Rotariu deschide o şcoală pentru copii cu probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul internaţional şi soţia sa, Dana, intenţionează ca la toamnă să inaugureze în propria casă, de la Timişoara, o instituţie de învăţământ pentru a-i ajuta pe micuţii năpăstuiţi de soartă.

Iosif  Rotariu e omul de care microbiştii îşi aduc aminte că l-a redus la tăcere pe marele Maradona, la Mondialul din 1990. „Probabil, el a prins o zi proastă, iar eu una foarte bună", spune cu modestie Roti, ajuns acum la aproape 50 de ani. De altfel, modestia şi simplitatea sunt caracteristicile omului Rotariu, care a stat mereu departe de tentaţiile lumii mondene, de lumina reflectoarelor şi a preferat să-şi investească timpul şi banii în campanii de salvare a unor suflete care păreau pierdute. În ultimul timp, numele lui Rotariu se leagă de recuperarea micuţei Kassandra, un copil vitregit de soartă, însă fostul internaţional stelist e demult implicat în lupta de corectare a unor destine mai puţin fericite.

Cristian a fost înfiat la rugăminţile Rominei

Viaţa familiei Rotariu s-a schimbat în urmă cu şapte ani, când fiica lor cea mare, Romina, a aflat că suferă de diabet. În vârstă de doar 20 de ani la acea vreme, fata legitimă a fostului internaţional a fost internată la Centrul Medical din Buziaş pentru a învăţa să-şi trateze singură boala. Timp de o lună, Romina a aflat de la doctorii specialişti la ce sunt predispuşi bolnavii de diabet, cum se calculează glicemia, cum se injectează insulina, având un program bine stabilit cu mese şi gustări la ore fixe.

Daniela, Kassandra, Cristian, Iosif şi Romina Rotariu (de la stânga la dreapta)



Când viaţa puştoaicei căzuse într-un con de umbră, ceva special a făcut-o să lupte şi să prindă încredere în propriile forţe. S-a întâmplat când l-a cunoscut pe Cristian, cel care avea să devină băiatul adoptiv al familie Rotariu. Inocenţa din ochii copilului, care avea atunci 2 ani, şi energia cu care zburda zi de zi pe holurile fundaţiei au făcut-o pe Romina să preţuiască mai mult viaţa şi să se bucure de toate lucrurile mărunte. „Romina l-a îndrăgit din prima pe Cristi, pentru că era un copil plin de viaţă şi mereu cu zâmbetul pe buze. După câteva zile m-a sunat să-mi spună că vrea să-l luăm în plasament pentru că a fost părăsit de mama lui. Patru luni am umblat după diferite acte pe la primărie, am fost până şi la Alba Iulia, oraşul natal al băieţelului, pentru a fi sigură că va veni cu noi acasă", a dezvăluit Daniela, soţia fostului internaţional.

Băiatul cel mic suferă de diabet

Timp de trei ani, ea a urmat cursuri maternale, de adopţie, de îngrijire a unui bolnav de diabet şi a primit vizite de la Direcţia Copilului. Toate aceste eforturi au fost răsplătite, Cristian putând fi adoptat cu acte în regulă şi intrând în familia Rotariu.„Eram hotărâtă să lupt până în pânzele albe pentru acest copil. Soţul meu m-a susţinut necontenit, pentru că el are un suflet foarte mare. E un om mult prea bun pentru ce se întâmplă în jurul lui", spune Dana, care este alături de Roti de vreo 30 de ani.

Chiar dacă diabetul este o boală cu care poţi trăi, puştiul are un program bine stabilit, fiind nevoit să facă insulină de patru ori pe zi înainte de mese. La fiecare trei luni, băiatul este internat în spital pentru un set de analize complete, care îi ajută pe medici să-i stabilească dieta şi cantitatea de insulină pe care trebuie să o facă zilnic. Cristi este însă un băiat vioi şi pare chiar că seamănă cu Iosif Rotariu, fie doar şi pentru faptul că au cam aceeaşi frizură. Povestea familiei Rotariu nu s-a oprit însă aici. Un simplu telefon primit în urmă cu trei ani din partea unei prietene a făcut-o pe Dana să fie înger păzitor pentru a doua oară.

„O veche prietenă m-a sunat să-mi povestească de cazul Kassandrei. Ştia că noi l-am adoptat pe Cristi şi spera să putem face ceva bun şi pentru această fetiţă, care a fost chinuită de bunica ei", spune Dana Rotariu. Vizita la spital i-au făcut pe Dana şi Roti să spună da acestei noi provocări. Au luat-o pe Kassandra, care acum are 6 ani, în plasament, chiar dacă ştiau că micuţa maltratată va trebui să parcurgă un drum lung până la recuperarea completă.

Suferinţa Kassandrei le-a deschis noi orizonturi

Fata a suferit deja 29 de operaţii şi mai are nevoie de încă 20 deoarece suferă de o boală care i-a afectat sistemul osos. Practic, până la 18 ani, ei îi vor fi înlocuite oasele distruse de infecţie. Toate intervenţiile chirurgicale costă bani, în total în jur de 300.000 de euro, dar soţii Rotariu nu dezarmează şi ştiu că Dumnezeu şi cei din jur nu-i vor lăsa la greu. Au fost impresionaţi de atmosfera de la Sala Polivalentă, de sâmbătă, şi de simpatia cu care micuţa Kassandra a fost înconjurată, de faptul că mulţi foşti colegi au venit lângă Roti şi de atitudinea publicului generos la acest act caritabil, ca şi la toate celelalte organizate în trecut.

„Nu ne vom lăsa până nu o facem bine pe Kassi, iar de când am luat-o ne gândim să ajutăm şi alţi copii cu probleme. Vrem să deschidem o şcoală pentru micuţii suferinzi. Eu am fost profesoară de liceu şi m-am interesat care sunt demersurile pentru a primi autorizaţie. Sper ca până în septembrie să fim cu toate actele puse la punct pentru a putea da drumul acestui proiect", s-a mai destăinuit Dana.

"Eu am fost profesoară de liceu şi m-am interesat care sunt demersurile pentru a primi autorizaţie. Sper ca până în septembrie să fim cu toate actele puse la punct pentru a putea da drumul acestui proiect."
Daniela Rotariu
soţia lui Iosif Rotariu

Profesorii vor fi din familie

Şcoala va avea sediul chiar în casa din Timişoara a familiei Rotariu, casă care a fost cumpărată înainte de Revoluţie şi care are 13 camere. Toţi membrii familiei şi-au propus să ajute la acest proiect. Fiica cea mare, Romina, le va da meditaţii micuţilor, ea fiind absolventă a Facultăţii de Limbi Străine. Băiatul, Roberto (21 de ani), care a studiat doi ani în Anglia, îi va învăţa pe copii cum să folosească calculatorul, fiind student la Facultatea de Chimie şi foarte bun în domeniul informaticii. Dana ar vrea să profeseze ca învăţătoare, ea descurcându-se excelent în îngrijirea copiilor cu probleme. Iar Iosif Rotariu, de ce nu, le-ar putea fi copiilor profesor de sport.

image

Roberto Rotariu (stânga) îi va învăţa informatică pe micuţi



Roti, proful de sport

„Noi formăm o familie foarte unită şi nu facem diferenţe între copii noştri! Cei mari ne ajută şi cu îngrijirea şi educaţia celor mici. Ne împărţim sarcinile în fiecare zi şi sunt convinsă că într-o zi vom fi cu toţii pe deplin fericiţi", a încheiat Dana Rotariu.

În ceea ce îl priveşte pe soţul ei, acum antrenor secund de la Poli Timişoara, acesta vorbeşte, ca de obicei, destul de puţin. N-a fost guraliv nici ca jucător, nu e nici în viaţa privată. Îşi împarte timpul între fotbal şi familie şi abia aşteaptă să se întoarcă de la antrenamente, ca să vadă ce fac copiii, cei mici şi cei mari. În rest, aleargă cot la cot cu jucătorii, joacă tenis de câmp, ca să se menţină în formă pentru meciurile de caritate pe care le va mai organiza. „Sau poate cine ştie, mai dau vreodată piept cu Maradona...N-aş vrea să stric impresia pe care am lăsat-o acum 22 de ani", spune el glumind.

Aici poate fi ajutată micuţa Kassandra

Rotariu Liliana Daniela
Cont lei: RO34BRDE360SV18398993600
Cont euro: RO70BRDE360SV80487003600

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite