„Proful“ de sport ajuns miliardar!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După fotbal, cea  mai mare pasiune  a lui Copos este  să navigheze la  bordul iahtului său
După fotbal, cea mai mare pasiune a lui Copos este să navigheze la bordul iahtului său

„Adevărul“ vă prezintă portretul celor mai controversaţi oameni din fotbalul nostru. Azi: George Copos. Abil, zgârcit şi gata să se facă „frate cu Dracu’“ atunci când vine vorba de interese personale. Viaţa şi ascensiunea lui Copos (57 de ani) sunt demne de un roman.

Născut dintr-o familie de ţărani din Ghileşti, sat situat la opt kilometri de Tăşnad (Satu Mare), Ghiţă, aşa cum îi ziceau apropiaţii, a fost cel de-al şaselea fiu al familiei Copos. George, pe numele real Gheorghe, mergea cu bicicleta aproape 20 de kilometri, zilnic, până la şcoală!

Nu era un elev strălucit, dar îi mergea mintea, era harnic şi avea simţul banului, încă din copilărie: vindea cânepă şi alte mici obiecte, care îi aduceau câştiguri minore şi cheltuia foarte puţin. Nu a reuşit să promoveze din prima examenul de admitere la facultate, astfel că după ce a încheiat conturile cu liceul s-a angajat profesor suplinitor la o şcoala din Săcălăşeni.

A bifat şi armata, intrând apoi la FEFS Oradea (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport), iar la finalul studiilor a fost repartizat la o şcoală din satul Cehal. Ambiţia şi dorinţa de a reuşi l-au determinat să ajungă şeful UTC, iar pe baza influenţei pe care o căpătase din această poziţie a obţinut mai târziu un post la liceul din Tăşnad. Era un profesor bun, care iubea handbalul, sport practicat în tinereţe până la nivelul Diviziei C.

În paralel, viitorul patron al Rapidului antrena şi o echipă de fete. Revoluţia l-a prins la Bucureşti, la Uniunea Asocia­ţiilor Studenţeşti, unde se ocupa de turism.

S-a apucat de afaceri în 1990, plecând la drum cu 1.000 de dolari. „Atât am avut eu, în rest am pus gaj la bancă apartamentul proprietate personală, am pus maşina, şi maşina unor vecini foarte de treabă. Aşa mi-am deschis eu prima cofetărie", povesteşte Copos, care a muncit pe brânci să prospere:

„Mă trezeam la trei dimineaţa. Eram şi patron, şi vânzător la cofetărie. Îmi amintesc că aveam un Aro nenorocit de care mă rugam să pornească iarna". Afacerile au continuat însă cu succes pentru rapidist. Televizoarele „Samsung" pe care le-a importat s-au vândut ca pâinea caldă într-o Românie scăpată de comunism, iar alte investiţii i-au îngrăşat conturile cu zeci de milioane de euro.

Aducea prăjituri la tribuna oficială

În 1992, George Copos a venit la Rapid într-un moment greu, echipa fiind mai mult la retrogradare. Mircea Paşcu, preşedinte în acea perioadă, îşi aminteşte:

„În 1992, Băsescu, pe atunci ministrul Transporturilor, m-a mandatat să strâng mai mulţi oameni care să ajute clubul. Printre cei pe care i-am solicitat a fost şi George Copos. Atunci nu avea cine ştie ce posibilităţi materiale. Avea deschisă o cofetărie şi putea să vină cu nişte dulciuri şi nişte fursecuri la tribuna oficială.

Apoi, firma Samsung, la care Copos era reprezentant în România, a devenit sponsorul principal al Rapidului". Peste noapte, Copos s-a trezit şi patron în Giuleşti, preluând pe gratis un club care avea să-i aducă un capital uriaş de imagine!

Vicepremier al României, anchetat de DNA!

George Copos a încasat milioane de euro de pe urma Loteriei, prin vânzarea unor imobile sau acordarea de spaţiu publicitar pe stadionul Giuleşti. La 6 iunie 2006, procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată, iar Copos a demisionat din funcţia de vicepremier.

Note „Adevărul"

-Corectitudine: 6 / 10
-Influenţă: 8 / 10
-Credibilitate:  6 / 10
-Abilitate: 9 / 10
-Relaţii: 8 / 10
-Cunoscător fotbal: 6 / 10
-Profesionalism: 9 / 10

Pe toate feţele

-Afaceri: Deţine şapte hoteluri (Hilton şi Crowne Plaza din Bucureşti, Europa şi Astoria din Eforie Nord, Sportul, Bradul şi Poiana din Poiana Braşov), 19 magazine de panificaţie „Ana Pan", dar şi fabrica de motoare electrice „Ana Imep".
-Avere: Conform topului „Forbes România", are 200 de milioane de euro.
-Defect: Duplicitar în funcţie de interes.
-Calitate: Muncitor şi dedicat afacerilor sale.
-Familie: Căsătorit de 29 de ani cu Cristiana. Împreună au o fiică, Alexandra, absolventă a Universităţii Princeton. A apărut în ultima vreme informaţia că îşi înşală soţia, amanta urmând să-i aducă pe lume o fetiţă.
-Performanţe: Două titluri, patru Cupe şi tot atâtea Supercupe, calificare în sferturile Cupei UEFA.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite