Poli, spre „C“, Bistriţa cade în „B“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicecampioana şi ocupanta locului 14 din ultimul sezon nu au primit licenţa pentru ediţia 2011-2012 a Ligii I şi au fost retrogradate. Iniţial, cele două cluburi primiseră dreptul de a juca în primul eşalon, dar directorul Comisiei de Licenţiere din cadrul FRF, Viorel Duru, a întors decizia la apel.

„Casa Fotbalului", ora 14.00. Viorel Duru, care a venit însoţit de preşedintele Comisiei de Apel a Sistemului Naţional de Licenţiere, Mihai Alexandru Micu,  şi-a aşezat tacticos ochelarii şi a început dialogul cu reprezentanţii mass-media. A urmat un discurs „gol" de 20 de minute, încărcat cu termeni tehnici, dar şi cu denumiri „preţioase" precum „FC Dinamo 1948" sau „CS Pandurii-Lignitul Tg. Jiu". Nimeni n-a înţeles nimic. Apoi, a fost aruncată „bomba", pe înţelesul tuturor: „Timişoara şi Gloria Bistriţa nu au primit licenţa pentru sezonul 2011-2012. Decizia este definitivă şi irevocabilă". „Adevărul" vă prezintă motivele pentru care s-a ajuns la această hotărâre şi ce se va întâmpla în continuare cu cele două cluburi.

1. FC Timişoara

Bănăţenii nu au primit licenţa pentru datorii la bugetul statului şi faţă de clubul Benfica Lisabona din transferul fundaşului Laszlo Sepsi. „Clubul a fost divizat parţial la 31 decembrie 2010, când s-a creat o nouă societate, BkP&Faber. Decizia UEFA din data de 6 mai 2011 a fost aceea de a accepta licenţa acordată în primă fază, cu condiţia ca documentele să demonstreze că restanţele către bugetul de stat s-au plătit până la 31 martie 2011. Această notă nu a fost prezentată de către FC Timişoara", a explicat Duru.

Potrivit directorului de licenţiere, bănăţenii nu au putut face nici dovada unui acord cu Benfica Lisabona de amânare a unei datorii în contul transferului lui Sepsi. „Litigiul a fost iniţiat de FC Timişoara cu scopul de a se câştiga timp, astfel ca datoria către Benfica să nu figureze ca fiind restantă la 31 martie 2011. În aceste condiţii, noi - eu şi expertul finaciar - am stabilit că sunt motive pentru a face apel la decizia comisiei de primă instanţă privind acordarea licenţei clubului FC Timişoara", a mai spus Duru. Ce se întâmplă acum: Dacă până la 6 iunie reuşesc să plătească cele 1,2 milioane de euro către Benfica, bănăţenii vor evolua în Liga a II-a. Dacă nu vor plăti această datorie, vor fi trimişi în Liga a III-a!

2. Gloria Bistriţa

Ardelenii nu au primit licenţa tot din cauza datoriilor la bugetul de stat.  „În cazul Gloriei, litigiul deschis de club împotriva organului fiscal competent a fost făcut în scopul de a se înregistra ca nerestantă datoria către stat, deoarece Gloria contestă datoria întreagă. Asta deşi o parte din această sumă fusese achitată până la 31 martie 2011! Noi am considerat că şi în acest caz comisia de primă instanţă nu a respectat regulamentul de licenţiere", a adăugat Duru.

Ce se întâmplă acum: Trupa lui Jean Pădureanu, care n-a retrogradat niciodată din momentul promovării în primul eşalon, petrecut în vara anului 1990, va evolua în Liga a II-a, unde licenţa se poate obţine, chiar dacă un club are datorii către stat. Dacă pe lângă aceste restanţe Bistriţa ar fi avut şi altele către jucători sau diferite cluburi, atunci şi Gloria ar fi fost trimisă în „C"!

Şi totuşi pot fi salvate

Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal se va reuni mâine şi va trebui să pună pecetea pe destinul celor două echipe. Mai mulţi patroni din Liga I consideră că Timişoara şi Bistriţa ar putea primi acceptul de a juca în continuare în primul eşalon, cu menţiunea că bănăţenii vor rămâne excluşi din cupele europene.

„Comitetul Executiv ar putea decide să le dea licenţă pentru a juca în Liga I, deoarece UEFA ne permite să facem acest lucru. Acest compromis nu ar risca nicio penalizare", a spus Gigi Becali. „Nu este corect. Ce vină au timişorenii şi bistriţenii? Eu cred că vor fi reprimite în Liga I. Va fi o decizie a FRF, sunt convins. Timişoara este un oraş mare, iar Jean Pădureanu, săracul, cred că a făcut atac de cord", a afirmat şi George Copos.

Precedente în alte ţări

- În 2002, retrogradată şi matematic din Serie A, Fiorentina a intrat în administrare judiciară pentru datorii de peste 50 de milioane de dolari. Astfel, echipa s-a desfiinţat şi a pornit în sezonul următor din liga a patra, sub numele AC Fiorentina e Florentia Viola.
- Napoli a fost declarată falimentară în 2004 şi a fost retrogradată în liga a treia, cu datorii de peste 70 de milioane de euro. Din sezonul următor, numele echipei a fost schimbat în Napoli Soccer.
- Mechelen n-a obţinut licenţa în 2004 şi a picat în a treia ligă din Belgia.

Iancu: „Rămân la echipă şi în Liga a III-a!"

După aflarea verdictului, conducătorii celor două formaţii retrogradate s-au dezlănţuit. Cel mai vehement a fost Marian Iancu. „Este un abuz. Vom face plângeri penale la Parchet împotriva tuturor membrilor Comisiei de Licenţiere. Nu va scăpa niciunul, o să vedeţi! O să cerem o expertiză, să se compare cu licenţele obţinute de celelalte cluburi. Ne vom adresa justiţiei civile, chiar dacă s-a spus că nu aveam voie să urmăm această cale. Dacă nu vom putea schimba decizia, săptămâna viitoare ne vom achita toate restanţele către jucători şi ne vom reorganiza. Vom vinde cei mai importanţi fotbalişti şi vom continua. Într-o zi vom reveni şi mai puternici în Liga I.

Rămân la echipă chiar şi în Liga a III-a sau în Liga a IV-a", a afirmat finanţatorul bănăţenilor. Fanii lui Poli vor organiza, azi, un miting de protest în Piaţa Operei, la Timişoara. Reacţia Gloriei, formaţie care a picat după mai bine de 20 de ani, a venit din partea antrenorului Nae Manea: „E o decizie prea dură". Au existat şi beneficiari ai deciziilor de ieri. Ca urmare a retrogradării Timişoarei, FC Vaslui va juca în preliminariile Ligii Campionilor, iar Gaz Metan Mediaş în turul II preliminar al Ligii Europa. În plus, cu Bistriţa în „B", Sportul a rămas în Liga I.

„În 2006, Sportul a picat după ce n-a primit licenţă, deşi terminase pe 4 în campionat. Acum s-a făcut dreptate. Dumnezeu nu doarme", a spus antrenorul „studenţilor", Gigi Mulţescu. „Ne bucurăm enorm. Vom juca în Europa pentru prima oară în istorie", a afirmat Ioan Horoba, directorul general al celor de la Gaz Metan. Finanţatorul Vasluiului, Adrian Porumboiu, a tras concluzia, referindu-se la situaţia Timişoarei: „S-a ales praful de cele 40 de milioane de euro investite de Marian Iancu!".

Scot jucătorii pe tarabă

Logic, fotbaliştii importanţi de la Timişoara şi Bistriţa nu vor continua la cluburile lor, în diviziile inferioare. Ei au contracte importante, care nu ar putea fi onorate în „C" şi în „B". Unii dintre jucători au clauze în contractele lor că devin liberi, dacă echipa „cade". Alţii, vor fi vânduţi de patroni. Oricum, la Timişoara, Taborda, Ghionea, Alexa şi Goga şi-au terminat angajamentele şi pot semna cu alte formaţii. De asemenea, lui Ignjatevici şi lui Helder le-au expirat împrumuturile în Banat.

Nume                      Destinaţie
Zicu (Poli)                        Rapid
Pantilimon (Poli)             Dinamo
Bourceanu (Poli)            Steaua
Axente (Poli)                 Oţelul
Sepsi (Poli)                Steaua, CFR
Luchin (Poli)                 Dinamo
Cisovski (Poli)              Dinamo
Curtean (Poli)                Rapid
Tameş (Poli)             Dinamo, Pandurii
Zăgrean (Poli)             Dinamo, CFR
Szukala (Bistriţa)         Dinamo
Băjenaru (Bistriţa)     Steaua, Rapid
Achim (Bistriţa)           Rapid, CFR
Cavalli (Bistriţa)            Oţelul

Stan a prevestit „cutremurul"

Directorul general al campioanei, Marius Stan, a declarat încă din urmă cu o lună că este în stare să parieze pe propria locuinţă că Timişoara nu va primi licenţa. „Au încercat să facă ceva contra regulamentului. Degeaba au dat vina pe «Mariusică», pe Ligă, pe Federaţie, pe Guvern. Când am fost chemaţi pentru susţinerea licenţei, ne-am prezentat numai cei autorizaţi de club. Cei de la Timişoara, în schimb, s-au prezentat cu o armată de avocaţi, deci erau o grămadă de probleme pe care încercau să le scoată cu diverse tertipuri", a
spus Stan.

Cum va arăta Liga I în noul sezon, după tsunami?

După ce Comisia de Licenţiere a anunţat, ieri, că Poli Timişoara şi Gloria Bistriţa au fost retrogradate, Liga I a fost lovită de un veritabil tsunami, mai ales în privinţa noului sezon. Firesc, s-a ridicat problema celor 18 formaţii care vor evolua pe prima scenă. Sau a celor 17, pentru că există şi această variantă.

Sportul s-a salvat de pe ultimul loc

În mod normal, înlocuitoarele Timişoarei şi ale Bistriţei în Liga I ar fi trebuit să fie două formaţii care au retrogradat în stagiunea recent încheiată. E vorba de „U" Craiova, Brăneşti, Urziceni şi Sportul, adică ocupantele locurilor 15, 16, 17 şi 18. Numai că primele două grupări n-au primit nici ele licenţă! Nici Urziceniul n-a mai fost o soluţie întrucât s-a desfiinţat. Astfel, campionatul românesc se poate „lăuda" că Sportul, echipa de pe ultimul loc, s-a salvat de la retrogradare. Cheia „succesului"? „Studenţii" n-au obţinut puncte pe teren, ci licenţă la comisie! Totuşi, Sportul are o problemă: va începe noul sezon cu -2 puncte fiindcă n-a îndeplinit baremul de 25.

Se completează din „B"

Sistemul de promovare din liga secundă nu a fost afectat de „cutremurul" declanşat de Duru. În acest moment, se ştie cu siguranţă că Ceahlăul şi Concordia Chiajna (ambele din B1, promovate pe teren) vor „urca" în „A". Celor două li se vor alătura primele două poziţii din cealaltă serie, ocupate, cu o etapă înainte de final, de Petrolul şi de FC Bihor.

Trei variante, la ultima poziţie

La un simplu calcul, ajungem la concluzia că s-au ocupat 17 locuri în Liga I. Aici, se nasc trei variante:

1Promovează locul 3 din B2, ocupat de Dacia Mioveni. De ce? Pentru că poziţia a treia din B1, Săgeata Năvodari, nu are dreptul să „urce" fiindcă a făcut o nouă societate. Altfel, s-ar fi jucat un baraj între cele două locuri 3 din ambele serii din eşalonul secund.

2 Există şansa să se dispute, totuşi, un baraj: între locul 3 din B2 şi locul 4 din B1, Delta Tulcea.

3 Nu este imposibilă nici ipoteza ca Liga I să înceapă cu 17 formaţii. Adică, în sezonul următor, în fiecare etapă, o formaţie să stea.Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal se va reuni mâine şi va decide cum va arăta campionatul în sezonul viitor.

"Acest proces de licenţiere nu este supus niciunei căi de atac. Au fost echipe care au încercat să-midea bani pentru licenţă, dar nu pot să spun nume. ''
Viorel Duru  directorul de Licenţieri al FRF

Liga I, 2011-2012
1. Oţelul Galaţi
2. FC Vaslui
3. Rapid
4. Steaua
5. Dinamo
6. Gaz Metan
7. „U" Cluj
8. Astra Ploieşti
9. CFR Cluj
10. FCM Tg. Mureş
11. FC Braşov
12. Pandurii Tg. Jiu
13. Sportul
14. Ceahlăul P. Neamţ
15. Concordia Chiajna
16. Petrolul Ploieşti
17. FC Bihor
18. Mioveni*
*decizia se va lua mâine, în cadrul Comitetului Executiv FRF

Duru e omul lui Mircea Sandu

Oamenii de fotbal spun că în spatele deciziei de retrogradare a Timişoarei stă, de fapt, Mircea Sandu. Între el şi Marian Iancu au existat numeroase dispute verbale, iar acum preşedintele FRF a găsit portiţa legală de a-l executa pe patronul bănăţenilor. „Naşul", ca de obicei, a stat în umbră şi l-a trimis la înaintare pe Viorel Duru (foto), directorul departamentului de licenţiere. Varianta pare plauzibilă şi pentru că Duru a fost adus la FRF de Sandu, în urmă cu aproape 15 ani, când era un simplu economist.

Mitică a vrut să-l dea afară

În tot acest razboi, Marian Iancu a marjat pe sprijinul lui Dumitru Dragomir, care este naşul lui Gheorghe Chivorchian, preşedintele bănăţenilor. Şeful LPF şi-a manifestat public sprijinul pentru Poli şi, de mai multe ori, a spus că timişorenii vor primi licenţa! Duru n-a ţinut cont însă de promisiunile lui „Corleone". Nici nu prea avea cum fiindcă FRF deja plătise o amendă din cauza lui.  Anul trecut, Craiova a primit licenţa, deşi nu îndeplinea condiţiile. UEFA s-a sesizat şi a sancţionat forul condus de Sandu. Atunci, Dragomir a ameninţat că îl dă afară pe Duru, care acum a judecat totul ca la carte şi a decis retrogradarea celor de la Timişoara şi Bistriţa.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite