Mircea Rednic: „Pe vremea lui Ceauşescu aveam bani de nu ştiam ce să fac cu ei! “

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Rednic,antrenor
Mircea Rednic,antrenor

Tehnicianul de 48 de ani s-a retras la „umbră”, dar are gânduri mari. Urziceniul a jucat săptămâna trecută la Liverpool şi a pierdut. La fel s-a întâmplat şi cu Dinamo în 1984, în două rânduri chiar (0-1 şi 1-2). Care sunt diferenţele? Competiţia şi faza întrecerii.  „Câinii” au fost eliminaţi, în urmă cu 26 de ani, din semifinalele Cupei Campionilor. Mircea Rednic făcea parte din acea echipă.

Era titular şi juca fie fundaş dreapta, fie mijlocaş dreapta. Câştiga din fotbal destul de mult încât să-şi cumpere o Dacie şi un video o dată la câteva luni. Poate şi de aceea „Puriul" duce dorul  timpurilor de dinainte de Revoluţie, chiar dacă regimul comunist i-a blocat transferul în Germania, la Köln.

„Adevărul": Ce vă mai amintiţi din „dubla" cu Liverpool din 1984?

Mircea Rednic: Foarte multe detalii. De parcă meciurile ar fi fost ieri. La una dintre partide, a plouat chiar în ziua jocului. Exact ce le trebuia englezilor. Asta după ce, toată ziua, fusese soare. Dinamo nu s-a prezentat cu nimic mai prejos decât Liverpool la acea oră.

Credeţi că a fost cea mai bună generaţie a lui Dinamo?

Da! Şi Mircea Lucescu a antrenat un grup puternic, dar Nicolae Dumitru a avut pe mână cea mai bună generaţie. Sincer, n-aş fi vrut să fiu antrenor în acea perioadă. Mi-ar fi fost foarte greu să concurez cu Nae Dumitru.

De ce era atât de bun?

Pentru că pregătea cei mai buni jucători. Dinamo era o superformaţie. În acele vremuri, Dinamo, Steaua şi Craiova adunau cei mai talentaţi fotbalişti.

Acesta era secretul performanţelor?

Nu numai. Păi, era o disciplină de fier. Se stătea foarte mult prin cantonamente. Poate prea mult. De fapt, munceam mai mult decât trebuia.

Jucătorii de acum nu muncesc?

Ăştia de acum sunt nişte răsfăţaţi. Noi proveneam din familii modeste, ştiam că fotbalul ne poate „salva", dar nu era vorba doar de bani. Eram şi patrioţi. Ne păsa de club şi de ţară.

Chiar toţi jucătorii erau aşa?

Dacă toate forţele Europei se rugau să nu cadă cu noi în competiţiile intercluburi? Acum e invers, se roagă să joace cu noi!

Apropo de bani, aveaţi destui pe vremea comuniştilor?

Oho, aveam bani de nu ştiam ce să fac cu ei! Se câştiga bine şi atunci. Degeaba se plânge unul sau altul, dacă îţi vedeai de treabă pe timpul comuniştilor, aveai şi bani.

Cam cât câştigaţi?

Păi, cât să-mi permit o Dacie şi un video-player o dată la câteva luni. Aparatul puteai să-l vinzi cu 6.000 de lei şi o duceai bine.

Totuşi, ce regretaţi din regimul Ceauşescu?

Că nu am ajuns să joc în străinătate. Pe atunci, când aveam rezultate bune cu Dinamo pe plan european, eram şi eu un jucător
curtat. Am avut o ofertă bună din Germania, de la Koln, dar comuniştii nu m-au lăsat să plec.

Când aţi aflat de oferta asta?

În acele vremuri, de la ministrul de interne Tudor Postelnicu. Mi-au explicat că sunt prea bun, că nu se poate să plec de la Dinamo. Aveam şi grad în Miliţie, eram ofiţer. Sora mea era şi ea la Securitate.

Acum mai aveţi vreun grad?

Da, sunt maior în rezervă.

Cei de la minister erau duri cu voi, fotbaliştii?

Foarte. Se angajau într-o concurenţă teribilă cu cluburile europene şi cereau foarte multe şi de la noi. De exemplu, dacă „afară" se făcea testul Cooper (n.r. - test de rezistenţă fizică) în 11  minute, noi trebuia să-l facem în 10 minute, şi tot aşa...

"Am «furat» tot ce se putea de la oamenii cu care am lucrat. Am învăţat multe de la Mircea Lucescu, Ştefan Balint şi tehnicienii cu care am colaborat în străinătate. Îmi plăcea să scriu antrenamentele lor, să iau notiţe."

7 este numărul cluburilor la care a evoluat Rednic ca jucător: Corvinul, Luceafărul, Dinamo, Bursaspor, Standard Liege, St. Truidense, Rapid.

7 echipe a antrenat „Puriul": Rapid, FCM Bacău, Al-Nasr Riad, Univ. Craiova, FC Vaslui, Dinamo, Alania Vladikavkaz.

13 trofee a câştigat Rednic în carieră: opt ca jucător, respectiv cinci ca antrenor.

Trebuie să-şi plătească singur casa care a ars

Incendiul izbucnit în urmă cu o lună la una dintre proprietăţile sale l-a „uscat" pe Rednic de câteva mii bune de euro. De ce? Pentru că apartamentul respectiv, situat într-un imobil cu alte două locuinţe, nu era asigurat.

 Nu pentru că „Puriul" a fost neglijent, ci pentru că edificiul nu era acceptat de firmele de asigurări din cauza fragilităţii în caz de cutremur. Astfel că tehnicianul este obligat să plătească singur reparaţiile.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite