Piţi tranşant: „Gigi Becali este un laş!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o conferinţă de presă, care a durat o oră şi jumătate,  Victor Piţurcă i-a răspuns finanţatorului, pe care l-a acuzat că este singurul vinovat pentru situaţia proastă a clubului din Ghencea. Un an şi trei luni. Atât a trecut de când Piţurcă a acordat ultimele declaraţii presei. A făcut-o, iar, „dar numai pentru că Becali a spus nişte tâmpenii caracteristice lui“.

Victor Piţurcă a prezentat ieri varianta sa în legătură cu plecarea de la Steaua. Ca şi Gigi Becali, a făcut-o în ordine cronologică. „Gigi m-a sunat în vară, doar pentru că eram ultima soluţie, având în vedere atmosfera care era la echipă. El nu ar fi vrut să vin. I-am spus «gândeşte-te foarte bine, ştii cum sunt eu, ştii ce vreau eu». N‑am avut încredere în el, dar am considerat că era de datoria mea să vin la Steaua", şi-a început Piţi discursul. Apoi a continuat: „Am şi spus mai de mult că mă voi întoarce în Ghencea doar când echipa va trece prin momente grele. Iar toate problemele clubului sunt numai şi numai din vina lui Becali".

Tehnicianul de 54 de ani a ţinut să lămurească şi discuţiile referitoare la salariul său: „Am cerut 600.000 de euro pe an, dar el mi-a spus că-mi dă doar jumătate, pentru că n-are bani. Am acceptat deoarece nu sumele erau decisive pentru mine. Totuşi, i-am spus să nu încerce să mă umilească, aşa cum a făcut-o cu restul antrenorilor".

Referitor la garanţiile invocate de Becali, fostul selecţioner a replicat: „Nu voiam să‑i iau banii, voiam doar ca el să fie un om normal. De-aia i-am cerut drept garanţie acel teren, care cred că valorează trei-patru milioane de euro, şi nu 20 de milioane de euro cum a zis el. Oricum nu-i luam banii, dar voiam să am o siguranţă. Că o să plătească salariile la timp şi că nu o să spună ba că Abrudan să plece, ba că Neagoe trebuie dat afară etc. Nu i-am interzis să vorbească. E un laş pentru ce a spus, a vorbit nişte mârşăvii josnice", a punctat Piţurcă.

„La primul eşec ne-ar fi umilit"

Victor Piţurcă a povestit şi cum au decurs lucrurile în ultimele sale zile la echipă şi motivul pentru care şi-a înaintat demisia: „Miercuri am văzut nişte declaraţii de-ale lui la televizor. Joi l-am sunat şi a venit la stadion, unde am discutat două-trei ore în birou. I-am spus: «Am crezut că înţelegerea noastră se va baza pe sinceritate şi pe încredere, dar văd că nu se poate cu tine să fac performanţă». Păi, dacă acum a reacţionat aşa, ce s-ar fi întâmplat dacă am fi pierdut cu Brăneştiul etapa viitoare, sau dacă pierdeam în Liga Europa? Apărea iar la televizor şi ne umilea".

Conştient de reacţiile lui Becali, Piţurcă a încercat să-şi „blindeze" contractul: „I-am spus: «Dacă te bagi la echipă, dacă îmi umileşti jucătorii sau pe noi, atunci luăm această garanţie şi plecăm». Ăsta a fost ultimatumul meu. Dar el a spus că nu poate face asta. Atunci ne-am dat mâna, am decis ca stafful să meargă cu echipa şi asta a fost totul. Nici măcar n-a avut curajul să mă sune el, şi-a pus prietenii, ulterior".

„Gigi nu e vreun Einstein"

Antrenorul a trecut apoi la replici mai acide. „El vorbeşte pentru că n-are ce să facă, stă la palat şi pălăvrăgeşte vrute şi nevrute. Se plângea că nu garantez titlul din primul an. Păi, i-a adus pe Maradona sau pe Messi? I-am şi spus, menirea lui este să aducă bani la echipă, că nu e vreun Einstein. El a fost gelos, la meciul cu Universitatea Craiova, când a văzut că 25.000 de oameni mă aclamau pe mine şi pe Ienei «pe banii lui», cum spune el", a acuzat Piţurcă, excluzând aproape total varianta revenirii.

„Steaua nu a însemnat şi nu va însemna niciodată Gigi Becali. Steaua nu e a lui, asta nu înţelege. Şi dacă m-ar mai suna, garanţiile pe care le cer s-ar tripla, poate doar atunci aş accepta să continui", a conchis fostul tehnician al Stelei.

Dragomir: „Doar pământul îl poate linişti pe Gigi Becali!"

Dumitru Dragomir l-a sfătuit pe Gigi Becali să-l readucă pe Piţurcă la echipă, însă i-a sugerat şi tehnicianului să mai lase din pretenţii. „Eu l-aş repune în drepturi imediat, dar să mai lase şi Piţi din pretenţii. E foarte greu de lucrat cu Becali, el e influenţat de rude, apropiaţi şi doar pământul îl poate linişti. Pentru el, e o condamnare la moarte să nu vorbească", a spus preşedintele LPF.

„Argăseală nu poate fi niciodată preşedinte"

Victor Piţurcă e de părere că Valeriu Argăseală nu e omul potrivit pentru a conduce destinele unui club de talia Stelei.„Vali Argăseală nu poate fi niciodată preşedintele Stelei. Nu poate fi, să nu se supere pe mine, dar asta e. El poate fi un angajat, să execute anumite ordine, dar atât. Aşa stau lucurile, am vorbit şi cu Gigi, care mi-a recunoscut asta. În decurs de un an, speram să aducem cel puţin 5-6 milioane din marketing şi alte activităţi. Nea Imi mi-a spus că am procedat foarte bine. Dar el nu poate veni fără mine, nu are nicio garanţie", a spus Piţurcă.

„Ar trebui ca oamenii aduşi de mine la Centrul de Copii şi Juniori să rămână acolo, dar cine ştie, acum încep să funcţioneze pilele. La club era o dezorganizare cruntă când am venit, nu ştia nimeni de nimic. Venea Argăseală la Gigi, îi zicea să facă ceva şi asta era organizarea!", a mai spus Piţurcă.

Fostul arbitru a „turnat" tot la Palat!

Fost preşedinte al roş-albaştrilor, Valeriu Argăseală (foto), este unul dintre puţinii oameni din club care au jubilat în momentul în care Victor Piţurcă şi-a anunţat demisia. De altfel, imediat după ce fostul selecţioner şi-a strâns lucrurile, Argăseală s-a prezentat la reşedinţa patronului din Aleea Alexandru, unde n-a vorbit în termeni tocmai elogioşi despre proiectul lui Piţurcă, iar multe dintre relatări au fost vădit exagerate.

Principalul său motiv de nemulţumire era legat de faptul că nu mai avea nicio putere de decizie. „Argăseală era pe post de «fileu», treceau toate peste el", au povestit surse din anturajul Stelei.

După ce l-a ascultat cu atenţie, Gigi Becali l-a asigurat că-şi va recâştiga toate drepturile pe care şi le pierduse în ultimele două luni. „Dacă Argăseală era prost, eu n‑aş mai fi zis că-l ţin în alte societăţi, în cazul în care Piţurcă l‑ar fi dat afară. Că nu poate fi preşedinte, sunt de acord cu el. Dar omul învaţă, a venit şi el de-acasă!", a explicat latifundiarul.

„Stoica l-a învăţat pe Gigi cu perversiunile"

Victor Piţurcă a povestit şi împrejurările în care l-a cunoscut pe Gigi Becali.„L-am întâlnit când mi l-a prezentat Ioan Becali şi mi-a spus că are nevoie de bani. I-am dat cu împrumut, o sumă de 20‑30.000 de dolari. M-a deranjat că acum a spus că nu am caracter. Eu nu i‑am făcut niciodată rău, l‑am ajutat mereu, în timp ce el nu m-a ajutat cu nimic, mi-a dat mereu în cap", a declarat Piţurcă.

„Bölöni mi-a zis să nu semnez cu Steaua"

În opinia fostului selecţioner, Gigi Becali s-a schimbat în rău după anul 2002, când Mihai Stoica a fost cooptat în conducerea clubului din Ghencea. „Am încercat să-l educ, are calităţi, era prietenul meu, dar apoi vorbea urât de mine cu Stoica sau îl lăsa pe Stoica să facă acest lucru. Dacă nu eram eu, Mihai Stoica nu venea niciodată la Steaua. De când a venit el au început perversităţile.

Meme venea la birou la 12.00-13.00, vorbea pe blog şi îi «îmbârliga» pe fani. Cam asta era activitatea lui! De atunci a început să se strice şi Becali. Şi de când au început să vină milioanele din Ligă...", a explicat Piţurcă.

Tehnicianul a dezvăluit că, înainte de a veni la Steaua, a avut oferte de 1,5 - 2,5 milioane de euro pe an. „La o săptămână după ce vorbisem la telefon cu Gigi Becali, m-a sunat Loţi Bölöni şi mi-a spus să nu mă duc la Steaua, vorbise cu un agent şi îmi dădea 1,5 milioane pe an la o echipă din ţările arabe. Am avut şi o ofertă de 2,5 milioane de euro, dar am refuzat, ca să vin la Steaua.

Craiova m-a vrut, iar dacă Adrian (n.r: Mititelu) rezolva problemele, atunci mă duceam acolo", a adăugat Piţurcă. Fostul selecţioner a spus că înainte să vină la Steaua a mai avut şi alte oferte, chiar şi la cârma câtorva naţionale: „M-au dorit cei din Emiratele Arabe Unite şi Bahrein, dar eu nu vreau să mă duc pentru un an de zile. Şeicii de acolo trebuie să-mi respecte şi ei condiţiile".

image

Gigi Becali şi Meme Stoica, pe vremea în care lucrau la Steaua şi erau prieteni

„În vară s-au cheltuit doar 1,1 milioane de euro"

Cei 13 jucători transferaţi de Piţurcă la Steaua în această vară au costat 2,4 milioane de euro. „Eu i-am arătat că se poate face un lucru bun şi cu bani puţini. Pentru că în această vară s-au investit în 13 jucători aproximativ 2,4 milioane de euro, minus 1,3 milioane care se vor încasa pe Ovidiu Petre şi Toja. Deci, totul a costat un milion şi ceva de euro. Atât am cheltuit pentru a face o echipă competitivă, ăsta este adevărul. Dacă erau alţii, probabil că aceiaşi jucători ar fi costat 6-7 milioane de euro", a menţionat Piţurcă.

Tehnicianul a dezvăluit că nici el şi nici ceilalţi membri ai staffului său nu au fost plătiţi. „El (n.r. - Gigi Becali) tot vorbeşte că i-am cerut garanţii de 20-30 de milioane de euro, dar eu sunt cel care a trebuit să fac eforturi pentru a plăti primele jucătorilor după primele două etape. Asta deşi la început Gigi mi-a promis 5-10 milioane de euro pentru transferuri. Dar nu au venit acei bani, iar într-un fel l-am înţeles. Nici nu se ştie, dar eu şi colaboratorii mei n‑am luat niciun ban de la Steaua. Au venit nişte bani de undeva, dar noi nu am fost plătiţi", a mai afirmat antrenorul.

Trebuia să ia un milion de euro pe Mirel Rădoi
Victor Piţurcă a mărturisit că ar fi trebuit să primească un milion de euro din transferul lui Mirel Rădoi de la Steaua la Al Hilal. „Să vă spun un secret acum. Am o hârtie semnată de clubul Steaua, de Gigi Becali, dar şi de Extensiv Craiova în care se spune că, atunci când Rădoi se transferă, eu trebuie să primesc un milion de euro. Îmi pare rău că nu o am aici să v-o arăt, dar o am acasă. I-am zis eu vreodată lui Gigi că are să-mi dea un milion de euro? Poate să-l întrebe oricine", a spus Piţurcă.

„Ţiţi are impresia că va fi pus antrenor"

Piţurcă a ţinut să-i răspundă şi lui Dumitru Dumitriu, care comentase situaţia sa. „Nu ştiu dacă Piţi a cerut prea mult, dar Becali a simţit ceea ce i se pregătea şi s-a oprit la timp. A fost dibaci şi şi-a dat seama că ceva e în neregulă", a fost declaraţia care l-a iritat pe fostul selecţioner. „Ţiţi Dumitriu s-a băgat şi el în seamă. El umblă acum pe la stadion şi crede că-l pune pe el Becali antrenor", a conchis Piţurcă.

„Dacă nu se califică, Răzvan trebuie să plece"

Victor Piţurcă a vorbit în premieră şi despre despărţirea sa de echipa naţională. „Am fost bolnav mai bine de o lună după ce am plecat. M-a ajutat revenirea la Steaua, că altfel m-aş fi gândit şi acum la perioada aceea. Am greşit că n-am plecat după Euro, când lumea, în frunte cu Mircea Sandu, s-a comportat greşit cu mine", a rememorat Piţi. El a vorbit şi despre situaţia actuală a tricolorilor.

„Acum va fi greu. Cel mai valoros jucător, Mutu, lipseşte, iar, din spate, puţini pot face pasul. Adi n-a plecat niciodată din cantonament cât timp eram eu antrenor. Ceea ce a făcut el după meciul cu Serbia depinde de relaţia antrenor-jucător. Pentru Răzvan Lucescu e foarte important să se califice. Dacă nu se califică, trebuie să plece, aşa sună contractul şi aşa suna şi al meu", a mai spus tehnicianul.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite