Promovatele atacă Liga I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sportul Studenţesc, Victoria Brăneşti, „U” Cluj şi FCM Târgu-Mureş, premiantele Ligii a II-a,  se pregătesc de contactul cu primul eşalon.

Sportul nu a făcut niciun transfer

„Gaşca nebună" s-a întors în Liga I după un exil de patru ani în eşalonul secund, după ce a retrogradat în 2006 din cauza problemelor cu licenţa.

Actuala echipă e construită de Tibor Selymeş, component al Generaţiei de Aur, în jurul unor jucători precum Irimia, Ciupe, Patriche, Farmache, Nae, Postolache, Rusu, Secăreanu, Curelea ori Ferfelea, care făceau parte şi din formaţia de acum patru ani. Deşi sunt nou-promovaţi şi nu au făcut nicio achiziţie în această vară, „studenţii" nu par să se teamă de impactul cu Liga I.

Lotul este unul omogen, iar jucătorii evoluează de mult împreună. În plus, în Regie lucrurile s-au îmbunătăţit semnificativ şi din punct de vedere financiar. „La Sportul nu mai sunt problemele de altădată. Este mult mai multă seriozitate acum, în sensul că ne-am primit la timp toate salariile", a mărturisit atacantul Viorel Ferfelea, cel mai prolific vârf din Liga a II-a în sezonul trecut, cu 23 de reuşite în campionat.

Selymeş, prima dată în Liga I

Tibor Selymeş (40 de ani) a fost instalat ca antrenor al echipei Sportul Studenţesc în 2009. Fostul component al Generaţiei de Aur nu a mai antrenat niciodată în Liga I, nu are licenţă Pro, dar este înscris la cursurile de la Şcoala de antrenori din cadrul FRF. A mai fost antrenor la FC Sopron (Ungaria) şi la Liberty Salonta.

Târgu-Mureş, revenire după 18 ani

Ardelenii revin în Liga I, după o pauză de 18 ani, dar nu cu ASA, ci cu FCM, care nu are nicio legătură cu fosta echipă a lui Ladislau Bölöni.

Obţinerea palmaresului precedentei divizionare A este puţin probabil să fie realizată, deoarece aparţine Ministerului Apărării Naţionale. Antrenorul Adrian Falub a continuat munca începută de Cosmin Bodea şi a devenit astfel un specialist al acestui gen de performanţă, fiind la a treia.

„Vom disputa meciurile de «acasă» pe stadionul TranSil, pe care am jucat şi în Liga a II-a, deoarece este omologat. Dacă ne vom menţine în primul eşalon, la anul vom dota arena şi cu instalaţie de noctură", a declarat Aurelian Băbuţan, directorul exe-cutiv. Bugetul echipei pentru sezonul 2010-2011 este destul de modest: 1,5 milioane de euro. Tocmai de aceea, echipa nu s-a întărit cu nume sonore, ci doar cu jucători mai puţin cunoscuţi, mulţi dintre ei venind liberi de contract.

Falub, specialistul promovărilor

Adrian Falub (39 de ani) a fost numit pe banca lui FCM Târgu-Mureş în returul sezonului 2009-2010, din luna mai. Este la a treia promovare în primul eşalon după ce a reuşit să le aducă în Liga I pe „U" Cluj în 2007 şi pe Unirea Alba Iulia în 2009.

Victoria Brăneşti este „buturuga mică"

Victoria Brăneşti, reprezentanta unei comune cu 8.500 de locuitori şi aflată la prima experienţă în Liga I, a cumpărat şapte jucători în această vară, dintre care doi foşti jucători ai Stelei: Cernea şi Simion.

Oficialii Victoriei nu se sperie de contactul cu primul eşalon: „Vrem să jucăm un fotbal frumos, să adunăm cât mai multe puncte şi să jucăm şi sezonul următor în Liga I", a spus Alin Buzărin, directorul executiv al clubului ilfovean. Fostul ziarist se bazează în realizarea obiectivelor stabilite pe ambiţia antrenorului Ilie Stan, dar şi pe cele şapte achiziţii de jucători. Vor îmbrăca tricoul Victoriei Brăneşti portarul Cornel Cernea (Unirea Alba Iulia), Raul Marincău (Gloria Buzău), Jozsef Lorencz (Gloria Buzău), Casian Maghici (FCM Tg. Mureş), Vali Simion (Steaua II), Vali Neagu (Poli Iaşi) şi Ciprian Prodan (FCM Tg. Mureş). Echipa va evolua în partidele considerate pe teren propriu la Buzău, asta cel puţin în tur, deoarece se intenţionează să se modernizeze stadionul „Cătălin Hâldan" din Brăneşti, inclusiv cu instalaţie de nocturnă. „Bugetul echipei nu e finalizat, dar se estimează a fi în jurul sumei de 2,5-3 milioane de euro", a adăugat Buzărin.

Cu Ilie Stan din Liga a III-a

Tehnicianul Victoriei, Ilie Stan (43 de ani) a preluat echipa în vara anului 2008, iar în doi ani a reuşit să o promoveze din Liga a III-a în primul eşalon. A mai antrenat pe Gloria Buzău în Liga I în 2007.

„U" Cluj a luat o echipă întreagă

Revenită după doi ani în Liga I, Universitatea Cluj e schimbată aproape integral faţă de echipa care a reuşit promovarea. Patronul Florian Walter a schimbat antrenorul şi a adus un întreg prim „11" nou.

Se poate spune că cele mari mari merite la promovare le au finanţatorul Florian Walter şi antrenorul Cristi Dulca. Primul a investit masiv, iar cel de-al doilea a reuşit să construiască o echipă cu pretenţii la promovare mizând pe jucători lipsiţi de experienţă. De altfel, doar doi fotbalişti au strălucit, atacanţii Lemnaru şi Machado, care împreună au marcat 23 de goluri. Conducătorii lui „U" au realizat că lotul cu care s-a obţinut promovarea nu poate face faţă nivelului din Liga I şi au transferat pe bandă rulantă în această vară.

Până acum au fost achiziţionaţi 11 jucători: Boşneag (FC Argeş), D. Munteanu (Urziceni), Boştină, Izvoranu (ambii de la Dinamo), Cvirik (Lechia Gdansk), Cenici (Mladi Radnik), Brkovici (Hajduk Kula), Belosevici (FK Sarajevo), Tobă (UTA), Castro (Feirense), Baldé (Ceahlăul). Formaţia antrenată de Marian Pană nu va evolua la Cluj în primul său sezon în Liga I.

Noua arenă a ardelenilor va fi gata abia în vara anului viitor, iar până atunci Universitatea va juca meciurile de acasă pe stadionul „Cetate" din Alba Iulia.

Buget: 3,5 milioane de euro
Obiectiv: locurile 1-12

Pană, în locul lui Dulca

Marian Pană (42 de ani) a venit la „U" Cluj în vară, după ce echipa a promovat în Liga I, înlocuindu-l pe Dulca. A mai antrenat în primul eşalon pe Gloria Bistriţa. A pregătit echipe din Liga a II-a: CS Otopeni, Cetatea Suceava, Ştiinţa Bacău şi Dacia Mioveni.

image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite