Pe urmele familiei lui Gigi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De micuţul lăcaş sfânt, aflat la poalele muntelui, are grijă Lenci, un cioban de religie musulmană
De micuţul lăcaş sfânt, aflat la poalele muntelui, are grijă Lenci, un cioban de religie musulmană

În Albania, din satul în care s-a născut Tase Becali, tatăl lui Gigi, nu au mai rămas decât ruine. Machidonii din Albania au auzit de Gigi Becali şi-l aşteaptă pe finanţatorul Stelei să vină să reconstruiască localitatea în care s-a născut tatăl său.

Ca să ajungi la Plasa, oraşul în care s-a născut Tase Becali, tatăl lui Gigi, trebuie să mergi mai întâi până la Korca, un orăşel din sud-estul Albaniei, aflat la graniţa cu Grecia, iar de acolo încă 15 kilometri.

De acolo a plecat, cu buzunarele goale, Tase Becali, alături de familie, pe când avea 9 anişori. În urmă cu un secol, cel puţin 300 de familii de machidoni trăiau în Plasa de Sus, o localitate de la munte situată la peste 1.000 de metri altitudine.

Din satul în care s-a născut Tase Becali nu au mai rămas decât nişte ruine şi o treime din vechea biserică, dărâmată de comunişti. Machidoniii nu au dispărut cu totul din zonă.

Mai este o familie, a lui Kostel Ciufecu (75 de ani), care trăieşte într-unalt sat, dar cu acelaşi nume, construit lângă şoseaua ce duce spre Salonic.

„Plasa a fost locuită odată doar de aromâni. Acum, majoritatea sunt musulmani", ne-a zis cel căruia i se spune nea Tică.

„Poate ne ajută Gigi Becali să refacem satul"

Kostel Ciufecu, singurul supravieţuitor al neamului machidonilor din Plasa, spune că îl ştie pe Gigi Becali. „Normal că am auzit de neamul Becali, cum şi ei au auzit de Ciufecu.

Să ştiţi că am citit prin ziare despre Gigi, că este un om influent în România şi că ar vrea să cumpere o echipă de fotbal din Albania. Ştiu că a făcut multe fapte bune, construind biserici şi în alte ţări decât România.

Poate ne ajută şi pe noi să refacem vechiul sat. De asemenea, Becali poate face din Plasa un sat turistic, cum sunt majoritatea din zon
ă", mai spune acesta.

Un cioban musulman păzeşte biserica

De micuţul lăcaş sfânt aflat la poalele muntelui, are grijă Lenci, un cioban de religie musulmană. Practic, în Albania nu există ură între grupuri religioase. Musulmanii, care reprezintă 65% din populaţie se înţeleg extrem de bine, atât cu ortodocşii (15%), cât şi cu catolicii (20), şi invers. Crăciunul, Paştele sau Ramadanul, este sărbătorit de toată lumea aproape în acelaşi mod.

"Deşi este departe, s-a întâmplat de multe ori să găsesc fel şi fel de oameni care intră în biserică şi fură banii pe care îi lasă lumea. Biserica este vizitată de sărbătorile mari. Şi musulmanii vin deseori sus. Tot un Dumnezeu este", afirmă ciobanul de religie musulmană.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite