Modernizarea pentru Champions League a stadionului Dunărea, un vis spulberat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile nu sunt în stare să se ridice la înălţimea jucătorilor echipei campioane Oţelul. Iubitorii fotbalului gălăţean au sperat că jucătoriii lor de suflet vor evolua în Liga Campionilor aici, acasă.

Promisiuni gogonate! Aşa pot fi catalogate pe scurt, intenţiile mai mult declarative ale autorităţilor locale de a reabilita Stadionul „Dunărea", construit în anul 1920. Cu toţii am sperat că succesul din Liga I al formaţiei conduse de Dorinel Munteanu reprezintă un real motiv ca Primăria să înceapă lucrările de modernizare la stadionul Dunărea.

O căruţă de promisiuni

Imediat, după câştigarea campionatului, s-a creat un scenariu tipic. Autorităţile locale, consilierii şi reprezentanţii Clubului de Fotbal Oţelul Galaţi s-au întâlnit pentru a mima un maxim interes pentru reabilitarea stadionului „Dunărea".

Marius Stan, preşedintele clubului, şi-a manifestat optimismul că se va reuşi în timp record refacerea arenei sportive, că va veni cu un proiect viabil, iar reprezentanţii Primăriei au promis că vor susţine financiar acest demers.

Modernizarea stadionului s-ar fi ridicat la câteva milioane de euro şi ar fi trebuit să includă toate aspectele (gazon cu instalaţie de încălzire şi drenaj, nocturnă de minimum 1.500 de lucşi, câteva mii de locuri acoperite, sectoare de cinci stele pentru VIP şi mass-media, parcare în adevăratul sens al cuvântului, toalete moderne).

„Viaţa există şi după Champions League. Să facem un stadion după modelul european. Primăria Galaţi ar putea accesa fonduri europene, cu finanţare de 70%. De 20 de ani nu s-a mai făcut nimic la acest stadion. Trebuie să facem un stadion aşa cum cere UEFA. Ori îl facem aşa cum trebuie, ori îl lăsăm în paragină", declara Marius Stan, în cadrul unei întâlniri cu autorităţile locale.

Toată această euforie nu a durat decât câteva săptămâni, suficient încât să realizeze că nu au nici timpul necesar şi nici bani pentru a realiza această investiţie. „Discuţiile de atunci au fost doar dintr-un entuziasm generat de performanţele noastre şi au rămas doar la stadiul de vorbe. Nu trebuie gândit pe genunchi şi în viteză, ci trebuie făcut un proiect sănătos pentru un stadion de viitor pe care să-l putem folosi ani buni", ne-a declarat Marius Stan.

„Proiectul a rămas în stand by. Nu s-a mai întâmplat nimic. Cei de la Oţelul au promis că vor veni cu un specialist care să facă proiectul după modelul Arenei din Cluj. Nu au mai venit. Noi nu avem specialist în domeniu. Ştiţi ce a făcut Marius Stan? A aruncat piatra pentru ca alţii să se arunce după ea să o prindă", ne-a spus viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Chiar dacă nu a abandonat în totalitate ideea de a încerca modernizarea stadionulului „Dunărea", Marius Stan ne-a declarat că „îşi pune speranţe doar într-un viitor foarte îndepărtat".

„Am invitat în Galaţi un englez specializat în construcţii şi modernizare de stadioane. I-am cerut pentru stadionul Dunărea să ne facă un proiect care să permită găzduirea de meciuri de Liga Campionilor. O să ni-l facă fără să ne coste nimic, pe baza relaţiilor noastre personale. În ceea ce priveşte reabilitarea stadionului Dunărea, îmi pun speranţe doar într-un viitor foarte îndepărtat", ne-a spus directorul general al Clubului „Oţelul".

Se investeşte în Clubul „Oţelul"

O veste bună pentru microbiştii gălăţeni. În timp ce Stadionul „Dunărea" a fost trecut pe linie moartă, Marius Stan ne-a spus că se investeşte în modernizarea stadionului Oţelul. Conform acestuia, acelaşi specialist englez va face proiectul. „Se ştie că, din 2012-2013, pentru a putea găzdui meciuri de Liga 1 trebuie să avem mininim 5.000 de locuri acoperite şi instalaţii de încălzire a gazonului. Aceasta din urmă a fost deja rezolvată", a spus Stan.

Dunărea II, un teren viran plin de gunoaie

Locul unde în trecut se antrenau juniorii Galaţiului este astăzi plin de boscheţi şi gunoaie. Imaginea este dezolantă şi nedemnă pentru un oraş care în urmă cu câteva zile a fost marcat pe harta fotbalului european de elită. Oţelul Galaţi a ajuns în grupele Champions League.

Confom hotărârii de Consiliu Local 33 din februarie 2011, se acordă de la bugetul local 962.980 de lei, adică 233.545,94 euro pentru amenajarea terenului de antrenament, cunoscut de microbişti cu numele Dunărea II. Durata de realizare a investiţiei este 12 luni. Teoretic, ar fi trebuit să se lucreze deja la terenul de antrenament. Practic, investiţia a rămas doar pe hârtie.

„Anul trecut s-a dorit începerea lucrărilor la stadionul Dunărea. Ni s-a spus că durează foarte mult şi echipa «Dunărea» nu are unde să joace. Atunci s-a venit cu ideea să se lucreze la Dunărea II, pentru a avea unde să se antreneze pe perioada lucrărilor", ne-a spus viceprimarul Ciumacenco.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite