Meme inginerul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ vă prezintă portretul celor mai cunoscuţi oameni din fotbalul românesc. Astăzi este rândul lui Mihai Stoica. Absolvent al Facultăţii de Mecanică Galaţi, promoţia 1989, Mihai Stoica devenea, în februarie 1992, cel mai tânăr conducător al unei formaţii de prim eşalon.

Înainte de a primi propunerea de a fi vicepreşedinte la Oţelul, tânărul Stoica era doar un simplu inginer în Combinatul Siderurgic Galaţi. Meme încercase şi o carieră de fotbalist, însă s-a lăsat repede, după ce a trecut pe la tineretul Oţelului, precum şi pe la alte echipe mediocre: Metalosport Galaţi, Victoria Rm. Sărat, Şantierul Naval Tulcea. A revenit pe gazon la începutul anilor 2000, însă doar pentru a juca de plăcere în Divizia D, la Voinţa Şiviţa.

Ascensiunea sa rapidă a fost facilitată însă de tatăl său, precum şi de către naşul său de cununie, Ion Florentin Sandu, care a fost multă vreme director general la SIDEX Galaţi, dar şi deputat în Parlamentul României. „Meme era un împătimit al fotbalului, îl mânca pe pâine. Cine l-a adus la noi la club atunci a avut mână bună. Omul înţelegea fenomenul şi era ambiţios", a povestit peste ani Mihai Ciobanu, unul dintre prietenii lui Stoica.

La Oţelul, Mihai Stoica a făcut cuplu cu preşedintele Marius Stan, dar relaţia dintre ei s-a rupt brusc în 1998. Atunci, la finalul unui meci, Stan anunţa sec, fără explicaţii, că părăseşte echipa! Ulterior, apropiaţi ai clubului au povestit că Marius Stan s-a simţit „lucrat" de Stoica!

Ajuns preşedintele Oţelului la doar 33 de ani, Meme a lăsat la început senzaţia că e prototipul conducătorului modern, occidental, de care avea nevoie un fotbal umbrit de „Cooperativă". Posesor al unei ironii fine şi foarte iubit de către jucători, Stoica a reuşit să menţină Oţelul printre echipele de top ale provinciei, graţie susţinerii de care se bucura în cadrul SIDEX, dar şi a prieteniei cu Ioan Becali.

A fost preşedinte la Rapid pentru o noapte

În 2001, Stoica a fost contactat de către George Copos, care i-a propus să vină ca preşedinte la Rapid. Meme a acceptat imediat, însă a doua zi dimineaţă l-a sunat pe patronul giuleştean şi i-a transmis că nu mai vrea postul. La finalul sezonului 2001 - 2002, sprijinit tot mai puţin de către SIDEX, care fusese deja cumpărat de indianul Lakshmi Mittal, Stoica a plecat de la Galaţi.

A stricat prietenia dintre Piţurcă şi Gigi

El a ajuns la Steaua, la „pachet" cu Leo Strizu, actualul tehnician de la Steaua II, care ocupa la vremea respectivă funcţia de director sportiv al grupării gălăţene. La început, Meme a fost doar director executiv în Ghencea, însă după doi ani, după ce Victor Piţurcă a părăsit echipa, a devenit preşedinte.

„Meme îl ura pentru că Piţi nu-l lăsa la echipă. Pe Piţurcă nu-l interesa decât fotbalul, stătea toată ziua la stadion şi nu accepta să se bage cineva în treaba lui. Or, lui Meme nu-i convenea asta, şi atunci a început să-l «lucreze»", a explicat Strizu.

A bătut un suporter stelist

În mai 2005, la un meci Steaua - CFR Cluj, Stoica a coborât din lojă pentru a-i aplica o corecţie suporterului Radu Ion, pe motiv că-l înjurase. „A fost greşeala vieţii mele. O greşeală pe care mi-am asumat-o şi pentru care am plătit", a mărturisit recent Stoica prin intermediul blogului personal. 

S-a certat ca la uşa cortului şi cu Becali

În mai 2007, Stoica a părăsit Steaua, alegând să semneze cu Unirea Urziceni. La scurt timp au început şi scandalurile cu fostul său patron, Gigi Becali. Apogeul a fost atins în primăvara acestui an. „Du-te dracu' de zdreanţa naibii, că poate vin acolo în emisiune! Eşti cel mai mare nenorocit, un travestit", i-a transmis Becali într-o emisiune televizată. „Cioban opărit, taci din gură! Ia un calmant şi revino-ţi, nu eşti la stână aici!", a replicat Meme, care n-a păstrat o relaţie bună nici cu Dumitru Bucşaru.

După meciul cu Zenit din această toamnă, Stoica le-ar fi spus în vestiar jucătorilor Unirii: „Bravo, vă felicit! Sunt mândru de voi, cu puţină şansă ne-am fi calificat. De acum, să joace sclavii lui Bucşaru!". Episodul a ajuns la urechile omului de afaceri, care l-a dat imediat afară pe Meme!

"Stoica a fost şase ani secretara lui Marius Stan. Nu e niciun manager, e un intrus. Prin perversitate a ajuns unde este."
Victor Piţurcă
manager general „U" Craiova

"Omul cel mai potrivit pentru a prelua şefia LPF după plecarea mea e Mihai Stoica. Este un băiat deştept şi uns cu toate alifiile."
Dumitru Dragomir
preşedinte LPF

"Stoica a avut la Steaua patru antrenori. Pe doi i-a călărit, Zenga şi Protasov. Piţi nu-l băga în seamă, iar Olăroiu îl dribla elegant!"
Leo Strizu
antrenor Steaua II

Pe toate feţele

Afaceri: Nu s-a arătat preocupat de acest do­meniu până în prezent, însă în trecut a obţinut bani frumoşi de pe urma unor jucători de-ai Oţelului pe care-i deţinea în coproprietate.

Avere: Nu este un om sărac, având în vedere că a fost plătit în ultimii ani cu 10.000 de euro pe lună, iar în prezent Digi Sport îi oferă un salariu lunar de 8.000 de euro. Locuieşte într-o vilă lângă Mănăstirea Caşin.

Defect major: Lipsa de modestie.

Calitate: E un bun manager, foarte iubit de jucători.

Familie: Este căsătorit şi are o fată: Teodora (16 ani).

Performanţe: două calificări în Cupa UEFA cu Oţelul, două titluri, o Supercupă, o semifinală de Cupa UEFA şi o participare în grupele Ligii Campionilor cu Steaua, un titlu şi participarea în Liga Campionilor cu Unirea Urziceni, desemnat de trei ori consecutiv „Conducătorul Anului".

Notele „Adevărul"

Corectitudine:  6
Influenţă:  8
Credibilitate:  8
Abilitate:  10
Relaţii:  7
Cunoscător de fotbal:  9
Profesionalism:  9

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite