Rodion Cămătaru: „Am ajuns de nivelul Albaniei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rodion Cămătaru  se mândreşte că a ajuns  pe coperta revistei „France Football“, după ce a câştigat „Gheata de Aur“  în 1987
Rodion Cămătaru se mândreşte că a ajuns pe coperta revistei „France Football“, după ce a câştigat „Gheata de Aur“ în 1987

Fosta „Gheată de Aur“ a Europei avertizează că România a intrat deja într-un con de umbră şi că vor trece zeci de ani până vom mai avea rezultate.

Rodion Cămătaru a explicat, în premieră, de ce nu vrea să se implice în fotbalul românesc şi care sunt motivele pentru care nu a urmat meseria de antrenor. Fostul atacant al tricolorilor vrea să rămână doar observator al FRF şi nu se gândeşte să investească în sportul-rege sau să accepte vreo funcţie de conducere în cadrul unui club din România. Pentru că nu a mai fost la Heerenveen de un an şi jumătate, olandezii, care i-au dat şi numele unei străzi, i-au făcut o invitaţie specială la un meci pe arena „Abe Lenstra".

„Adevărul": Aţi adunat 75 de selecţii la naţională. Cum vi se pare actuala generaţie?

Rodion Cămătaru: E o întrebare dureroasă! Echipa naţională de acum este cea mai slabă din ultimii 40 de ani! Criza din fotbalul românesc e mai acută decât cea din economie.

Şi care ar fi motivele?

În primul rând, cei care conduc fotbalul nu-şi dau interesul. Cu excepţia a doi sau trei oameni, care vin tot din fotbal, mă refer la un Hagi sau la un Gică Popescu, nimeni nu a investit în centrele de copii şi juniori. Acum e şi dezinteres, copiii au alte tentaţii, iar fotbalul se joacă mai bine pe PlayStation decât pe maidane.

În ultimul amical ne-a bătut Israel acasă...

O ruşine! Acum 20 de ani, Turcia şi Israel erau sparring-partneri, le băteam şi dacă ne trezeam la trei dimineaţa şi după 20 de minute intram pe teren, bezmetici de somn.

Ne calificăm la Euro 2012?

Îmi pare foarte rău că o spun, dar nu ne calificăm. La ce am văzut acum şi ce arie slabă de selecţie există nu avem nicio şansă. O să avem probleme cu Albania şi cu Belarus! Nu mă mai gândesc la Franţa şi la Bosnia.

Adică Bosnia este o naţională mai valoroasă decât a noastră?

Mai bine să vedem unde joacă fotbaliştii noştri, cu excepţia lui Chivu şi Marica, şi unde joacă ei. Misimovici şi Dzeko sunt la Wolfsburg, Pjanici a scos Realul din Ligă cu Lyon, Spahici e la Montpellier şi aşa mai departe. Bosnia e peste noi în acest moment.

Ce părere aveţi despre Mutu?

A greşit grav şi fiindcă e recidivist o să aibă mari necazuri! Când ajungi la nivelul unde este el, şi când ştii că ai comis-o o dată, e clar că trebuie să fii atent la tot ce bagi în gură.

Ca să facem puţin haz de necaz, putem spune că a ajuns la fel de celebru ca Maradona, care a fost prins dopat tot de două ori...

Maradona a fost prins a doua oară după ce s-au introdus controalele doping. Sunt convins că el se droga de mai mult timp. Vedeam la Napoli nişte meciuri cu evoluţiile lui şi aveam impresia că e extraterestru!

S-a vorbit şi de generaţia din 1983, de la meciul cu Italia, că ar fi fost dopată. E adevărat?

E posibil, pentru că pe atunci nu se făceau controale! Era o medicamentaţie zilnică la echipa naţională, bazată pe multe vitamine, dar noi, ca jucători, nu ştiam ce luam. Unele vitamine existau în farmacii, se găseau pe piaţa liberă, dar de restul nu ştiam nimic. Poate că medicii le puneau în citronadă sau în cana cu lapte.

Unde vom ajunge cu fotbalul în condiţiile de acum?

Mi-e tare frică să nu intrăm într-un con de umbră precum Ungaria, care nu mai are performanţe de zeci de ani. Ne îndreptăm spre aceeaşi groapă. Cred că am ajuns deja la nivelul lor.

„Nu mă mai regăsesc în Craiova de acum"

Liga I este oglinda echipei naţionalei?

Campionatul este echilibrat la modul negativ, poate şi pentru că străinii care joacă aici nu sunt buni. Din cauza străinilor nu promovăm nici românii şi, de aceea, nu putem să ne aşteptăm la naşterea tinerelor talente.

Aveţi o soluţie pentru ca fotbalul românesc să scape de ei?

Ne trebuie o lege prin care să fie limitat numărul lor. Sau să se impună un plafon salarial, ceva de genul: "Plătesc bani mulţi, dar ştiu că merită".

Nu credeţi că străinii sunt supuşi unei presiuni mai mari faţă de românii?

Unde, în discoteci? Eu vă spun că am jucat în Belgia şi în Olanda şi simţeam cu adevărat ce înseamnă presiunea venită din partea publicului! Adică erai străin, dar toţi cereau mai mult de la tine. Şi străinii fac diferenţa în toate campionatele mari. În România e mai mare presiunea pe jucătorii noştri.

Mai ţineţi legătura cu cei de la Heerenveen?

Tot timpul. Am şi invitaţie să mă duc acolo, la un meci de-al lui Heerenveen. Mi-au atras atenţia că n-am mai fost de un an şi jumătate. În Olanda, există şi strada "Rodion Cămătaru", iar o zi stadionul "Abe Lenstra" a purtat numele meu.

Cei de la Heerenveen v-au organizat şi un meci grandios de retragere...

Aşa este. Un aşa final de carieră nu puteam să am niciodată în România. Toate încasările mi le-au dat mie, iar după meci m-au făcut cetăţean de onoare al oraşului. A fost ceva de neuitat! Puţini fotbalişti au parte de aşa ceva. M-au făcut cetăţean de onoare înainte de Craiova, unde am jucat 12 ani...

De ce nu vă implicaţi mai mult în fotbal?

Ce să caut eu în mocirla asta? Să-mi dea lecţii unii şi alţii? N-aş putea să suport aşa ceva. În România vorbesc unii care n-au dat cu piciorul în băşică. Am preferat să fiu independent. De asta îmi face plăcere să fiu observator şi atât.

Craiova sau Dinamo?

Clubul meu de suflet este Universitatea Craiova. Faptul că îi sunt recunoscător şi clubului Dinamo e altceva. Din "Ştefan cel Mare" m-am dus să joc afară.

Actuala echipă a Ştiinţei vă mai inspiră ceva?

La Craiova eu nici nu mă mai regăsesc! Scandaluri în fiecare zi, cam atât înseamnă acum Ştiinţa. Era cu totul altceva pe vremuri, alt spirit. Acum nu joacă nici măcar în Bănie. Mai mult primează interesele. Totuşi, mi-aş dori să nu retrogradeze şi să rămână în Liga I fiindcă nu am nimic cu echipa sau cu jucătorii.

Îl vrea pe Solomon liber

Aţi fost consilier al Primăriei Craiova în primul mandat al lui Antonie Solomon. Ce spuneţi despe arestarea lui?

E posibil să fie ceva politic. Sunt bulversat pentru că el îmi este un prieten foarte bun. Nu cred că merită să stea închis. Să-l judece în libertate, că doar nu e criminal şi nici pericol public. De la Romanescu (n.r. - Nicolae Romanescu, primar al Craiovei anii 1898, 1901-1916 şi în 1929) încoace, Craiova nu a avut un asemenea primar.

S-a auzit că şi dumneavoastră veţi fi chemat la DNA. E adevărat?

Bine că nu se zvoneşte că o cheamă pe soacră-mea la DNA! Probabil că oamenii care l-au sifonat pe Solomon fac acum presiuni şi aruncă noroi şi spre mine. Cu Solomon sunt prieten înainte de a fi primar, de acum 20 de ani şi îl voi susţine tot timpul, dar asta nu înseamnă că eu am făcut ceva.

A fost Rodion Cămătaru afectat de criza economică, pentru că ştiu că aveţi multe afaceri cu imobiliare şi terenuri?

Nu pot să spun că îmi merge rău, pentru că m-ar bate Dumnezeu. La nivelul la care am ajuns l-aş mânia pe Dumnezeu. Pot spune că nu-mi merge cât să mă dezvolt şi mai mult, aşa că o fac cu greutate.

Rodion Doru Gorun Cămătaru

- Data naşterii: 22.06.1958
- Locul naşterii: Strehaia, Mehedinţi
- Debut în Liga I: 10.11.1974, Univ. Craiova - CFR Cluj 1-1
- Unde a jucat în România: Univ. Craiova (1974 - 1986) şi Dinamo (1986 - 1989)
- Meciuri / goluri în Liga I: 378 / 198 A cucerit două titluri şi patru cupe, toate cu Universitatea Craiova. În sezonul 1986 - 1987 a devenit golgeter naţional, când a cucerit şi controversata „Gheată de Aur".
- Unde a jucat în străinătate: Charleroi (1989 - 1991) şi Heerenveen (1991 - 1993) Selecţii / goluri la naţională: 73 / 21

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite