Naşul fotbalului românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ vă prezintă portretul celor mai controversaţi oameni din fotbalul autohton. Astăzi: Mircea Sandu. Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal este un tip puternic şi influent încă din perioada în care juca la Sportul Studenţesc.

Bucureştean la origini, cel poreclit Naşul a intrat în lumea fotbalului ca jucător. A debutat în prima divizie cu Progresul la 18 ani. Doi ani mai târziu s-a transferat la Sportul Studenţesc. A jucat aici 15 ani, timp în care s-a remarcat atât ca un lider de echipă, cât şi ca un individ controversat. I-a plăcut să fie văzut ca omul care dirijează totul, care îi are la mână pe toţi, care poate să ridice sau să coboare pe oricine.

Legenda spune că i s-ar fi spus pentru prima oară „Naşul" pe pontonul de la Giurgiu, unde obişnuia să aranjeze unele meciuri ale Sportului Studenţesc, împreună cu colegul său Gino Iorgulescu. Era atât de puternic şi de influent încât chiar şi cei mai buni prieteni ai săi se temeau să intre în conflict cu el pentru că ştiau că se bucură de proptele destul de înalte. Mircea Sandu a infirmat însă mereu zvonurile care circulă despre trecutul său. A explicat originea poreclei lui prin faptul că le-a făcut multe zile negre celor de la Dinamo în meciurile de campionat. Le marca goluri, era „naşul" lor, iar porecla i-a pus-o vestitul şef de la galerie a alb-negrilor, Ilie Mălureanu, zis şi Ilie Galerie. Îl mai cheamă şi Traian, un nume care îi place mai mult decât Mircea, pentru că are rezonanţă mai puternică.

Şi-a încheiat cariera de fotbalist la 35 de ani, la Gloria Buzău, iar un an mai târziu, în 1988, a intrat în structurile Federaţiei Române de Fotbal, care era condusă la acea vreme de Mircea Angelescu. A fost mai întâi secretar general cu problemele de copii şi juniori. La începutul anului 1990, Mircea Angelescu a decis să renunţe la funcţia de preşedinte al FRF, în favoarea celei de ministru.

Şansa care i-a schimbat viaţa

La alegerile pentru numirea noului preşedinte din luna august, el l-a susţinut puternic pe Mircea Sandu, care i-a şi luat locul. Scandalul acelor alegeri nu s-a stins nici până astăzi. Mircea Pascu, perdantul acelor alegeri, a acuzat mult timp că au fost fraudate şi ilegale.
Câţiva ani mai târziu, într-o perioadă în care se vorbea tot mai frecvent de blaturi, Angelescu le-ar fi mărturisit apropiaţilor că a greşit sprijinindu-l pe „Naşul". „Mi-a recunoscut personal, prin 1995, această greşeală. Şi mi-a spus câteva vorbe care mi-au rămas în memorie: această gaşcă nu va sfârşi bine", a declarat la un moment dat fostul jucător şi preşedinte al Stelei Marcel Puşcaş, un alt adversar al actualului preşedinte FRF. În ciuda tuturor ostilităţilor întâmpinate în timp, nu a putut fi înlăturat de la federaţie. Singura dată când a avut un contracandidat serios a fost în  2005, când l-a învins pe Gică Popescu cu 187 de voturi la 102.

Înaintea alegerilor pentru funcţia de preşedinte al FRF, Mircea Sandu a „reuşit" să scindeze Generaţia de Aur în două tabere. Împotriva lui ar fi trebuit să candideze atunci atât Gică Popescu, cât şi Ionuţ Lupescu. În cele din urmă, cel de-al doilea a fost convins să-şi retragă dosarul pentru a face parte din echipa „Naşului". Ulterior, Lupescu i-a tras de partea lui pe Prunea, Belodedici şi Prodan, iar Gică Popescu a rămas în tabăra învinşilor, alături de Hagi şi Dan Petrescu. Pe 26 ianuarie 2007 a devenit membru cu drepturi depline in Comitetul Executiv al UEFA, consolidându-şi astfel poziţia actuală.

A scăpat de cancer

În vara anului 2009, Mircea Sandu a aflat că are cancer la rect şi la ficat. L-a descoperit însă din timp, la un control medical de rutină, pe care îl făcea din şase în şase luni. A efectuat o investigaţie şi la Paris, după care a suferit două intervenţii chirurgicale, una pentru înlăturarea tumorilor şi încă una apoi pentru restabilirea tractului digestiv. Au urmat după aceea aproape şase luni de chimioterapie efectuate la o clinică din Nisa. Ultimul control a relevat în fine că este 100% sănătos şi că a învins cancerul. Duşmanilor care i-au dorit moartea le-a transmis un optimist: „Să ne vedem sănătoşi peste 20 de ani". Şi-a propus să mai candideze încă de două ori la preşedinţia FRF, după care se va retrage.

Pe toate feţele

Afaceri: Deţine Hotelul „Irisa" din Bucureşti.
Avere: Are o vilă pe malul Lacului Snagov, iar alta în central capitalei, în Piaţa Rosetti. Deţine o casă de vacanţă în localitatea Proviţa, lângă Breaza. Conduce un Mercedes 4x4.
Familie:  A fost căsătorit de două ori. Prima dată cu handbalista Simona Arghir, a doua oară cu Lise. Are doi copii, Dan şi Raluca (foto).
Defect: A acoperit multe nereguli comise comise în fotbalul românesc. S-a ascuns mereu în spatele succeselor "Generaţei de aur".
Calitate: A ştiut mereu să se impună. A reuşit atragerea de fonduri de la UEFA şi FIFA cu care a construit Casa Fotbalului şi Centrul Naţional de la Mogoşoaia.
Performanţe: Vicecampion al României cu Sportul Studenţesc în sezonul 1985-1986. Sub preşedinţia sa, echipa naţională s-a calificat la două turnee finale de Campionat Mondial (1994 şi 1998) şi trei turnee finale de Campionat European (1996, 2000 şi 2008).

Note „Adevărul"

Corectitudine: 7 / 10
Influenţă: 9 / 10
Credibilitate:  7 / 10
Relaţii: 9 / 10
Cunoscător fotbal: 8 / 10
Profesionalism: 9 / 10

Căsătorit de două ori

Prima sa soţie a fost handbalista Simona Arghir, căpitan al echipei naţionale şi participantă la două Olimpiade, cu care a avut doi copii, Dan şi Raluca. Aceasta a decedat în anul 1995, răpusă de cancer, la doar 47 de ani. La ora actuală este căsătorit cu Lise, fosta soţie a unuia dintre primii impresari români Dan Alban, poreclit „Albanezul", acesta decedând în 1992, într-un accident rutier. În maşina implicată a fost şi Cornel Dinu.

"Pe Mircea Sandu îl văd preşedinte la FRF până la adânci bătrâneţi. E un om foarte priceput la fotbal."
Jean Pădureanu preşedinte Gloria Bistriţa


"Mircea Sandu are o experienţă extraordinară, dar nu mai are motivaţia şi nici puterea de a lupta pentru a schimba fotbalul românesc."
Gică Popescu fost internaţional

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite