„Moşii“ invadează Liga I

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florentin Dumitru, Opriţa, Pompiliu Stoica şi antrenorul Răchită au promovat cu Petrolul
Florentin Dumitru, Opriţa, Pompiliu Stoica şi antrenorul Răchită au promovat cu Petrolul

Odată cu promovarea unor echipe precum Ceahlăul, Concordia Chiajna, Petrolul sau Dacia Mioveni, au revenit în reflectoarele primei divizii mai mulţi jucători trecuţi bine de prima tinereţe. Fotbalul românesc este în declin de câţiva ani. Importurile de jucători străini n-au fost cele mai fericite, iar de la copii şi juniori vin din ce în ce mai puţin fotbalişti de perspectivă.

Echipele din România s-au pus pe reinventat jucători, forţate de criza financiară, dar şi de lipsa propriilor soluţii din rândul juniorilor. „Cine n-are bătrâni, să-şi cumpere", sună o veche vorbă din popor. Iar cea mai recentă demonstraţie în acest sens a venit de la Nicolae Dică, jucător renegat de patronul Stelei, Gigi Becali, pe motiv că ar fi depăşit şi uzat, dar care a contribuit decisiv la câştigarea Cupei României de către roş-albaştri. Iar dacă în Ghencea n-a mai avut loc, atacantul de 31 de ani s-a transferat la o echipă apropiată oraşului natal, Piteşti, şi anume la CS Mioveni. Acolo, „Dicanio" se va regăsi cu fostul său coleg de la gruparea din Ghencea, Adrian Neaga (32 de ani), şi el o nouă achiziţie a Miovenului, după un „mariaj" de doar două zile cu Petrolul Ploieşti.

„Lupii galbeni" nu duc nici ei lipsă de „moşi". Practic, prahovenii au reuşit promovarea în Liga I cu fotbalişti precum Pompiliu Stoica (35 de ani), Florentin Dumitru (34) sau Daniel Opriţa (30), toţi foşti stelişti. La acest capitol punctează şi Ceahlăul, cu Ionuţ Bădescu (32 de ani), Gheorghe Nohai şi Marin Constantinescu (amândoi 30 de ani).

Totuşi, de departe, „cimitirul de elefanţi" al Ligii I şi-a stabilit cartierul general la Chiajna, în frunte cu antrenorul-jucător Laurenţiu Diniţă, în vârstă de 36 de ani. Din lotul nou-promovatei mai fac parte şi Petre Marin (38), Eugen Trică şi Ilie Poenaru (ambii, 36 de ani).

Ilyeş, detronat de Marin

Până la revenirea lui „Jair" Petre Marin (38 de ani) din nou pe prima scenă a fotbalului intern, Ilyeş (37 de ani) a condus grupul veteranilor primei divizii. Fost la FC Braşov, acolo unde a fost unul dintre cei mai buni jucători ai echipei, Ilyeş s-a transferat în această vară la Târgu-Mureş, acolo unde va fi coleg cu un alt fotbalist trecut de prima tinereţe, Adrian Iencsi.

Mircea Lucescu a jucat până la 45 de ani

Omul cu vârsta cea mai ridicată care a jucat vreodată în prima divizie este Mircea Lucescu, el ajungând în această situaţie deoarece a vrut să dribleze o suspendare. La un meci cu Sportul Studenţesc, din 1990, el s-a trecut pe foaia de joc ca fotbalist, intrând şi pe teren în minutul 76 şi stabilind, la 45 de ani, un record incredibil pentru fotbalul românesc.

Top 5 prezenţe în Liga I

Nume    Meciuri

Petre Marin    453
Ionel Dănciulescu 451
Robert Ilyeş 336
Claudiu Niculescu 310
Gabriel Boştină    300
*jucători în activitate

11 goluri a marcat Petre Marin în cele 453 de meciuri din Liga I. A debutat în primul eşalon la Sportul în urmă cu 18 ani.

info
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite