Parchetul a închis dosarul de mărturie mincinoasă în cazul lui Mirel Rădoi şi Petre Marin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mirel Rădoi
Mirel Rădoi

Procurorii au închis cazul de mărturie mincinoasă a fotbaliştilor Mirel Rădoi şi Petre Marin, separat din dosarul finanţatorului Stelei, George Becali, în motivarea rezoluţiei de scoatere de sub urmărire penală precizându-se că un martor nu este obligat să dea declaraţii prin care s-ar autoinculpa.

În 6 mai 2009, Parchetul începuse urmărirea penală a celor doi fotbalişti într-un dosar remis de către DNA, fiind separat din dosarul Valiza, în care finanţatorul Stelei, George Becali, a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie.

La momentul trimiterii în judecată a finanţatorului Stelei, procurorul anticorupţie i-au suspectat pe aceştia că au dat declaraţii mincinoase la DNA.
"În dosarul Valiza, învinuitul Mirel Matei Rădoi şi învinuitul Petre Marin au fost chemaţi în calitate de martori să declare tot ce ştiu cu privire la faptele ce fac obiectul cauzei. Pe parcursul derulării anchetei, din probele administrate în cauză, a rezultat calitatea de făptuitori a celor doi - cu privire la care, prin rechizitoriu (din dosarul Valiza - n.r.) s-a dispus neînceperea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la dare de mită în temeiul articolului 10, litera d, întrucât «din datele de anchetă nu se poate trage concluzia că aceşti doi făptuitori au acţionat cu intenţie, conform articolului 19, alineatul 1, literele a şi b, din Codul penal şi nu au prevăzut periculozitatea comportamentului finanţatorului clubului Steaua Bucureşti, încercând doar să comunice mesajele acestuia către clubul universitar»", se arată în rezoluţia procurorilor de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1.

Procurorii mai notează că "s-a dispus disjungerea şi declinarea cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti, pentru efectuarea de cercetări faţă de Rădoi şi Marin sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de mărturie mincinoasă, constând în aceea că, atunci când au fost audiaţi, în calitate de martori, au făcut afirmaţii mincinoase cu privire la aspecte esenţiale în cauză".

DNA susţinea că Rădoi şi Marin au fost audiaţi în calitate de martori şi sub prestare de jurământ, au făcut afirmaţii mincinoase în legătură cu aspectele esenţiale, declarând că nu cunosc absolut nimic în legătură cu oferta financiară făcută de George Becali unor jucători de la Universitatea Cluj.

Martorul Matei Mirel Rădoi - nota DNA la acea vreme în referatul care însoţea dosarul transmis la Parchetul Sectorul 1, "a afirmat că nu a avut discuţii cu învinuitul George Becali despre posibila ofertă financiară făcută către jucătorii de fotbal de la Universitatea Cluj".

"Caracterul mincinos al afirmaţiilor acestuia este confirmat prin conţinutul celor două dialoguri telefonice pe care le-a purtat în 5 mai 2008 şi 6 mai 2008, în cadrul cărora a relatat, în amănunt, că a luat legătura cu fotbaliştii de la Universitatea Cluj, comunicându-le că vor primi sume consistente de bani în situaţia unui rezultat favorabil clubului Steaua Bucureşti. Aceste două convorbiri telefonice se coroborează în totalitate cu declaraţia martorului Claudiu Răducanu la care s-a făcut referire anterior".

"Astfel, deşi cu prilejul audierii în calitate de martori, Mirel Matei Rădoi şi Petre Marin au tăgăduit faptele şi nu a făcut precizări esenţiale, în cauză nu se poate reţine în sarcina lor săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă, întrucât au fost puşi în situaţia de a se autoacuza prin răspunsurile ce urmau să fie date", notează procurorul care a închis dosarul.

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 euro jucătorilor de la "Universitatea Cluj" aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal - Liga I - circa 100.000 de euro pentru fiecare - aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu "CFR 1907 Cluj".

Valiza cu bani a fost confiscată de anchetatori, iar Gigi Becali a fost deferit justiţiei alături de alte cinci persoane, între care şi selecţionerul echipei naţionale de fotbal, Victor Piţurcă.


Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite