Mutu, bătut de Bute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), campionul mondial la box îl devansează pe mult mai mediatizatul „Briliant“ în top-ul preferinţelor. După ultimele scandaluri care l-au împlicat pe Mutu, românii preferă ca imaginea lor să nu mai fie asociată în străinătate cu cea a fotbalistului Fiorentinei.

Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi şi Ilie Năstase rămân în continuare de neclintit în topul celor mai iubiţi sportivi autohtoni din istorie. Cei mai mulţi români, 24%, sunt de părere că prima gimnastă notată cu 10 reprezintă cel mai bine imaginea ţării, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Deşi a rămas pe podium, „Nasty" este surclasat acum de „regele" Hagi, relaţia primului cu fostul iepuraş Playboy, Brigitte Sfăt, părând a nu fi pe gustul celor cu o gândire mai conservatoare. De alt­fel, Ilie Năstase şi Nadia Comăneci au fost prezenţi luni seara la Abu-Dhabi la decernarea premiilor Laureaus, o dovadă a respectului de care se bucură pe plan mondial.

Pe locul patru în clasament figurează Lucian Bute, campion mondial la categoria supermijlocie, versiunea IBF, cu cinci procente. Victoriile sale răsunătoare peste Ocean şi modul în care au fost reflectate acestea de presa mondială i-au determinat pe români să‑l claseze chiar în faţa lui Cristi Chivu (4%) şi Adrian Mutu (3%), superstarurile naţionalei de fotbal.

Aflaţi la un moment în plină ascensiune, cei doi fotbalişti păreau capabili să stopeze dominaţia trioului Nadia-Hagi-Năstase. Totuşi, gesturile lor necugetate şi scandalurile în care au fost implicaţi în ultima perioadă le-au afectat serios imaginea. Dacă prezenţa în top a unor „monştri sacri" precum Mircea Lucescu, Ivan Patzaichin a fost o constantă de-a lungul anilor, naţionala feminină de handbal şi Cristina Neagu în particular sunt cele mai mari noutăţi printre preferinţele românilor.

Alegerea este oarecum explicabilă deoarece tricolorele sunt proaspete medialiate cu bronz la Europene, iar Neagu a fost aleasă cea mai bună handbalistă din 2010. Sondajul a fost realizat de IRES pe un eşantion de 1.036 de persoane cu vârste de peste 18 ani şi are o eroare maximă tolerată de plus / minus 3,1%.

Adrian Mutu

-A fost depistat pozitiv cu sibutramină în urma unui test antidoping efectuat în ianuarie 2010, după meciul cu Bari. „Briliantul" a fost suspendat nouă luni de Comitetul Olimpic Italian.
-În octombrie 2010 a bătut un ospătar albanez, Berat Racaj, într-un local din Florenţa.
-La începutul lui 2011, Mutu s-a certat cu patronul Fiorentinei,  Andrea Della Valle, după ce a plecat dintr-un antrenament.

Lucian Bute

-Este neînvins în 27 de meciuri la profesionişti.
-Şi-a apărat de şase ori titlul mondial IBF la categoria semimijlocie.
-A câştigat peste cinci milioane de dolari din box.
-A semnat un parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi al Turismului şi va promova imaginea României.
-Un bilet la meciurile lui din Montreal costă mai mult decât la concertele lui Bon Jovi şi Kylie Minogue.

Ce sportiv român ne reprezintă cel mai bine ţara?

Loc    Sportiv    voturi (%)

1.    Nadia Comăneci    24%
2.    Gheorghe Hagi    16%
3.    Ilie Năstase    8%
4.    Lucian Bute    5%
5.    Cristian Chivu    4%
6.    Ion Ţiriac    4%
7.    Adrian Mutu    3%
8.    Leonard Doroftei    1%
9.    Naţionala    1% de handbal feminin   
10.    Cristina Neagu    1%

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite