Petrescu a plecat în glorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Stoica (centru)  a fost mandatat de Dumitru Bucşaru să găsească un înlocuitor pentru Dan Petrescu
Mihai Stoica (centru) a fost mandatat de Dumitru Bucşaru să găsească un înlocuitor pentru Dan Petrescu

În prima zi de Crăciun, „Bursucul“, cel mai longeviv dintre actualii tehnicieni din Liga I, s-a înţeles cu Bucşaru pentru rezilierea contractului cu Unirea. Incapacitatea patronului de a mări nivelul investiţiilor, plus dorinţa antrenorului de a-şi valorifica la maximum cota sunt principalele motive care au dus la „divorţ“.

Vestea a căzut ca un trăsnet, sâmbătă la prânz, atunci când lumea fotbalului românesc se trezea, cu greu, după efectul sarmalelor combinate cu vin fiert.

Citiţi şi:

Borcea nu ştia cum să scape de Petrescu
Dragomir: "Petrescu pleacă în Liga a 2-a din Rusia!"

Dan Petrescu a plecat de la Unirea Urziceni! Decizia a surprins, în condiţiile în care, ialomiţenii au avut un parcurs formidabil în Liga Campionilor, finalizat cu o calificare în Liga Europa, unde Liverpool aşteaptă duelul cu campioana României.

Mai mult, Galamaz şi compania stau bine şi în Liga I, mai precis pe locul 2, la egalitate de puncte cu CFR Cluj şi Steaua. Aşadar, ce l-a determinat pe Dan Petrescu să plece? „Adevărul" vă explică motivele.

Paradoxal, rezultatul tragerii la sorţi a „16-imilor" Ligii Europei a grăbit despărţirea tehnicianului de Unirea. Dacă ar fi întâlnit un adversar accesibil, Petrescu ar fi fost tentat să stea la Urziceni, motivat de continuarea parcursului european.

Cu Livepool însă, şansele ialomiţenilor ţin de domeniul SF. Astfel,  „Bursucul" a ales varianta retragerii în glorie. Aceasta îi oferă şi avantajul de a valorifica la maximum cota obţinută după rezultatele cu Glasgow Rangers şi FC Sevilla. Mai pe româneşte, Petrescu va obţine foarte mulţi bani la noua sa echipă şi îşi va impune condiţiile la negocierea viitorului contract.

Bucşaru nu i-a putut satisface pretenţiile

Faptul că mai multe echipe sunt gata să-i ofere antrenorului marea cu sarea pentru a-l avea pe bancă a coincis cu o situaţie inedită: tocmai la Urziceni, patronul Unirii refuză să mărească nivelul investiţiilor.

Într-o discuţie cu cărţile pe faţă, Dumitru Bucşaru i-a transmis lui Dan Petrescu că nu numai că nu poate face achiziţiile pe care le vrea el, dar va renunţa şi la unii jucători, precum Varga, Bălan (le expiră împrumutul de la Sportul) şi Brandan (ofertat de Stuttgart).

Astfel, finanţatorul şi antrenorul au decis să încheie raporturile. Prin această soluţie, „s-a driblat" şi clauza potrivit căreia, în caz că înţelegerea între Petrescu şi Unirea ar fi fost întreruptă unilateral, partea care ar fi solicitat încetarea colaborării ar fi fost nevoită să plătească daune în valoare de un milion de euro.

"Îl înţeleg pe Dan Petrescu, fiindcă vrea să plece la mai bine. Ne-am strâns mâna şi ne-am urat succes reciproc. A fost o despărţire amiabilă."
Dumitru Bucşaru
patron Unirea Urziceni

Apostol: „Ce colaps? Viaţa merge înainte"

Viitorul clubului ialomiţean este văzut diferit de oamenii de fotbal. Unii cred că echipa va reuşi să treacă cu bine peste şocul provocat de plecarea lui Dan Petrescu, iar alţii sunt de părere că Unirea se va destrăma. În categoria „pesimiştilor" se înscrise fostul mare jucător al Timişoarei, Jackie Ionescu:

Apostol (stânga) nu e deranjat de plecarea antrenorului

No title

"Dan Petrescu a plecat într-un moment de apogeu. Nu putea obţine mai mult cu Unirea. Din punct de vedere al echipei, al clubului, a plecat prematur, a lăsat grupul la mijlocul campionatului şi înaintea primăverii europene pentru care a luptat. În proporţie de 99 la sută, Urziceniul nu va mai fi de acum înainte în prim-plan. Urmează declinul!".

Bordeanu: "a făcut performanţele cu noi  

Există însă şi voci care susţin contrariul. Vedeta campioanei, Iulian Apostol, un fotbalist despre care s-a spus că a avut mai multe conflicte cu „Bursuc", nu pare foarte deranjat de plecarea tehnicianului. „Se poate şi fără Dan Petrescu, pentru că îmi amintesc ce spunea chiar el, că oricine poate fi înlocuit. Văd că lumea ne cântă Prohodul, dar sunt sigur că la Urziceni nu urmează colapsul. Într-adevăr, într-o primă fază, se va resimţi şocul plecării lui Dan Petrescu, dar eu sper să câştigăm un nou titlu", a declarat mijlocaşul.

Acesta a fost completat de coechipierul său, Valeriu Bordeanu: "Nu cred că echipa se va destrăma. Dan Petrescu nu putea să obţină singur performanţele de până acum. Le-a obţinut împreună cu noi, cu jucătorii. Am încredere în Mihai Stoica, are ochi buni la antrenori. Va găsi pe altcineva cu care să continuăm la nivelul la care ne aflăm acum".

Dacă Apostol şi Bordeanu încearcă să păstreze calmul la Urziceni, unii dintre colegii lor au intrat, totuşi, în panică! "Nu-mi vine să cred! Am vorbit mult cu «Mister» înainte să plece în vacanţă, dar nu ne-a zis nimic despre intenţia de a părăsi echipa", a comentat Bilaşco.

Visător, Onofraş încă mai speră ca antrenorul să se răzgândească: "Din ce ştiu eu, plecarea lui Dan Petrescu nu e sigură sută la sută. Sper să rămână totuşi la echipă".

Petrescu, la Unirea

A debutat la data de 1 octombrie 2006 la Urziceni, în etapa a 10-a a campionatului. A pierdut, acasă, scor 1-2, cu Universitatea Craiova.

A câştigat primul titlu din istoria clubului.

A pierdut o finală de Cupă şi o Supercupă, ambele trofee în faţa celor de la CFR Cluj, singura formaţie din campionatul intern pe care n-a învins-o.

A făcut opt puncte în grupele Ligii Campionilor.

Bilanţ în campionat: 110 meciuri, 56 victorii, 32 egaluri, 22 înfrângeri.

Bilanţ în cupă: 12 meciuri, 8 victorii, 4 înfrângeri.

Bilanţ în cupele europene: 8 meciuri, 2 victorii, 3 egaluri, 3 înfrângeri.

S-a certat în vară cu Dumitru Bucşaru

„Bursucul" a fost la un pas să părăsească Unirea încă din vară, atunci când Al-Ahli Jeddah i-a oferit un milion de dolari! Mai mult, Petrescu a avut şi o serie de contre cu Bucşaru, cel care, din cauza crizei, a refuzat să facă achiziţiile cerute de antrenor.

În cele din urmă, tehnicianul a rămas la echipă, atras de posibilitatea de a-şi trece în CV o participare în grupele Ligii. Folosindu-şi relaţiile, „Bursucul" a întărit lotul, elocvente fiind sosirile lui Bălan şi Varga de la Sportul, sub formă de împrumut, datorită prieteniei dintre Dan Petrescu şi Vasile Şiman.

Între Rusia şi Arabia Saudită

Dan Petrescu urmează să oficializeze, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, despărţirea sa de Unirea Urziceni. Totuşi, tehnicianul este asaltat de mai mult timp de oferte, iar, în acest moment, două cluburi, unul din Rusia şi unul din Arabia Saudită,  se bat pentru semnătura tehnicianului.

„Bursucul" n-a luat, deocamdată, o decizie. De ce? În primul rând, îşi ţine doritorii în „joc de gleznă" pentru a obţine cât mai mulţi bani. Apoi, un tip meticulos, Petrescu nu vrea să zică „da" până nu pune la punct toate detaliile contractuale.

De ce ar merge în Rusia?

Dinamo Moscova, locul 8 în ultima ediţie a campionatului şi acolo unde evoluează Ropotan, i-a propus antrenorului un pachet salarial foarte atractiv: un milion de euro la instalare, plus 500.000 de euro pentru fiecare dintre cele două sezoane. Fraţii Becali sunt cei care intermediază negocierile cu ruşii. Petrescu este tentat de oferta celor de la Dinamo din mai multe motive pe lângă cel financiar.

În primul rând, la ruşi, sezonul s-a încheiat, iar următorul debutează abia la data de 16 martie. Dacă va prelua formaţia moscovită, „Bursucul" va avea timp să facă ordine la echipă. Apoi, tehnicianul pare mai degrabă tentat să stea în Europa decât să încerce o aventură în zona Golfului Persic.

Firesc, oferta celor de la Al-Nasr Riad este mai avantajoasă decât cea a ruşilor. Saudiţii i-au propus românului un contract pe doi ani în valoare de trei milioane de dolari la care se adaugă bonusuri generoase de performanţă. Arabii insistă pentru Petrescu întrucât au primit referinţe excelente din partea lui Cosmin Olăroiu, actualul tehnician al celor de la Al-Sadd Doha şi cel care are o imagine foarte bună în Orientul Mijlociu.

Dacă ar merge în Arabia Saudită, Petrescu ar face-o, în primul rând, pentru bani. Totuşi, rămâne de văzut dacă „vulcanicul" tehnician pentru care ordinea e sfântă va reuşi să se adapteze la fotbalul arab, recunoscut pentru carenţele sale de organizare.

Incredibil: ar merge la Kuban, în liga a doua!

Pentru Dan Petrescu a apărut şi o a treia variantă, una incredibilă, ţinând cont că tehnicianul tocmai a pregătit Unirea în grupele Ligii Campionilor. E vorba de Kuban Krasnodar, o formaţie care a retrogradat în acest sezon!

„Am auzit că Petrescu merge în Rusia, la o echipă de liga a doua. Sincer, speram să meargă la un club mare, dar probabil că Dan se gândeşte la familia lui şi la situaţia sa financiară", a declarat şeful Ligii, Dumitru Dragomir. Cercul speculaţiilor a fost închis de impresarul Daniel Stanciu: „Petrescu foloseşte Moscova doar ca aeroport de tranzit. Nu ajunge la Dinamo".

" E imposibil ca Petrescu să ajungă în Premier League direct de la Urziceni. Trebuie să demonstreze şi în altă parte că are valoare. Probabil va rămâne în Europa. "
Victor Becali
impresar FIFA

" Cu un club din Arabia Saudită am vorbit chiar eu despre Dan Petrescu, să vedem dacă va ajunge acolo, depinde de el. Petrescu e un antrenor valoros. "

Cosmin Olăroiu
antrenor Al-Sadd Doha

Antrenorii vizaţi de Unirea Urziceni

Răzvan Lucescu. Ialomiţenii încearcă să-l convingă să antreneze Unirea, în paralel, cu echipa naţională. Varianta poate fi pusă în practică întrucât România nu va disputa niciun joc oficial până în vara anului viitor. Ionuţ Lupescu nu este de acord ca Lucescu jr să pregătească Urziceniul.

Cristiano Bergodi. Este liber de contract şi s-a declarat încântat să vină la Urziceni. Totuşi, italianul nu poate semna cu Unirea, deoarece regulamentul federaţiei nu-i permite să antreneze două echipe din Liga I într-un sezon. Bergodi a mai pregătit Steaua în acest campionat.

Duşan Uhrin jr.
A lăsat o impresie bună în perioada în care a antrenat FC Timişoara. Tocmai a fost pus pe liber de Mlada Boleslav.. „Ar fi şanse să revin în România, mai ales că nu mai sunt sub contract. Totuşi, n-am vorbit cu nimeni de la Unirea", a spus cehul, când a fost întrebat de Urziceni.

Walter Zenga
. A fost da afară de Palermo, dar nu şi-a reziliat, deocamdată, contractul cu gruparea din „Cizma", care îl plăteşte în continuare. A mai colaborat cu Mihai Stoica la Steaua. A fost contactat de Meme, dar a refuzat oferta după prima rundă de negocieri.

Gheorghe Hagi
. Nu a mai antrenat din septembrie 2007, când a fost forţat de Gigi Becali să plece de la Steaua. Aducerea „Regelui" ar fi o adevărată lovitură de imagine pentru Unirea. Totuşi, este greu de crezut că poate fi convins de Bucşaru, fiindcă cere mulţi bani pentru un proiect de lungă durată.


Dinamo Moscova

Fondat: 1932
Preşedinte: Iuri Isaiev
Antrenor: Andrei Kobelev
Palmares: 11 titluri de campioană (ultimul în 1976), şase cupe şi o superucupă ale URSS, o cupă a Rusiei.
Foşti jucători celebri: Lev Iaşin, Valeri Gazzaev, Seitaridis, Derlei, Maniche, Andres Mendoza.
Foşti antrenori cunoscuţi: Alexander Novikov, Oleg Romantsev.
Clasament intern: a terminat pe locul opt în Rusia în sezonul trecut, cu 42 de puncte, la 21 de puncte de campioana Rubin Kazan.


Al-Nasr Riad


Fondat: 1955
Preşedinte: Prinţul Faisal Bin Turkey Bin Naser.
Antrenor: Jorge da Silva (Uruguay).
Palmares intern: 5 titluri de campioană în Arabia Saudită, şase cupe ale Regelui, două cupe ale Prinţului şi trei cupe ale Federaţiei Saudite.
Palmares internaţional: Cupa Cupelor Asiei şi Super Cupa Asiei.
Foşti jucători celebri: Stoicikov, Denilson, Elton.
Foşti antrenori cunoscuţi: Zagallo, Balaci, Rednic.
Clasament intern: locul şapte după 11 meciuri la  23 de puncte de liderul Al-Hilal.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite