Mircea Sandu a fost afectat de citostatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul care conduce fotbalul românesc a suferit transformări vizibile din cauza medicamentelor foarte puternice pe care le ia ca să oprească dezvoltarea celulelor maligne. Preşedintele FRF, reales pentru al şaselea mandat, duce o luptă crâncenă cu cancerul, subiect despre care refuză să facă orice declaraţie.

Apariţiile publice din ultimele zile ale „Naşului" l-au arătat mult schimbat. Pare slăbit, ceva mai îmbătrânit, dar stabil pe picioare şi cu erupţii cutanate pe faţă. Primele zvonuri legate de boala lui Sandu au apărut la mijlocul anului trecut, dar subiectul a fost tratat cu discreţie.

La un moment dat, Dumitru Dragomir a pronunţat cuvântul „cancer" într-un interviu pe care l-a acordat pe final de an într-un ziar central. A fost un fel de oficializare a ceea ce se vorbea pe la colţuri în lumea fotbalului.

În prealabil, „Naşul" a aflat de existenţa unei clinici din Nisa, pe Coasta de Azur, unde a făcut toate investigaţiile posibile şi a început tratamentul pre-operator.

Cel mai probabil este vorba despre "Centre Antoine Lacassagne", unul dintre cele mai bune spitale private din lume, specializat pe oncologie, loc unde operaţiile sunt plătite cu bani grei.

Operaţie de 50 de centimetri

La începutul lunii trecute, şeful FRF a suferit acolo o intervenţie chirurgicală complexă, de câteva ore, în urma căreia i s-au extirpat o parte din colon (intestinul gros) şi din ficat. Apropiaţii săi spun că cicatricea pe care o are pe piept şi pe abdomen măsoară 50 de centimetri şi că acesta îi spune, în glumă, "fermoar".

Prognosticul doctorilor este unul optimist, motiv pentru care Mircea Sandu s-a şi decis să candideze pentru un nou mandat. El mai are de menţinut cel puţin şase luni tratamentul cu citostatice, medicamente care opresc dezvoltarea celulelor maligne, dar care pot da reacţii adverse precum erupţiile cutanate sau chiar alopecie (căderea părului).

Tratamentul lunar costă 3.200 de euro

După ce au observat fotografii luate de la Adunarea Generală a FRF, specialiştii presupun că Sandu foloseşte Nexavar, un produs al companiei germane "Bayer" realizat în colaborare cu britanicii de la "Onyx Pharmaceuticals". Tratamentul lunar costă 3.200 de euro, iar pachetul pentru a patra lună este oferit gratuit de fabricant, însă este compensat 100% de statul român, aşa cum se întâmplă la toţi bolnavii de cancer.

Pentru că i s-a recomandat prudenţă şi odihnă, „Naşul" a delegat cele mai multe responsabilităţi oamenilor săi de încredere, directorul general Ionuţ Lupescu şi secretarul general Adalbert Kassai. Pentru el şi-a păstrat doar funcţiile de reprezentare internaţională, având mari şanse ca la următoarele alegeri de la UEFA să devină vicepreşedinte.

A intrat în Top 5

Câştigător al unui nou mandat de preşedinte al FRF, Mircea Sandu a reuşit să intre în cercul conducătorilor de federaţii, care sunt în funcţie de mai mult de 20 de ani. În acest moment, mai longevivi decât „Naşul" sunt în lume numai patru personaje.

Julio Grondona
(Argentina, 78 de ani) - E la şefia Asociaţiei Argentiniene de Fotbal din 1979. Până la cel de-al optulea mandat, pe care îl exercită în acest moment, el a avut un singur contracandidat în alegeri, în 1991. Adversarul său de atunci a primit un vot.

Giorgio Crescentini
(San Marino, 60 de ani) - E din 1985 preşedinte al Federaţiei din San Marino. A jucat fotbal ca fundaş central în Italia şi San Marino la echipe mai puţin cunoscute. În 1977 a intrat în Consiliul de Administraţie al Federaţiei, fiind vicepreşedinte, între 1982 şi 1984, şi apoi preşedinte.

Angel Maria Villar
(Spania, 60 de ani) - Conduce fotbalul spaniol din 1988. A jucat 10 ani fotbal doar la Atletic Bilbao, între 1971 şi 1981, având şi 22 de selecţii la naţională. A absolvit Facultatea de Drept şi a intrat în fotbal în 1979.

Ricardo Teixeira
(Brazilia, 63 de ani) - E preşedintele Confederaţiei Braziliene de la 16 ianuarie 1989. El a fost reales în 2007 pentru un nou mandat de şapte ani, cu 43 de voturi din 47.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite