Oţelul Galaţi, între campioanele Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la titlul obţinut de Borussia Dortmund în Germania, la trofeul câştigat de Dacia Chişinău în Moldova, Videoton în Ungaria, sau Viktoria Plzen în Cehia, Europa fotbalistică a fost plină de surprize în sezonul recent încheiat. Campioane în premieră, reveniri spectaculoase în top şi lupte duse până la ultimul fluier al sezonului. Acestea sunt coordonatele unui sezon 2010-2011, care va rămâne cu siguranţă în istorie.

Ce au în comun campionatele din Macedonia, Bosnia, Cehia, Moldova, Ungaria şi Georgia cu „Liga lu' Mitică"? Ei bine, în toate aceste competiţii, sezonul 2010 - 2011 a lăsat la final o nouă campioană. Putem spune chiar că „Fenomenul Oţelul" a lovit din plin jumătatea estică a continentului!

Click pe imagine pentru a mări infografia



În Moldova de pildă, Dacia Chişinău a luat titlul după zece ani de domi­naţie a lui Şerif Tiraspol! Situaţie similară în Ungaria, unde Ferencvaros, campioană în cinci dintre ultimele şase ediţii, i-a înmânat coroana lui Videoton Fehervar. Şoc mare şi în Cehia: granzii Sparta şi Slavia Praga, îngenuncheaţi de Viktoria Plzen!

Cel mai aproape de situaţia din România a fost campionatul din Macedonia, unde ultimii trei ani au adus campioane noi, ultima fiind FK Skendija 79. În Georgia, surpriza s-a numit FC Zestaponi la finalul acestui sezon, în timp ce Borac Banja Luka este noua campioană a Bosniei.

La polul opus se află echipele-record! Glasgow Rangers a câştigat cel de-al 54-lea titlu din palmares în Scoţia! Mult mai puţin celebra Linfield Belfast, din Irlanda de Nord, a ajuns şi ea la borna 50, în timp ce Olympiakos Pireu mai are două lungimi şi atinge 40 de titluri în Grecia.
Ajax a ajuns şi ea la 30 de titluri în Olanda, un trofeu câştigat în chiar ultima etapă după un 3-1 cu principala contracandidată Twente. Tot în ultima etapă s-au decis şi campioanele din Turcia, unde Fenerbahce a obţinut al 18-lea titlu, sau Belgia, Racing Genk smulgând o remiză cu Standard Liege (1-1), următoarea în clasament, şi obţinând în acelaşi timp al treilea trofeu din palmares.

Mult mai lejere au fost titlurile câştigate de Porto, în Portugalia, Şahtior, în Ucraina, sau FC Copenhaga, în Danemarca.

Schimbul de linii

Cele mai spectaculoase campionate au rămas în continuare cele din Top 5, adică Anglia, Spania, Italia, Germania şi Franţa. Cu excepţia La Liga, unde Barcelona a reuşit să-şi păstreze coroana în faţa lui Real Madrid, în restul competiţiilor au avut loc modificări faţă de ediţia precedentă. Cele mai mari surprize vin din Germania şi din Franţa. Borussia Dortmund a câştigat la pas titlul în Bundesliga, după o pauză de 9 ani, în timp ce Lille este revelaţia din Ligue 1. Pentru gruparea din nordul Hexagonului, aşteptarea a durat nu mai puţin de 57 de ani, câţi trecuseră de la ultimul titlu în Franţa!

Patru campioni români

AC Milanul lui Allegri a oprit hegemonia Interului în Italia, iar Manchester United a fost cea mai puternică din Anglia. Românii nu puteau lipsi de pe listă! Astfel, Cristi Săpunaru este campion în Portugalia, Răzvan Raţ şi Mircea Lucescu în Ucraina, iar Lucian Dobre (fost la Universitatea Craiova) în Moldova. Acestora li se adaugă desigur „oţelarii" lui Dorinel Munteanu. Foarte aproape de titlu au fost şi Gheorghe Grozav, de la Standard Liege (locul 2 în Belgia), şi legiunea română de la Khazar Lankaran (locul 2 în Azerbaidjan), în frunte cu antrenorul Mircea Rednic.

Villas-Boas şi De Boer printre debutanţi

Printre antrenorii care au câştigat în premieră un titlu de campion, la fel ca Dorinel Munteanu, se numără Andre Villas-Boas (FC Porto), Frank de Boer (Ajax), Rudi Garcia (Lille), Jurgen Klopp (Borussia Dortmund) sau Massimiliano Allegri (AC Milan).

7 ţări din Europa au campioane în premieră

image
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite