Ricardo Gomes: „Nu mă tem de Rapid!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ricardo Gomes
Ricardo Gomes

La 29 de ani, Ricardo Gomes a atins apogeul carierei, după cum însuşi mărturiseşte. Închizătorul s-a destăinuit pentru cititorii „Adevărul“, dezvăluind aspecte mai puţin cunoscute din viaţa sa.

„Adevărul": Cum a decurs perioada de acomodare la Steaua?

Ricardo Gomes: Eu n-am avut nicio problemă. Din secunda în care am păşit pe poarta stadionului Ghencea, m-am simţit ca şi cum eram de ceva vreme acolo. Îmi place la nebunie la Steaua, în ciuda problemelor de până acum.

S-a spus despre tine că ai venit nepregătit fizic şi cu ceva kilograme în plus. Ai rezolvat situaţia aceasta?

(râde) Da, nu mai sunt gras, aşa cum am văzut că spunea lumea prin presă. Normal, e greu când pierzi întreaga perioadă de pregătire, dar am tras mult de mine, am jucat din ce în ce mai mult, iar acum nu mai am nicio problemă din punct de vedere fizic.

Eşti unul dintre favoriţii patronului. Ce părere aveai de Gigi Becali pe vremea când evoluai la Urziceni?

O părere foarte bună. Domnul Becali e un tip foarte carismatic, cu simţul umorului, care spune mereu lucrurilor pe nume, chiar dacă uneori mai lansează unele atacuri înspre noi. Nu o face cu răutate, ci ca să ne motiveze.

Dintre toţi jucătorii veniţi de la Unirea, tu pari să te fi adaptat cel mai bine. Care e secretul?

Eu o am o filosofie în fotbal: să muncesc foarte mult în primul rând pentru mine, pentru familie şi pentru echipa la care joc. În modul ăsta îmi vine mult mai uşor. Dar să ştiţi că nu numai eu m-am adaptat, ci şi ceilalţi colegi veniţi de la Urziceni, numai că au nevoie de puţină continuitate pentru a confirma.

Cum vezi dubla cu Rapid?

Ambele meciuri sunt deosebit de grele, dar sunt convins că putem bate atât în campionat, cât şi în Cupă. Nu mă tem de nimeni, nici nu mă interesează forma Rapidului. Noi suntem Steaua şi mergem să câştigăm.

Care este cel mai mare vis al tău?

Îmi doresc să ajung într-un campionat dub Vest, precum Germania, Spania sau Italia, dar mai am treabă la Steaua înainte să mă gândesc la asta.

Cu ce fotbalist mare crezi că te asemeni, ca joc? Aveai vreun idol pe când erai copil?

Nu mă asemăn cu nimeni, eu sunt Ricardo. Totuşi, când eram copil, aveam mulţi idoli. Deşi nu era pe post cu mine, mi-a plăcut foarte, foarte mult Ronaldo. Ronaldo grăsuţul, nu Cristiano. A fost cel mai mare fotbalist pe care l-am văzut jucând. Un exemplu pentru mine. La Barcelona şi la Inter a fost fenomenal.

De ce ai făcut aşa de târziu pasul către marea performanţă?

Ca toţi brazilienii, mie mi-a plăcut mult jocul cu mingea, aşa că am început fotbalul la sală. D-abia la 21 de ani am trecut la o echipă serioasă, pe teren mare. Aşa se explică explozia mea ceva mai târzie.

La Unirea, obişnuiai să ajungi mai târziu la reuniri. Se va întâmpla la fel şi la Steaua?

A fost o greşeală uriaşă, pe care nu o voi mai repeta. Am învăţat multe lucruri de-atunci. Acum sunt la cea mai iubită echipă din ţară şi nu îmi mai permit astfel de lucruri.

Ce diferenţe sunt între Unirea şi Steaua?

Nu-mi place să fac eu comparaţii între echipe, mai ales că am avut o perioadă foarte bună la Urziceni. Totuşi, pot spune că în Ghencea e altceva. În primul rând, mă refer la suporteri. Plus, evident, pretenţii, condiţii... E altceva.

Dacă nu ai fi fost fotbalist, în ce domeniu ai fi lucrat?

Aş fi vrut să fiu medic, pentru că îmi place să ajut oamenii. Mama mea a lucrat în spital şi de la ea am moştenit pasiunea asta. Chiar m-a învăţat anumite lucruri despre cum e să practice meseria de doctor.

Care este cel mai bun prieten al tău din România? Te gândeşti să te stabileşti aici?

Mi-am făcut foarte mulţi amici la voi în ţară, dar Semedo, Bonfim şi Geraldo îmi sunt printre cei mai apropiaţi. Nu m-am gândit să mă stabilesc aici, deşi îmi place mult Bucureştiul. Iau lucrurile pas cu pas.

Eşti cunoscut ca un jucător căruia îi place să şi petreacă. Unde este limita pe care nu trebuie să o întreacă un fotbalist profesionist?

Toate trebuie făcute la timpul lor. Îmi place să mă şi distrez, cui nu?! Totuşi, mi s-a construit o imagine greşită, cum că aş fi un client fidel al cluburilor, ceea ce e fals. Dacă ies, ies când sunt liber, iar atunci o fac cu familia.

"Am început fotbalul la sală. De-abia la 21 de ani am jucat la o echipă serioasă, pe teren mare."
Ricardo Gomes
mijlocaş Steaua

5 motive pentru care ar bate Steaua

1 Pofta de răzbunare pentru umilinţa îndurată la ultimul derby din Giuleşti, scor 1-5, pe vremea când Steaua era antrenată de Stoichiţă, iar Rapidul, de Andone

2 Steaua a arătat o dispoziţie de joc deosebită la ultima partidă, cu FC Utrecht, pe care a câştigat-o clar, cu 3-1

3 Forma deosebită pe care o traversează Bogdan Stancu, golgheterul campionatului, cu 10 reuşite, punctând de două ori şi în ultimul meci jucat de Steaua

4 Pentru formaţia din Ghencea, un eşec ar fi sinonim cu ieşirea din lupta pentru titlu, acest fapt reprezentând o motivaţie în plus pentru roş-albaştri

5 Lumea fotbalului consideră că Steaua are cel mai valoros lot din Liga I, fiind acoperită atât numeric, cât şi valoric, de 29 de fotbalişti

Ultimele ştiri din tabăra Stelei

Steliştii, fără bani. Dacă iniţial le promisese bonusuri consistente jucătorilor în cazul unui succes în Giuleşti, Gigi Becali s-a răzgândit. "Fotbaliştii vor lua bani când vor ajunge pe primul loc", a punctat finanţatorul Stelei. Totuşi, este posibil ca, în cazul unui success cu Rapid, Becali să îi răsplătească pe jucători.

Becali nu-l iartă pe Copos. Patronul din Ghencea nu scapă niciun prilej de a-l ataca pe omologul său din Giuleşti, după ce acesta i-a cerut o datorie de 75.000 de euro înapoi. "Copos e un om de nimic şi nu au ce căuta niciodată în viaţa mea oamenii de nimic", a explicat Gigi Becali.

Apostol, Nicoliţă şi Emeghara, aut. Pentru partida de astăzi, Marius Lăcătuş nu se va putea baza pe serviciile a trei fotbalişti importanţi. Dacă Emeghara este accidentat de mai mult timp, Apostol a devenit indisponibil după meciul cu Utrecht, iar Nicoliţă este suspendat. În schimb, Surdu, cu probleme şi el după partida cu olandezii, s-a refăcut în timp util.

Rapid - Steaua în cifre

Titluri: 3/23
Stranieri: 9/7
Victorii
- generale 26/41 (37 egaluri)
- în Giuleşti: 17/15 (20 egaluri)
Jucători crescuţi în propria pepinieră:
- Rapid (3) - Straton, Răduţă, Nicolae Grigore
- Steaua (0)
Cele mai clare victorii:
Rapid - Steaua 2-8 (1989)
Rapid - Steaua 5-1 (2010)

Info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite