România, a treia putere a lumii la importul de brazilieni!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Într-un clasament al campionatelor care se bazează cel mai mult pe fotbalişti cariocas, Liga 1 se află pe podium, după Portugalia şi Italia. Campionatul României pare a fi pe placul fotbaliştilor brazilieni. Sau cel puţin asta se deduce din statisticile care au adus Liga 1 pe locul trei în lume la importul de jucători cariocas.

Reţeta e simplă şi nu necesită eforturi mari. În Brazilia, cluburile îşi asigură cea mai mare parte a bugetului din transferurile de jucători. Veniturile din drepturile tv şi cele din publicitate sunt mult mai mici decât în Europa, din această cauză echipele fiind nevoite să vândă. Şi vând pe bandă rulantă.

Marea majoritate a brazilienilor pleacă din ţara lor natală între 16 şi 20 de ani. Sunt ochiţi de scouteri ai cluburilor europene şi aduşi peste Ocean pe sume modice, între 10.000 şi 100.000  de euro. Vorbim de fotbalişti obişnuiţi, nu de vedete, pentru că, fiţi convinşi, în Brazilia se găsesc o sută de Eric, o sută de Bastos şi cel puţin cincizeci de Wesley. „Visul oricărui fotbalist brazilian este să joace în Europa. Aici e fotbalul adevărat", spune orice cariocas.

Fotbalul adevărat nu înseamnă însă spectacol, pentru că în Brazilia meciurile sunt mult mai atrăgătoare pentru public decât în România, ci înseamnă bani. Euro contează mai mult decât realul brazilian, iar un salariu de 10.000 de euro pe lună, accesibil în acest moment cam în toate campionatele din Europa, e o mină de aur pentru jucători. Acasă ar câştiga în jur de 2.000 de reali brazilieni (aproximativ 900 de euro) pe lună, deoarece cluburile nu plătesc bine decât supervalorile. Şi cum Brazilia e una dintre ţările în care se trăieşte foarte greu, banii europeni scot din sărăcie destule familii de fotbalişti.

40.000 de fotbalişti legitimaţi

Pentru a a junge în Europa, brazilienii au nevoie de noroc. CBF, adică Federaţia Braziliană de Fotbal, are 40.000 de jucători, iar concurenţa este mare. Nu atât la echipele din campionat, cât pentru un transfer „afară".

Cluburile mari din Europa, dar şi cele mai mici care au o organizare riguroasă, se folosesc de scouteri, care urmăresc atent ce e bun şi profitabil. Pentru restul, salvarea o reprezintă însă impresarii. În Brazilia, oricine poate fi impresar dacă are o „pilă" bună pe Bătrânul Continent, care să propună fotbalişti echipelor disponibile să plătească.

Impresarii brazilieni sunt în legătură cu cei din Europa, trimit DVD-uri şi CV-uri pe bandă rulantă. Ei trăiesc din comisioane şi din modificarea sumelor de transfer, umflând preţurile cerute de cluburi şi făcând „bara-bara" cu diverşi conducători de cluburi. Cam ce a păţit Gigi Becali la transferul lui Elton, el acuzându-l ulterior pe managerul Meme Stoica că l-a „ţepuit" cu aducerea fotbalistului cu o înălţime de 1,57 metri.  

Luiz Fabiano dos Santos a deschis balul

Deşi nivelul Ligii 1 nu e unul care să impresioneze, România e în Top 3 la numărul de brazilieni pe care îi are legitimaţi. Competiţia lui Mitică, care ocupă locul 28 în lume într-un clasament al IFFHS (Federaţia Internaţională pentru Istoria şi Statistica Fotbalului) dat publicităţii în luna ianuarie şi alcătuit pe baza rezultatelor echipelor la nivel naţional şi internaţional, găzduieşte 30 de brazilieni, cu unul mai puţin decât Il Calcio.

Lider autoritar este campionatul Portugaliei, unde sunt 142 de brazilieni, dar asta nu trebuie să mire pe nimeni deoarece lusitanii sunt părinţii brazilienilor.„Conducta" de brazilieni s-a spart la noi în ultimii ani. În 2000, spre exemplu, în România juca un singur brazilian. De fapt, e mult spus juca, pentru că Luiz Fabiano dos Santos a apărat pentru 45 de minute culorile Rapidului într-un meci cu FC Oneşti. A fost mai degrabă un moft al lui Mircea Lucescu, antrenor îndrăgostit de fotbalul brazilian, care-l adusese pe Luiz de la nişte amatori din Italia.

La 11 ani de la acel eveniment, „samba" e la modă în Liga 1, doar cinci echipe ţinându-se departe de tentaţia gleznelor fine şi a fentelor delicate.  De ce se caută brazilienii şi la noi? Pentru că fotbalul românesc nu mai produce jucători tehnici, iar brazilienii dau senzaţia că pot acoperi acest gol creat.

Cei mai mulţi dintre brazilienii "mioritici" nu vin însă de peste Ocean. Conform reţetei, au ajuns în Europa în ultimii ani de juniorat sau pe la 20 de ani şi s-au refugiat în Portugalia sau alte ţări.  Acolo au intrat în vizorul cluburilor de la noi şi ulterior au ajuns în Liga 1, cei mai mulţi dintre ei liberi de contract, fapt ce i-a avantajat în obţinerea unui salariu mai mare.

1.440 de fotbalişti a exportat Brazilia anul trecut, fiind pe locul 2, după Argentina

Cel mai bine cotaţi brazilieni din România

1. Wesley (FC Vaslui)     2,5 mil. euro
2. Eric (Gaz Metan)     1,65 mil. euro
3. Adailton (FC Vaslui)     1,4 mil. euro
4-5. M. Antonio (Rapid)     1,3 mil. euro
        Cassio (Rapid)
6-10. Helder (Timişoara)     1 mil. euro
         Cardoso (Pandurii)
        Gerlem (FC Vaslui)
        Cesinha (Rapid)
        Ricardo (Steaua)
@ Conform Transfermarkt

Glauber, singurul internaţional



Cel mai cunoscut brazilian din România este Adailton, de la Vaslui, care a jucat ani buni în Italia. El n-a prins însă şi naţionala decât până la nivel de tineret, având ghinionul de a fi contemporan cu Rivaldo, Ronaldo ori Adriano. Un singur cariocas din România a îmbrăcat echipamentul galben-albastru al celei mai titrate naţionale din lume. Fericitul este fundaşul Rapidului, Glauber Berti, care a jucat într-un amical contra Guatemalei, în aprilie 2005, pe când era legitimat la Nurnberg. Pe la tineretul sud-americanilor au mai apărut Helder şi Gladstone, cu apariţii mai degrabă meteorice. 

Brazilieni în lume

1. Portugalia                     142
2. Italia                               32
3-4. România                   30
       Japonia                      30   
5. Cipru                             29
6. Coreea de Sud           28
7. Ucraina                         27
8-9. Grecia, Germania   26
10. Turcia                         25

Cel mai bine cotaţi brazilieni din lume

1. D. Alves (Barcelona)                        35 mil euro
2. Pato (AC Milan)                                 33 mil euro
3-4. Maicon (Inter)                                 30 mil euro
        Kaka (Real Madrid)
5. J.Cesar (Inter Milano)                     24 mil euro

image

6. T. Silva (AC Milan)                           23,5 mil euro
7-8.   Hulk  (FC Porto)                         21 mil euro
           Anderson (Manchester United)
9-12. Marcelo (Real)                           20 mil euro
             David Luz (Chelsea)
             Nilmar (Villareal)
             Robinho (AC Milan)
@ Conform Transfermarkt

De unde vin străinii din Liga 1

1. Brazilia                          31
2. Portugalia                     11
3. Serbia                           10
4-5. Argentina, Bosnia     9
6. Italia                                8
7. Nigeria                            6

Top salarii brazilieni în Liga 1

Wesley        350.000 euro
Adailton      300.000 euro
Bastos        225.000 euro
Cesinha     220.000 euro
Edimar       180.000 euro
M.Antonio   170.000 euro
Helder        160.000 euro
Rocha         145.000 euro

Vedeta lui Gaz Metan Mediaş spune că în România a devenit cu adevărat profesionist  Foto: mediafax

Eric de Oliveira, mijlocaş Gaz Metan Mediaş: „În România am devenit fotbalist!"

Eric de Oliveira (25 de ani) a marcat 13 goluri în acest sezon şi e unul dintre brazilienii care a impresionat în campionatul românesc.

Cum ai ajuns în România?

În 2007 am fost propus mai multor cluburi din Europa, iar Mediaşul s-a interesat de mine. Ne-am înţeles şi am venit. Am făcut deja trei ani şi jumătate de când sunt aici. România e acum casa mea.

În Brazilia unde ai jucat?

Până la 16 ani am fost la futsal. Apoi m-a remarcat cineva de la Flamengo şi m-a chemat să dau probe. Doi ani am stat la juniorii lor, după care m-au împrumutat la Parana unde însă m-am accidentat. După ce mi-am revenit am jucat la Metropolitano.

Ce fel de echipă este Metropolitano?

Una mică, din ligile inferioare. Acum e în a patra divizie. Jucam pe un stadion de 5.000 de locuri şi nu câştigam mare lucru. O perioadă, în paralel, am predat şi samba la o şcoală.

Deci, practic, în România ai devenit fotbalist.

Da, n-am ascuns asta niciodată. Ceea ce sunt acum se datorează fotbalului românesc. Aici am devenit profesionist cu adevărat.

image

Nu-ţi pare rău că n-ai jucat la un nivel mai înalt în ţara ta?

În Brazilia, găseşti fotbalişti la orice colţ de stradă. Sunt foarte mulţi jucători şi se joacă fotbal peste tot. Eu, chiar şi când eram legitimat, mai jucam prin cartier. Fotbalul e religie acolo.

Se trăieşte mai bine în România sau în Brazilia?

Eu acum sunt ataşat de România, am o relaţie stabilă aici, voi avea un copil. Trăiesc bine în România. Nu pot să spun ce aş fi făcut dacă eram în Brazilia, dar pot să afirm că merg acolo mereu cu plăcere.

Ai juca pentru naţionala României?

Bineînţeles, mi-am spus această dorinţă. Dacă sunt dorit aş da cu plăcere o mână de ajutor.

70 de mii de euro e salariul anual al lui Eric la Gaz Metan Mediaş

Brazilienii  din Liga 1

- Astra (2)  Junior Maranhao 11 jocuri / 0 goluri, Tiago Fonseca 0 / 0
- FC Braşov (4)   Williams 22 / 0, Gaucho 9 / 0,  Teixeira 8 / 1, Josias 5 / 0
- CFR Cluj (3) Edimar 28 / 0, Bastos 20 / 4, Leo Veloso 15 / 0
- Gaz Metan (1) Eric 81 / 24
- Pandurii (1) Cardoso 77 /
- Rapid (6)  Cesinha 99 / 14,  Spadacio 93 / 21, Ezequias 67 / 2, M. Antonio 28 / 1, Glauber 20 / 0, Olberdam 9 / 0, Cassio 20 /8
- Steaua (3)  Ricardo 88 / 1, Bonfim 62 / 0, Maicon 5 / 3
- FCM Tg. Mureş (1) Didi 71 / 16
- FC Timişoara (2) Helder 51 / 3,  Rocha 4 / 0
- „U" Cluj (1)  Machado 21 / 5
- Univ. Craiova (2) D. Lopes 14 / 0, Wendel 2 / 0
- SC Vaslui (3) Wesley 76 / 31, Adailton 25 / 10, Gladstone 15 / 1
- Gloria Bistriţa (1) Fagner 0 /0

Dinamo, Oţelul, Victoria Brăneşti, Sportul Studenţesc şi Unirea Urziceni n-au niciun brazilian în lot.







Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite