Rodion Cămătaru, fost internaţional: „Danciu va fi primul!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rodion Cămătaru, aici în tricoul lui Dinamo, are astăzi 53 de ani, este om de afaceri şi observator LPF
Rodion Cămătaru, aici în tricoul lui Dinamo, are astăzi 53 de ani, este om de afaceri şi observator LPF

Fostul atacant, egalat în clasamentul all-time al golgheterilor din Liga 1 de Ionel Dănciulescu, crede că vârful lui Dinamo îl va depăşi şi pe liderul Dudu Georgescu.

„Adevărul": Cum se simte Rodion Cămătaru în momentul în care e ajuns de Dănciulescu pe locul doi al golgheterilor all-time în campionat?

Rodion Cămătaru: Bine, mă simt foarte bine, mai ales că Dănciulescu e oltean de-al meu! De aceea sunt recordurile, ca să fie depăşite! Cifra mea data din 1989, de 22 de ani. Era normal să fiu întrecut. Chiar dacă eu am jucat ultimii cinci ani ai carierei în străinătate. Dacă rămâneam în România, mai dădeam vreo 50 de goluri!

Ce fel de atacant e Dănciulescu în comparaţie cu fostul atacant Cămătaru?

E un fotbalist foarte bun, dar de profil diferit. Un marcator care ştie unde e poarta, care dă cu uşurinţă gol. La vârsta lui, încă mai poate, e într-o condiţie fizică excelentă. Eu zic că, dacă are noroc şi e sănătos, poate să-l detroneze şi pe Dudu!

E cam departe, de la 198 la 252...

Cam trei ani. Priveşte cifrele lui Dănciulescu! Are măcar 10-15 goluri pe sezon! Iar Dinamo depinde de reuşitele lui şi ale lui Marius Niculae. Tot bătrânii!

De ce a jucat Dănciulescu aşa puţin la naţională? Are doar opt selecţii!

Merita să joace mult mai mult. Dar asta depinde de conjunctură. Nu ştiu dacă întotdeauna ceilalţi atacanţi, concurenţii lui, erau mai buni decât el. Uite, de exemplu Oblemenco a fost un mare atacant, a câştigat patru titluri de golgheter şi n-a jucat o clipă cu tricolorul pe piept!

Când se marca mai uşor, în anii '80 sau acum?

Eu zic că atunci era mai greu! Valoarea adversarilor era mai ridicată. Sameş, Bumbescu, Iorgulescu, Dinu, cam ăştia erau fundaşii pe care-i aveam în faţă.

Vorbeai de străinătate. De ce n-ai ajuns la Benfica atunci, in 1984?

Din cauza sistemului. Se discutase la nivel înalt, până la Mario Soares, care era atunci premierul Portugaliei. A intervenit peste tot, dar autorităţile române n-au vrut să-mi dea drumul. Nici la Benfica, nici la Panathinaikos. Vardinoianis venise personal după mine.

Ce invocau autorităţile?

Nimic concret. Doar spuneau că nu te lasă. Puteai pleca doar dacă trecuseşi de 30 de ani şi aveai nu ştiu câte selecţii. Au făcut excepţii pentru Bölöni, Tudorel Stoica, Piţurcă. Şi pentru mine, dar târziu, în 1989. Una e să pleci la 26 de ani la Benfica, alta la 31, la Charleroi, cum am făcut eu.

Ştii Benfica de astăzi. Are Oţelul vreo şansă?

Doar să piardă la o diferenţă onorabilă. Luisao, Aimar, Saviola, toţi ceilalţi, sunt prea puternici pentru noi. Numai printr-o minune s-ar putea obţine un punct.

"Este o mare onoare şi mândrie pentru mine să fiu alături de marii fotbalişti ai României. Dar nu mă pot compara eu cu ei. ''
Ionel Dănciulescu atacant Dinamo

Golgheterii  all-time în Liga 1

1    Dudu Georgescu 252
2 -3    Ionel Dănciulescu
Rodion Cămătaru 198
4    Marin Radu 190
5-6    Florea Dumitrache
Ion Oblemenco 170
*Dintre jucătorii activi, cel mai bine plasat este Claudiu Niculescu, 154 de goluri. El ocupă locul 11 all-time

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite