Miodrag Belodedici:„N-am vrut să se folosească unii de imaginea mea!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul sectorului de copii şi juniori de la FRF, Miodrag Belodedici, explică de ce n-a acceptat oferta lui Gigi Becali de a deveni director sportiv la Steaua. Belo a pus ghetele în cui în 2001, după 21 de ani de carieră. La 9 ani de la retragerea din activitate, a rămas la fel cum îl ştiam. Nici n-ai zice că are 46 de ani, vârstă la care unii îşi poartă burţile aruncate deasupra pantalonilor.

„Nu vedeţi ce suplu sunt? De când m-am lăsat, nu am pus pe mine decât un kilogram! Mai joc şi acum fotbal. Cu Lupescu, Prodan, Balint ieşim din când în când. La mine în sat, la Socol, sunt căpitan de echipă. Când am fost acum acasă, în vară, au venit bieţii din sat şi mi-au pus banderola pe braţ. Într-un meci oficial nu mai pot să duc. Mă doare spatele, articulaţiile, gleznele...", dezvăluie Belodedici.

Fostul component al naţionalei spune că-i place la Federaţie, unde ocupă postul de director al centrelor de juniori. „Lupescu este număru 1, Prodan este numărul 1, eu sunt numărul 1. Fiecare pe sectorul lui. Cu toţii încercăm să facem ceva bun pentru fotbalul românesc", zice el zâmbind.

„Şi acum şapte ani eram tot fostă glorie"

În premieră, Belodedici a explicat şi de ce a refuzat să meargă în Ghencea, unde a fost ofertat de curând de Gigi Becali pentru postul de director sportiv. „De ce am refuzat Steaua? Păi am primit un telefon din partea lor şi ce mi-a venit în minte? Că Adrian Ilie nu a stat decât un an, Hagi şi Lăcătuş au plecat tot la fel de repede şi că au nevoie de mine doar pentru imagine. Şi le-am zis din start nu. E o modă asta să aduci la club câte un jucător cu istorie în spate şi să te foloseşti de el, să le închizi gura suporterilor. Eu nu am vrut să fiu marionetă. De ce nu m-a vrut Steaua acum doi-trei- cinci sau şapte ani? Că tot fostă glorie eram şi atunci. Pe viitor nu ştiu ce va fi, dar acum sunt la Federaţie şi atât. Îmi fac treaba aici", a spus Belo ferm.

„Piţurcă e mai bun decât ilie Dumitrescu!"

Belodedici are încrede în Ilie Dumitrescu, dar spune că-i va fi greu să ducă la bun sfârşit munca lui Victor Piţurcă. „Dacă ne aşezăm la masă şi facem o analiză despre cariera lui Dumitrescu, din start acesta este mai slab decât Piţi. El are totuşi avantajul că dispune de jucători buni. Dacă va avea linişte de sus, din lojă nu are de ce să nu facă treabă. E foarte ambiţios", crede Belodedici. 

Vrea să fie depăşit de Chivu

Belo apreciază la Chivu eleganţa şi constanţa din evoluţii 



Miodrag Belodedici e singurul jucător român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni, în 1986 cu Steaua, şi în 1991, cu Steaua Roşie Belgrad. „Sunt mândru de acest record, dar sper să fiu depăşit. Mă ameninţă Chivu şi mă bucur pentru asta. Cristi e din Caraş ca şi mine şi mi-a plăcut întodeuna de el. E elegant şi constant în evoluţii", spune Belodedici.

N-a uitat ratarea penalty-ului din SUA

El crede că  fundaşul lui Inter poate fi un model pentru orice copil care vrea să meargă la fotbal. „Puştii trebuie să aibă idoli, ca să facă fotbal cu pasiune. Să-şi dorească să ajungă ca unul sau ca altul, să viseze să joace la echipe cu nume. Astea ne lipsesc nouă, în ultimii ani, modelele. Tot timpul vorbim de Generaţia de Aur şi nu e normal. Noi am fost, gata, e rândul altora", crede fostul fotbalist.

Belo recunoaşte că şi după 16 ani de la Campionatul Mondial din America e bântuit de pierderea meciului cu Suedia.

„E cel mai mare regret al carierei mele. Şi nu neapărat că am ratat eu penalty-ul, ci mai ales pentru că după ce am revenit de la 0-1 şi am făcut 2-1 eram convins că vom juca semifinala. Îmi vine să urlu şi acum când îmi amintesc de faza golului lui Andersson", rememorează Belo.

Nevoia de modele

Belodedici crede că puştii din ziua de azi au nevoie de mai mulţi idoli pentru a-şi dori să ajungă să evolueze la echipe cu nume din fotbalul
european.

 „Juniorii noştri stau foarte rău fizic!"

„Adevărul": Legat de loturile naţionale, cluburile mari alimentează serios reprezentativele ?

Miodrag Belodedici
: Aici e o mare problemă. Antrenorii noştri fac muncă multă de teren, trebuie să urmărească peste tot copiii. Motivul ? Cluburile mari din România nu ne ajută cu aproape nimic. CFR Cluj e zero la juniori, Urziceni la fel, Vaslui la fel. Mai talentaţi sunt fotbaliştii care vin de la şcolile sportive sau private, decât cei de la Dinamo sau Steaua. E şi asta cu străinii o mare problemă. În loc să se investească în viitorul nostru, în copii, sunt luaţi tot felul de jucători de-afară care ne slăbesc.

Să punem în balanţă cum erai tu la 17 ani şi cum stau acum fizic jucătorii la lot...

Nici genetic nu suntem foarte puternici. Suntem doar talentaţi. În zona asta europeană, sârbii, croaţii, bulgarii, ruşii stau mult mai bine fizic decât românii. Acum 10 ani sau 20 de ani, noi iubeam fotbalul. Copiilor de acum le lipseşte şi  preocuparea. Eu când mă gândeam că am de dat teste fizice, nu mă lua somnul cu o seară înainte. Fotbaliştii de 16-17 ani care vin la lot au o pregătire fizică extrem de slabă. Trebuie să lucrăm cu ei cu săptămănile pentru a-i pune la punct. Le asigurăm o alimentaţie foarte bună, le dăm susţinătoare de efort, iar apoi după 12 zile de antrenamente şi odihnă, se pot vedea şi rezultatele.

Dacă aţi pus jucători pe picioare, care ar fi ultimul exemplu ?

Cu Liviu Ganea am avut mult de tras. Nu era foarte bine pregătit când venea la naţională. Era foarte slab. Pregătirea pe care o fac cu noi jucătorii, ar trebui să o efectueze de regulă la echipele de club, dar în condiţiile în care vin ei, nu putem să ne prezentăm nici la turneele din Balcani.

Ce ne lipseşte pentru a avea performanţă la juniori ?

În primul rând terenurile de fotbal, unde copiii să se poată antrena. Nu trebuie ca Federaţia să investească aici, ci politic trebuie să existe o implicare. Fiecare Consiliu Local să aloce un buget pentru baze sportive. De exemplu, în Spania, în orice sătuc este câte un complex mare cu câteva terenuri.

Şi Hagi s-a implicat în creşterea de talente...

Ne-ar trebui cât mai multe Academii de fotbal. Îl felicit pe Hagi pentru ceea ce face la Constanţa. La fel şi pe Gică Popescu. Rostul nostru, al foştilor jucători, nu este să stăm în birou şi să dăm indicaţii, ci să mergem pe teren şi să construim centre de fotbal, să investim în copiii.

"Ne-ar trebui mai multe academii de fotbal, precum cea a lui Hagi şi a lui Gică Popescu. Aştept şi alte iniţiative."

Condiţii mai bune pentru copiii de la lot

Miodrag Belodedici e mulţumit de munca pe care o duce la FRF şi spune că în mandatul lui s-au schimbat multe lucruri. „În primul rând la Buftea mai facem patru terenuri bune pentru loturile naţionale. Aveam la Mogoşoaia, dar nu erau suficiente... Să nu mai zic, că atunci când am venit la FRF, loturile naţionale plecau cu autobuzul în Olanda la meciuri, şi ce să mai joace ei când ajungeau acolo ? Acum, se merge cu avionul. Sunt alte condiţii. Cazarea pentru copii este mai bună, nutriţia, medicamentaţia. Mă ocup să le fie copiilor bine", dezvăluie Belo.

Belodedici despre

Antrenorat: În 2001 când m-am întors în Spania am antrenat copii la o şcoală particulară. E posibil să devin şi eu antrenor. Dacă o să fac asta, o să o iau de jos.

Atacanţi: Cei mai buni  pe care i-am avut în faţă în România au fost Răducioiu, Cămătaru şi Cârţu.

Idol: Când am venit la Steaua mă uitam la Sameş ca la Dumnezeu. Mă rugam de el să-i car bagajul. I-aş fi pus şi apă în pahar.

Fuga din ţară: Dacă ştiam că vine Revoluţia, nu mai plecam în Iugoslavia. Aşa însă mi-am asumat un risc. Am avut de pierdut, dar parcă mai mult de câştigat.

Naţională: La naţională se vine din tot sufletul şi cu dorinţa de a da totul pe teren, fără fiţe şi impresii.

Fotbalişti de viitor: Alibec mi se pare cel mai promiţător. Aştept mult de la el, mai ales că sezonul acesta poate debuta în Il Calcio.

Condiţiile din România: Faţă de Occident suntem la distanţă mare. Nu ştiu exact cât de mare, 20-30, poate chiar 50 de ani.

Miodrag Belodedici

-Născut: 20.05.1964 (Socol, Caraş-Severin)
-Post: fundaş central
-A jucat la: Minerul Moldova Nouă (1980-1983), Steaua Bucureşti (1983-1988), Steaua Roşie Belgrad (1989-1992), Valencia (1992-1994), Real Valladolid (1994-1995), Villareal (1995-1996), Atlante (Mexic, 1996-1998), Steaua Bucureşti (1998-2001)
-A cucerit: 7 titluri şi 3 cupe ale României, 3 titluri şi o cupă a Iugoslaviei, 2 Cupe al Campionilor Europeni, o Supercupă a Europei, o Cupă Intercontinentală
-La echipa naţională 55 de jocuri, 5 goluri
-A jucat la turneele finale ale CM 1994, CE 1996 şi CE 2000
-În cupele europene 53 de jocuri, 1 gol

image
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite