România roş-albastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De calificarea Stelei în primăvara europeană depind şi şansele campionatului nostru de a mai avea o echipă calificată direct în grupele Ligii Campionilor în sezonul 2012-2013. Formaţia din Ghencea dispută, diseară, o partidă decisivă nu doar pentru ea, ci pentru tot fotbalul românesc.

Dacă roş-albaştrii pierd la Napoli, atunci lucrurile sunt clare: Liga I va fi clasată cu siguranţă mai jos de locul 13 în clasamentul coeficienţilor UEFA, ultimul care poate trimite direct campioana în faza grupelor LC.

În schimb, cu Steaua în 16-imile Ligii Europa, România păstrează şanse considerabile de a prinde din urmă Belgia, care are o singură echipă (Gent) cu pretenţii îndreptăţite la calificare. În cursa pentru locul 13 mai sunt Scoţia şi Elveţia, clasate în urma noastră, ţări care şi-au asigurat deja prezenţa în primăvara europeană.

Nici locul 13 nu e sigur

Dacă presupunem că vom depăşi Belgia şi vom ajunge la finalul sezonului pe locul 13 în Europa, ar mai trebui îndeplinită o singură condiţie: câştigătoarea Ligii Campionilor în sezonul 2011-2012 să ocupe o poziţie în campionatul intern echivalentă cu calificarea directă în faza grupelor pentru stagiunea 2012-2013.

Locul 16 ne „taie" o echipă

Eliminarea Stelei, coroborată cu alte puncte adunate de scoţieni (Glasgow Rangers) şi elveţieni (FC Basel şi Young Boys) ne poate duce chiar pe locul 16 în clasamentul UEFA! Consecinţa? Din 2012-2013, doar campioana Ligii I va juca în preliminariile Ligii Campionilor. În schimb, poziţiile 14 şi 15 au un statut aparte, cu două echipe în fazele eliminatorii.

Absenţele lui Kapetanos, Tănase şi Nicoliţă, precum şi imposibilitatea folosirii jucătorilor transferaţi de la Unirea Urziceni, cu excepţia lui Ricardo, îl obligă pe Marius Lăcătuş să încerce o variantă inedită de echipă la Napoli.

Astfel, „Fiara" va utiliza un sistem de joc 4-1-4-1, cu Gardoş în faţa apărării formate din Bonfim, Martinovici, Geraldo şi Latovlevici, plus o linie de mijloc alcătuită din Szekely, Angelov, Ricardo şi Surdu. Marea problemă o va reprezenta însă banca de rezerve, alcătuită din jucători care fie sunt lipsiţi de experienţă internaţională, precum Matei şi Lungu, fie n-au mai evoluat de luni bune pentru prima echipă, cum e cazul lui Abrudan şi Emeghara.

Fară Gigi, dar cu Neţoiu

Delegaţia stelistă a plecat ieri dimineaţă spre Napoli. În avion nu s-a urcat mijlocaşul Cristi Tănase, deşi se spunea că "Dodel" ar putea fi forţat să joace cu infiltraţii. Mai mult, nici patronul echipei, Gigi Becali, nu a mai mers în Italia, fiind reţinut în ţară pentru vânzarea unui teren.

„Nu pot să merg. Am afaceri de rezolvat aici", a explicat latifundiarul. Totuşi, managerul Mihai Stoica, însoţit de soţie, preşedintele Helmuth Duckadam şi Valeriu Argăseală au fost acompaniaţi în drumul spre Peninsulă de vărul finanţatorului din Ghencea, Ioan Becali, dar şi de Gigi Neţoiu, fostul acţionar al lui Dinamo. La Napoli, membrii delegaţiei steliste au fost întâmpinaţi de directorul sportiv Narcis Răducan, care a plecat încă de luni în Italia.

În cazul în care Steaua va reuşi să obţină calificarea, elevii lui Lăcătuş vor fi recompensaţi financiar. „Le-am promis jucătorilor o primă de 5.000 de euro. Ei trebuie să înţeleagă că trebuie să producă banii, pentru a-i lua", a explicat Gigi Becali.

"Lăcătuş a găsit soluţii pentru înlocuirea celor care vor lipsi. Singura absenţă pe care o regret este a lui Tănase. Pe el îl admir, fiindcă jocul lui dă putere echipei."
Gigi Becali
patron Steaua

"Presiunea e pe noi. Trebuie să împiedicăm Steaua să-şi facă jocul, să fim curajoşi şi să ne impunem ritmul. Pentru a ne califica trebuie să facem un joc perfect în apărare."
 Walter Mazzari
antrenor Napoli

"Îmi place de Gardoş, este  un fotbalist de viitor. Stă bine pe picioare şi îşi anticipează bine adversarul. La Napoli, el ar trebui folosit ca fundaş central, nu închizător!"
Miodrag Belodedici
fost fundaş Steaua

image

sss

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite