Rodion Cămătaru: „Piţi trebuie readus. A făcut din rahat bici!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Englezii au scris despre el că a fost „o forţă a naturii“. Asta pentru că în 1985, într-un meci Anglia – România (1-1), „Cami“ a reuşit un gol superb după o acţiune de toată frumuseţea. A plecat cu mingea la picior de la jumătatea terenului, a înşirat pe jos adversarii şi a trimis în plasă după ce l-a păcălit şi pe celebrul Shilton.

După ce şi-a încheiat activitatea de jucător, s-a dedicat afacerilor, iar azi se spune despre el că e unul dintre cei mai bogaţi oameni din Craiova. Fostul câştigător al „Ghetei de Aur" e de părere că Victor Piţurcă reprezintă cea mai bună soluţie pentru reconstrucţia naţionalei.

„Adevărul": De ce a pierdut România în Bosnia?

Rodion Cămătaru: Pentru că am jucat din nou foarte slab. Nu am construit absolut nimic, nu am legat mai mult de două-trei pase consecutive, iar linia noastră mediană a evoluat execrabil. Bosniacii, în schimb, au jucat ca brazilienii. E trist. Ne-a bătut o ţară cu vreo două milioane de locuitori, dar care are acum nişte fotbalişti foarte buni.

Care ar fi principala cauză pentru care am ratat calificarea la Euro 2012?

Avem doar câţiva jucători de valoare şi, din cauza asta, în ultimii ani ne-am cam chinuit să jucăm fotbal. Nu poţi face performanţă când nu învingi Albania şi Belarus. Şi, dacă nu putem bate aceste două echipe, cu care în trecut făceam instrucţie, atunci e absurd să sperăm că ne putem califica la un turneu final. Am fost în tribune la meciul cu Franţa, de la Paris. Ce-am făcut atunci?! Aproape nimic! Ne-am apărat ca turcii în bătălia de la Plevna...

Mutu a revenit la naţională...

A jucat slăbuţ în Bosnia, dar nu cred că putea face mai mult. Lumea a aşteptat prea mult de la el. Mutu e cel mai valoros fotbalist al nostru, dar nu e Mesia, nu poate face minuni. A primit puţine baloane, mijlocul nostru nu prea l-a pus în valoare.

Credeţi că naţionala ar avea nevoie de un alt selecţioner?

Eu l-am apreciat şi îl apreciez în continuare pe Răzvan, dar până acum rezultatele nu sunt de partea lui. A făcut şi greşeli. De exemplu, acum, nu am înţeles de ce i-a convocat pe Florescu şi pe Ropotan. Florescu nici măcar nu are echipă, e şomer! Cum poate să fie chemat la naţională?! Pe ce considerente? O echipă naţională care se respectă nu are cum să apeleze la jucători şomeri. Oricum, nu ştiu dacă Răzvan putea face mai mult cu actuala generaţie şi sunt aproape sigur că oricine ar fi acum în locul lui nu ar avea cum să construiască peste noapte o echipă puternică.

Care ar fi lucrurile bune făcute de Răzvan Lucescu la naţională?

Nu e momentul să încercăm să ne gândim la lucrurile bune pe care le-a făcut Răzvan. E delicat. România s-a făcut de râs la destule meciuri ca să putem vorbi de lucruri bune. Avem cea mai slabă naţională de când mă uit eu la fotbal.

Ce ar trebui făcut în continuare vizavi de selecţie?

Dintre jucătorii actuali, ar trebui convocaţi doar cei de valoare certă, iar lotul să fie completat de cei mai talentaţi băieţi de la tineret. Poate începe astfel un proces de reconstrucţie a naţionalei.

Există deja destule voci care cer schimbarea selecţionerului, iar ca posibili înlocuitori sunt daţi Cosmin Olăroiu, Dan Petrescu, Dorinel Munteanu şi Victor Piţurcă. Care credeţi că ar fi cea mai bună soluţie?

Cel mai potrivit pentru echipa naţională este Victor Piţurcă. Are experienţă şi e recomandat de rezultatele pe care le-a avut ca selecţioner. A reuşit trei calificări istorice la turnee finale de Campionat European, două cu naţionala mare şi una cu naţională mică. Asta în condiţiile în care aproape de fiecare dată el a făcut din rahat bici. Federaţia a făcut o greşeală când i-a reziliat contractul în 2009.

Ce spuneţi despre antrenorul Hagi?

Gică e prietenul meu şi îmi pare foarte rău că nu reuşeşte să confirme ca antrenor. În viaţă ai nevoie şi de noroc, iar el nu prea are aşa ceva în ultima vreme. M-am uitat la aproape toate meciurile lui de la Galata. Dacă nu mă înşel, de trei sau de patru ori, echipa lui a condus, dar în final a pierdut... Poate nu ar fi trebuit să se ducă la Galata în situaţia în care se află acum echipa. Oricum, Dumnezeu i-a dat foarte mult ca jucător şi foarte puţin ca antrenor...

Dumneavoastră de ce nu v-aţi făcut antrenor?

Pentru că mi-am dat repede seama ce înseamnă acest lucru. Nu pot să accept să fiu dat afară de la o echipă de un patron care nu a dat în viaţa lui cu piciorul în minge. Această meserie nu e pentru mine.

„Gigi şi-a luat o «ţeapă» cu Mihai Costea"

Mihai Costea a înscris două goluri în acest sezon  Foto: Laurenţiu Nica



Aţi fost văzut discutând cu patronul Universităţii, Adrian Mititelu, cu care aţi avut o relaţie încordată în ultimii ani. V-aţi împăcat?

Pot să vorbesc cu oricine. Am discutat cu Mititelu unele lucruri care nu au nimic în comun cu o împăcare.

Aţi spus că Mititelu nu e un patron bun pentru Craiova şi că ar trebui să plece. Sunteţi de aceeaşi părere şi acum?

Da. Dacă nu ştii să fii diplomat, eşti opac şi te cerţi cu toată lumea, nu ai cum să reuşeşti. Sau poţi să reuşeşti, dar cu o singură condiţie: să fii din punct de vedere financiar, cel puţin la nivelul lui Gigi Becali. Mititelu nici măcar bani nu are...Universitatea are nevoie de un alt patronat. Sunt de părere că e mai bine să existe mai mulţi acţionari şi niciunul să nu aibă mai mult de 50 la sută din acţiuni.

De ce credeţi că Mititelu a intrat în conflict cu suporterii Craiovei?

Păi, când promiţi şase ani la rând cupa şi campionatul, iar echipa se bate mereu la retrogradare, cum ar putea Mititelu să fie iubit şi apreciat de fani? Suporterii s-au săturat de promisiuni, şi-au pierdut răbdarea.

Ce spuneţi despre transferul lui Mihai Costea la Steaua?

Cred că Gigi Becali s-a păcălit încă o dată şi că „ţeapa" pe care şi-a luat-o cu Andrei Ionescu e mică pe lângă cea pe care şi-a luat-o cu Mihai Costea. Acesta nu face sub nicio formă banii pe care i-a plătit Becali. Nu spun că nu are unele calităţi, spun doar că nu este ceea ce îi trebuie Stelei.

Cum vedeţi colaborarea dintre Sorin Cîrţu, care vă este prieten bun, şi Mihai Stoica?

Sorin e un tip cu principii bine definite. Despre el nu o să auziţi niciodată că acum spune una şi mâine face alta. În plus, Sorin are destulă experienţă, nu are nevoie de ajutorul lui Mihai Stoica să se impună în vestiar. Cred că o colaborare bună va exista atât timp cât Mihai Stoica va ţine cont de principiile antrenorului. Momentan, se vede că Sorin şi-a impus punctul de vedere.

Echipa actuală a lui Dinamo vă place?

Dinamo e pe drumul cel bun. Mi-a plăcut şi cu Rapid, dar şi cu FCM Târgu-Mureş. Andone trebuie să continue munca pe care a început-o. Sunt perspective şi cred că Dinamo se va clasa pe un loc de cupele europene. Dintre jucători, îmi place foarte mult albanezul Bakaj. De asemenea, am încredere că Găman şi Bărboianu pot să ajute echipa.

Cine are cele mai mari şanse la titlu?

Oţelul. Are un grup mai bun şi mai unit decât Timişoara, care mizează mai mult pe valorile individuale. Sunt aproape sigur că gălăţenii vor câştiga titlul. Decisiv e meciul direct.

Care e jucătorul din Liga I care vă place cel mai mult?

Zicu. Mărturisesc că nu m-am aşteptat la foarte mult de la el când era la Dinamo. Zicu de acum e cu totul altul decât cel din „Ştefan cel Mare". E omul numărul unu al Timişoarei, le-a câştigat singur câteva meciuri. Abia aştept să văd cum va juca Timişoara fără el la derby-ul cu Steaua.

Care e cea mai mare sumă de bani pe care aţi câştigat-o ca fotbalist după un meci?

Bani frumoşi am câştigat când jucam în Belgia şi în Olanda, dar cea mai mare sumă pe care am primit-o după un meci este 45.000 de lei după returul cu Kaiserslau­tern, în urma căruia Craiova s-a calificat în semifinalele Cupei UEFA, în 1983.

Afacerile cum vă merg?

Binişor. Au fost afectate într-o oarecare măsură de criză, dar nu mă plâng.

Câţi bani aveaţi la Revoluţie?

Vreo 500.000 de dolari. Jucam în Belgia, iar banii îi ţineam într-o bancă din Luxemburg.

Prima afacere?

M-am ridicat financiar după Revoluţie făcând comerţ cu diferite produse, pe care le luam din Olanda, Belgia şi Turcia şi le vindeam în România.

Îl veţi vota pe Pavel Badea pentru funcţia de primar al Craiovei?

Să fie clar, eu sunt cu Aurică Solomon. Dacă va candida, tot pe el îl voi vota. Dacă nu, o să-l votez pe „Bădiţă". 

A fost informator al Securităţii!

Rodion Cămătaru, originar din Strehaia, Mehedinţi, figura în evidenţele Securităţii ca informator, conform documentelor existente în arhiva CNSAS! Fostul internaţional era identificat cu numele conspirativ „Doru". Printre cei pe care i-a „turnat" se numără şi fostul internaţional Marcel Răducanu (foto), care a fugit în Germania în anul 1981. „Cel mai mult m-a durut când am văzut că unul dintre cei care mă «turnau» era Cămătaru", a povestit, recent, fostul atacant al Stelei. „N-am dat şi n-am semnat nicio notă informativă. Sunt nişte bazaconii fabricate de Securitate", a replicat Cămătaru.

Rodion Cămătaru

- Data şi locul naşterii: 22.06.1958, Strehaia (Mehedinţi)
- A jucat la: Progresul Strehaia, Universitatea Craiova, Dinamo, Charleroi, Heerenveen
- Meciuri / goluri în Liga I: 377 / 198
- Meciuri / goluri în campionatul Belgiei: 29 / 6
- Meciuri / goluri în campionatul Olandei: 16 / 5
- Meciuri / goluri în cupele europene: 47 / 7
- Selecţii / goluri la echipa naţională: 75 / 22
- Palmares
Golgheter al Ligii I (1987)
„Gheata de Aur" a Europei cu 44 de goluri (1986-1987)
Câştigător al Cupei României (1977, 1978, 1981, 1983)

image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite