Muntele e din nou la modă. Şase echipe au programate cantonamente montane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru această iarnă, nu mai puţin de şase echipe din Liga I şi-au programat cantonamente la munte, cel mai mare număr din ultimii ani.

Steaua a ajuns ieri în Poiana Braşov şi jucătorii roş-albaştrilor au dat ochii cu nămeţii şi pantele cu care se vor lua la trântă începând de azi. Ilie Stan le-a pregătit un program spartan elevilor săi, cu trasee prin pădure dimineaţa şi sală de forţă seara. Toate acestea pentru ca echipa să fie în cea mai bună formă fizică la startul meciurilor oficiale.

Dacă în anii precedenţi, tehnicienii formaţiilor din Liga I s-au aliniat tendinţelor europene şi şi-au dus echipele cu preponderenţă în zonele calde din străinătate, pentru 2012, şase cluburi vor efectua stagii de pregătire montane. Petrolul a ajuns la Predeal încă de la 9 ianuarie, iar Oţelul, Mioveni, Braşov şi FC Vaslui se vor alătura şi ele echipelor care se antrenează pe Valea Prahovei. Şi dinamoviştii ar fi vrut să efectueze un cantonament la munte, însă Liviu Ciobotariu a fost nevoit să abandoneze ideea după ce şefii i-au transmis că suma de 50.000 de euro, cam cât ar costa un astfel de stagiu, este prea mare pentru bugetul "câinilor". De aceea, Dinamo a intrat în cantonament la Săftica şi se pregăteşte prin pădurile din împrejurimi.

La căldură, pentru antrenamente tactice

Motivul pentru care muntele a revenit la modă printre cluburile Ligii I este acela că pauza dintre tur şi retur este una destul de mare, vacanţa la fel, astfel că fotbaliştii au nevoie de o perioadă de acumulări fizice pentru a fi în cea mai bună formă pe parcursul întrecerii.

"Dacă ar exista o reţetă sigură, ar folosi-o toată lumea. Dar cea mai bună strategie e aceea care i se potriveşte echipei tale. Mi se pare că noi am renunţat cam uşor la pregătirea montană", a explicat şi Mircea Rădulescu. Cu toate acestea, stagiile la altitudini mari sunt folosite de tehnicieni exclusiv pentru acumulări fizice.

Majoritatea echipelor care şi-au programat stagii montane, vor pleca şi în cantonamente în Cipru, Turcia sau Spania, acolo unde temperaturile sunt ridicate, iar condiţiile de antrenament sunt perfecte.

"O să vedeţi altă faţă a Stelei după stagiul montan. Jucătorilor nu trebuie să le fie teamă, e spre binele lor să facă această pregătire."
Ilie Stan
antrenor Steaua

Cine merge iarna la munte

2012:
Steaua, Oţelul, Petrolul, CS Mioveni, FC Braşov, FC Vaslui
2011: FC Braşov, Oţelul, Pandurii, Victoria Brăneşti
2010: Dinamo, Rapid, Pandurii, Oţelul, Poli Iaşi
2009: Rapid, Gaz  Metan, Oţelul

50 de mii de euro costă un cantonament de 10 zile la un hotel de patru stele pentru 30 de persoane.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite