Marius Măldărăşanu: „Rapid poate lua titlul doar pe mâna românilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mijlocaşul care a evoluat 10 ani în Giuleşti spune că vişiniii n-au mai avut performanţe în ultima perioadă pentru că străinii au stricat echipa. Măldărăşanu vorbeşte rar. Se scuză mereu pentru că nu vrea imagine: „Nu trebuie eu să ies în faţă“, o spune el cu modestie, deşi în cariera lui a strâns două titluri de campion, două Cupe şi trei Supercupe!

„Adevărul": Măldă, ce mai faci? Nu eşti oficial la Rapid, parcă aşa era o promisiune a lui George Copos?

Marius Măldărăşanu:
(n.r. - Râde cu poftă).... Păi astea s-au spus prin ziare... Au fost mulţi cărora le-a fost propus un post de conducere. Niculae, eu, Iencsi... Oricum, nu m-aş vedea eu conducător, poate doar antrenor, dar să plec de jos.

De jos ce vrea să însemne? Te-ar tenta Rapid II, Liga a 3-a ?

Încă nu am început şcoala. E cam greu însă să prinzi echipă, sunt mulţi care aşteaptă. Şi eu acum aştept să vină şi rândul meu. Trebuie să fii un bun pedagog, să ştii să lucrezi cu oamenii! Aş vrea să capăt experienţă şi aş începe din Liga a 3-a, mai jos, nu.

Poate că te ajută şi Răzvan Lucescu, el are documentaţie multă. Ai mai vorbit cu el ?

L-am sunat decât înaintea meciului cu Bosnia să-i urez succes. Ştii ceva ?! Măldărăşanu nu e vreun pupincurist, nu bate la uşa nimănui. Eu nu stau după interes să discut cu cineva şi nu mă autopropun niciunde.

Şi ca jucător ai fost la fel. Ai spus mereu ce aveai de spus... Acum regreţi anumite declaraţii făcute ?

Când îmi amintesc de vestiar, mulţi vorbeau... dar când apărea conducerea, doar Măldărăşanu ieşea în faţă să spună de probleme. Uneori poate ar fi fost mai bine să tac, aş fi avut mai multe de câştigat. Dar să ştii un lucru: un fotbalist nu trebuie să fie sclav! Mereu trebuie să se apere, să spună ce are de spus.

Episodul cu Rednic, când ai plecat din Giuleşti, a fost cel mai urât?

Atunci a trebuit să spun ce trebuia să spun. Am fost supărat că nu am fost lăsat să plec când aveam ofertă şi apoi s-a întâmplat acea poveste cu el. Nu am rezistat, sunt coleric, am personalitatea mea, şi am dat acele declaraţii.

Până la urmă de ce te-ai retras? La 35 de ani mai puteai să duci...

Tocmai asta e problema, eu nu am vrut să renunţ la fotbal. Dar în vara trecută am aşteptat prea mult să plec în Grecia, a fost şi o echipă din Liga 1 care m-a ofertat, dar după cinci etape a fost schimbat antrenorul. A fost apoi greu pentru mine... Dacă în iarnă aveam ofertă, poate că mai continuam, dar uşor-uşor m-am resemnat cu gândul că fotbalul s-a terminat. Mi-a mai băgat şi cineva beţe în roate, care a avut tangenţe cu Rapidul, de-asta spun că uneori e mai bine să taci. Ce să mai spun? Mă uitam la televizor la meciuri şi înnebuneam.... Acum să mai joc în Liga a II-a, sincer nu mai vreau.

Şi ce rămân atunci ca amintiri plăcute?

Păi sunt multe. Titluri, Cupe, Supercupe. Perioada cu Răzvan când am ajuns în sferturile de Cupa UEFA. Pentru un jucător care a evoluat aproape doar în România am făcut ceva.

Ai avut şi oferte din alte campionate, în afară de Beşiktaş?

Au fost, dar de multe ori am gândit cu sufletul, nu cu capul. Şi când am plecat la Braşov eram căutat de Rubin Kazan pe bani mulţi, dar am ales să lucrez cu Răzvan şi Dinu Gheorghe. 

Poate lua Rapidul titlul în acest an?

Este posibil, dar cu condiţia ca Răzvan să meargă pe mâna românilor. Lui Şumudică i-am şi spus ce va urma pentru el. Auzisem şi eu ceva de străini. Nu e bine să ai mulţi vorbitori de limbă portugheză în echipă, că se fac grupuri. Dacă totuşi vrei străini, aduci un portughez, un sârb... dar nu mulţi portughezi. Mai e şi experimentul eşuat Peseiro, atunci când s-a copiat modeul CFR Cluj la Rapid, iar la echipă erau două tabere.

Cum îşi petrece timpul un jucător care s-a lăsat?

Păi... Cu familia, iar acum, vara, mă pregătesc să merg în Deltă, îmi place pescuitul. 

S-a lăsat de fotbal la 35 de ani

Măldărăşanu a fost nevoit să se lase de fotbal în vara trecută, când şi-a încheiat contractul cu FC Braşov. Acesta a avut două oferte, din Grecia şi România, dar tratativele nu s-au mai finalizat. Cu perioada de transferuri încheiată, Măldă a evitat să mai joace fotbal. „Eu nu mai aveam nici pregătirea de vară făcută, iar toate cluburile aveau deja loturile definitivate. Nu am vrut să mă duc să mai atârn pe la vreun club, doar să iau banii", spune Măldărăşanu.

Era să-l bată pe Rednic



Măldărăşanu a plecat de la Rapid după un conflict cu antrenorul de atunci, Mircea Rednic. Mijlocaşul l-a acuzat dur la momentul respectiv pe tehnician. „Exista riscul să răbufnesc şi să-i dau una lui Rednic! Sunt supărat pe domnul Copos că nu m-a lăsat să plec din Giuleşti. A aşteptat şase luni să vină călăul să mă execute! Cred că Rednic a vrut să şi elibereze nişte locuri în lot pentru bananieri de-ai lui, o mai lua şi el un comision", au fost declaraţiile din 2008 ale lui Măldărăşanu.

"L-am avertizat pe Şumudică, i-am şi spus ce va urma pentru el. Nu e bine să ai mulţi vorbitori de limbă portugheză, că se fac grupuri."
Marius Măldărăşanu
fost mijlocaş Rapid

"Un fotbalist nu trebuie să fie sclav! Măldăruşanu nu e vreun pupincurist, nu bate la uşa nimănui. "
Marius Măldărăşanu
fost mijlocaş Rapid

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite