Procesul de dare de mită al lui Cigan a fost suspendat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul în care fostul antrenor al ACU Arad Sorin Cigan este judecat pentru trafic de influenţă şi dare de mită a fost suspendat, la ultimul termen de la Tribunalul Bihor, după ce dosarul a fost trimis la CC pentru soluţionarea unei excepţii de neconstituţionalitate invocată de avocatul lui Cigan, informează liga2.ro.

Magistraţii Tribunalului Bihor au suspendat, la ultimul termen, procesul fostului internaţional şi antrenor al ACU Arad, orădeanul Sorin Cigan, trimis în judecată, anul trecut, pentru trafic de influenţă şi dare de mită fiindcă ar fi încercat să îi mituiască pe jucătorii FC Bihor.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor, judecătorul Cristian Monenci, a declarat, miercuri, că dosarul a fost înaintat Curţii Constituţionale în urma unei sesizări făcute de avocatul lui Cigan care a invocat neconstituţionalitatea prevederilor Codului Penal privind noţiunile de funcţionar şi funcţionar public.

Avocatul lui Sorin Cigan, Mircea Popovici, a explicat că în sesizarea făcută Curţii Constituţionale a ridicat aceeaşi problemă ca avocaţii din dosarul "Valiza", deschis pe numele finanţatorului Stelei, Gheorghe Becali, şi anume că fotbaliştii nu sunt nici funcţionari, şi nici salariaţi şi, în consecinţă, fapta clientului său nu poate fi încadrată la dare sau luare de mită.

În opinia avocatului, articolele din Codul Penal pe care le contestă sunt în contradicţie cu cele din Constituţia României, care se referă la dreptul la proprietate privată, la libertatea economică şi la faptul că economia României este una de piaţă, bazată pe libera iniţiativă şi concurenţă.

Tribunalul Bihor a dispus suspendarea cauzei şi trimiterea dosarului la Curtea Constituţională pentru soluţionarea excepţiei.

Preşedintele Clubului de fotbal ACU Arad, Gheorghiţa Onu, şi antrenorul Sorin Cigan au fost trimişi în judecată, la sfârşitul lunii iunie 2009, de procurorii anticorupţie, pentru că ar fi mituit cu 35.000 de euro jucătorii unei echipe adverse într-un meci, respectiv pe fotbaliştii FC Bihor. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciului Teritorial Oradea i-au trimis în judecată pe Sorin Cigan, în stare de arest preventiv, fost jucător de fotbal şi antrenor, acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită, şi pe Gheorghiţa Onu, preşedinte al Clubului de fotbal ACU Arad, acuzată de cumpărare de influenţă.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 8-13 iunie 2009, Cigan ar fi pretins de la Onu, preşedintele Clubului ACU Arad, suma de 30.000 euro, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra conducerii Clubului FC Bihor şi asupra jucătorilor acestei echipe, pentru ca aceştia să nu îşi apere în mod corect şansele şi să piardă meciul cu ACU Arad. De asemenea, în acelaşi scop, în 13 iunie 2009, în pauza meciului dintre ACU Arad şi FC Bihor, Cigan le-ar fi oferit jucătorilor echipei FC Bihor Oradea suma totală de 35.000 de euro.

Cigan Sorin a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii anticorupţie în 18 iunie 2009, iar în 19 iunie Tribunalul Bihor a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 29 de zile, măsura fiind schimbată ulterior, pe parcursul procesului, cu interdicţia de a părăsi ţara, care este în vigoare şi în prezent. În martie 2010, instanţa supremă a suspendat judecarea procesului "Valiza" în care a fost deferit justiţiei Gigi Becali şi trimiterea cauzei la Curtea Constituţională pentru soluţionarea unei excepţii, după ce avocatul unuia dintre inculpaţi a susţinut că un sportiv nu poate avea calitatea de funcţionar.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite