„Pinalti“, şantierist şi profesor de liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ vă prezintă portretul celor mai controversaţi oameni din fotbalul românesc. Astăzi: Gheorghe Ştefan. Preşedinte de onoare al Ceahlăului şi primar al oraşului Piatra Neamţ, „Pinalti” a fost junior la o echipă de Divizia C, Moldova Tricotaj, a lucrat pe şantier şi a predat rezistenţa electrică la liceu.

„Pinalti" este, poate, unul dintre cele mai pitoreşti personaje din România. Dacă, iniţial, el era un VIP doar pentru fotbal, Gheorghe Ştefan a devenit o figură importantă şi pe scena politică, după ce, din anul 2004 încoace, a tot câştigat lupta pentru fotoliul de primar al oraşului Piatra Neamţ.

Preşedintele de onoare al Ceahlăului, născut în anul 1953, are diplomă de inginer după ce a absolvit Facultatea de Electrotehnică din Iaşi. A cochetat şi cu cariera de fotbalist, însă nu a „rezistat" decât până la nivelul juniorilor, la echipa de Divizia C, Moldova Tricotaj.

Mama sa l-a somat să renunţe la viaţa de sportiv şi să „pună burta" pe carte. Dragostea de fotbal o luase de la tatăul său, fost jucător la formaţiile Corvinul, Suceava şi Ceahlăul, unde a fost căpitan de echipă.

A fost profesor de liceu

După facultate, „Pinalti" s-a înscris în câmpul muncii. A lucrat la Fabrica de Zahăr din Roman şi la Avicola Piatra Neamţ. Începând cu anul 1980, Ştefan a intrat în învăţământ: a predat rezistenţa electrică la Liceul Energetic şi la „Petru Rareş".

Elevii şi colegii de catedră din acea vreme îl descriu ca pe un profesor inteligent, plin de umor şi care vorbea mult şi rapid. De asemenea, nu-i plăcea să lase corijenţi sau repetenţi. După ce a „rupt-o" cu activitatea de pedagog, s-a întors la meseria de inginer şi a lucrat pe şantierul AMRCT. Din 1991, a început aventura din fotbal.

Încă de la promovarea Ceahlăului în Divizia A, în anul 1993, Gheorghe Ştefan s-a ales cu o poreclă care acum îi precede numele: Pinalti. De unde? De la dulcele grai moldovenesc cu care solicita lovituri de pedeapsă în favoarea formaţiei sale.

Înainte de acest supranume era cunoscut, în cercurile de prieteni, ca „Nababul" sau „Guvidul". Situaţia materială şi silueta mai plinuţă au fost motive de tachinare pentru Ştefan. În anul 2009, un prieten al primarului de Piatra Neamţ a înregistrat la OSIM porecla „Pinalti", drept cadou pentru ziua de naştere a omului de afaceri.

A „driblat" leucemia şi a slăbit 15 kilograme

În prima jumătate a anului 2010, Gheorghe Ştefan a fost diagnosticat de medici cu o gravă boală de sânge, fiind suspectat chiar de leucemie. „Pinalti" s-a speriat foarte tare la auzul acestei veşti, mergând să se trateze în străinătate.

A ales clinicile din Franţa. Boala a regresat, iar edilul nemţean a mai „tăiat" din excese. Nu mai fumează atât de mult, alcool din ce în ce mai rar, dar, cel mai important, s-a apucat de sport. Finanţatorul Ceahlăului se trezeşte în fiecare dimineaţă la şapte, iar la opt este la stadionul din Piatra Neamţ. Aici, aleargă 12 ture de stadion, pe pista de atletism. În 3-4 luni, a reuşit să scape de 15 kilograme.

Ca o altă consecinţă, „Pinalti" a decis ca acest mandat de primar să fie ultimul pentru el. Apoi, se va dedica doar echipei Ceahlăul. Şi-a pus în plan ca galben-negrii să se menţină în Liga I, urmând ca, peste 4-5 ani, echipa să meargă în Liga Europa. Milioanele de euro investite în baza sportivă l-au impresionat şi pe Mircea Sandu, care a dus de câteva ori naţionala la Piatra Neamţ.

"O să revină în Liga I Gheorghe Ştefan. Voi ştiţi ce face el în Liga a doua? Prăpăduri! O să revină cu tupeul lui fantastic, cu gura mare, cu stilul acela de a face din ţânţar măgar."
Adrian Mititelu
patron Universitatea Craiova

Pe toate feţele

Afaceri: Deţine, prin intermediul copiilor, firmele Tehnoutilaj şi Green Energy. Este acţionar majoritar la televiziunea 1TV Neamţ şi la Radio 1 Piatra Neamţ.

Avere: Afacerile lui sunt estimate la 20 de milioane de euro. Deţine un Mercedes Clasa S, pe care îl conduce şoferul personal.

Defect: Este foarte dur în relaţia cu angajaţii şi nu a ştiut să managerieze corect milioanele de euro investite în echipa Ceahlăul, care, deşi a beneficiat de un buget considerabil, a retrogradat de trei ori. A fost acuzat de UEFA de ospitalitate excesivă, în 2000, în cazul „Folcloristele".

Calitate: Nu a renunţat la Ceahlăul, pentru că ştia că, altfel, echipa se va desfiinţa.

Familie: este însurat şi are doi copii: un băiat, Gabriel, şi o fată, Georgiana.

Performanţe: este, de şase ani, primarul oraşului Piatra Neamţ. A promovat cu Ceahlăul în Divizia A, în 1993, şi a scos două remize cu celebrul club Juventus Torino, în 1999.

Note „Adevărul"

Corectitudine: 7/10
Influenţă: 9/10
Credibilitate: 7/10
Abilitate: 8/10
Relaţii: 9/10
Cunoscător fotbal: 9/10
Profesionalism: 7/10

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite