Angelo Niculescu: „Mutu are metehnele lui Dobrin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnicianul care a condus naţionala la Mondialul din 1970 crede că fotbalistul Cesenei are aceleaşi derapaje comportamentale ca şi „Gâscanul“. Angelo Niculescu (90 de ani) e de părere că Mutu şi Tamaş ar putea fi reprimiţi în lotul primei reprezentative, dacă vor demonstra că şi-au schimbat atitudinea.

„Adevărul": Ce părere aveţi despre decizia lui Victor Piţurcă de a-i exclude de la naţională pe Mutu şi pe Tamaş?

Angelo Niculescu: Am zâmbit cu satisfacţie văzând că selecţionerul a luat această decizie. Mi-am adus aminte de ceea ce-mi făcea şi regretatul Dobrin prin Mexic. Am avut şi eu „clienţii" mei, se pare că fotbaliştii au aceleaşi metehne indiferent de epoca în care joacă. Din păcate, văd că aceşti „clienţi" fideli se numără mereu printre cei mai talentaţi fotbalişti.

Consideraţi că excluderea ar trebui să fie definitivă?

Eu cred că trebuie rumegată bine situaţia înainte de a lua o decizie drastică. În cazul meu, n-am zis niciodată că-l exclud definitiv de la naţională pe Dobrin. I-am răspuns însă atunci cu aceeaşi monedă cu care a tratat şi el echipa naţională, de aceea nu l-am folosit deloc în Mexic. După Campionatul Mondial, am considerat că şi-a învăţat lecţia şi l-am chemat chiar la primul meci, cu Finlanda, la 11 octombrie 1970. Uneori e mai bine ca să-l laşi pe om să se dea cu capul de pragul de sus, ca să-l vadă pe cel de jos!

Şi-a cerut scuze atunci Dobrin faţă de dumneavoastră sau de colegii lui?

Nu. Scuzele nu existau în vocabularul lui Dobrin, dar nici eu n-am avut pretenţia să facă asta. Ca să-i arăt că nu-i port ranchiună, l-am convocat atunci când forma lui sportivă a reclamat acest lucru.

În afara episodului din Mexic, aţi mai avut probleme cu jucătorii?

Îmi mai amintesc un episod cu Dumitrache, care a venit într-o dimineaţă mai mult beat decât treaz în cantonament. Plecam într-un turneu, aşa că m-am aşezat pe locul din spatele lui, în avion. Cum aţipea, cum îl băteam pe umăr şi-i ziceam: „Măi Florică, cine nu doarme noaptea să nu doarmă nici ziua". Aşa l-am învăţat minte şi pe el.

Consideraţi că trebuie reconstruită naţionala sau ar trebui convocaţi mereu cei mai în formă jucători, indiferent de vârstă?

Eu cred că nu ne putem permite să ignorăm anumiţi jucători, doar pentru că nu s-ar încadra într-un proiect de viitor. La naţională se cer rezultate imediate. Iar în privinţa fotbaliştilor pot apărea mereu surprize plăcute, de unde nici nu te aştepţi!

"Am fost invitat la inaugurarea Arenei Naţionale. Mi-aş dori să merg, mai ales că eu am prins şi inaugurarea vechiului stadion, «23 August», în anul 1953!"
Angelo Niculescu
fost selecţioner

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite