Marian Iancu a vândut Timişoara la bucată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronul lui Poli a dezmembrat piesă cu piesă echipa care a ieşit de două ori vicecampioană a României în ultimii trei ani. Ultimii plecaţi sunt Curtean, la Dinamo, şi Goga, foarte aproape de un transfer la Vaslui.

Marian Iancu a fost unul dintre patronii care promiteau să readucă pe termen lung fotbalul timişorean în prim-plan, şi pentru câţiva ani chiar a reuşit. A adus jucători pe sume şi cu salarii exorbitante, a calificat echipa în cupele europene şi a terminat de două ori pe locul doi, o dată în spatele Urziceniului, o dată în spatele Galaţiului. Lovit de criză sau pur şi simplu nemaifiind dispus să cheltuiască bani mulţi într-un fotbal cu ai cărui conducători s-a certat tot timpul, Iancu a închis încet, încet, robinetul.

Timişoara a primit lovitura de graţie de la Federaţia Română de Fotbal, care nu i-a acordat licenţa de funcţionare în Liga I din cauza unei datorii de 1 milion de euro către Benfica Lisabona, în contul lui Sepsi. Văzân­du-se retrogradat din preliminariile Ligii Campionilor direct în Liga a II-a, unde veniturile din televizări, publicitate şi bilete nu mai puteau autofinanţa echipa, aşa cum voia el, Iancu s-a resemnat şi a anunţat public: „Lichidez tot şi mă retrag din fotbal!". Şi pare să se ţină de cuvânt.



Pantilimon, primul plecat

Privat de veniturile adiacente, dar şi de o mare parte din cotizaţia anuală a autorităţilor locale, Marian Iancu şi-a dat seama că nu mai poate ţine şi în Liga a II-a acelaşi lot şi pe aceleaşi salarii ca în Liga I. A încercat câteva diminuări de salarii, dar foarte puţini au acceptat propunerea, iar soluţia a devenit clară: trebuia să le dea drumul jucătorilor importanţi şi să încerce să scoată pe aceştia cât mai mult.

În vară, primul care şi-a luat la revedere de la Timişoara şi a deschis Cutia Pandorei a fost Costel Pantilimon, pentru care City a dat 2,5 milioane de euro, doar ca să-l aibă un an împrumut, cu prima opţiune de cumpărare. Apoi, celălalt portar, Taborda, a plecat şi el înapoi în Portugalia, la Naval, Luchin la Dinamo, Cisovsky s-a întors în Cehia, Ghionea a mers la Târgu-Mureş, Burcă şi Alexa la Rapid, Bourceanu şi Nikolici la Steaua, Zicu la CSKA Sofia, Ignjatjevici la Steaua Roşie Belgrad, iar Helder, înapoi la Nancy. Cu excepţia celor doi plecaţi în Ghencea şi a lui Luchin, toţi au plecat gratis, iar Iancu s-a bucurat doar că n-a mai fost nevoit să le plătească salariile imense, cel puţin pentru Liga a II-a.

image



Ultimii patru grei sunt ca şi plecaţi

Deşi în vară au plecat 12 jucători importanţi, Marian Iancu n-a reuşit totuşi să scape de toţi greii din echipă, aşa cum şi-ar fi dorit, şi s-a văzut nevoit să înceapă campionatul în Liga a II-a cu Goga, Tameş, Curtean şi Sepsi în echipă, jucători care n-au dorit să renunţe la salariul mare sau nu şi-au găsit echipe la acel timp.

Patronul a rezolvat însă de curând şi această problemă. Curtean a fost prezentat deja oficial la Dinamo, Goga e ca şi înţeles cu Vaslui, iar Sepsi şi Tameş sunt neplătiţi de luni bune, şi-au depus memorii la Ligă şi sunt pe cale să devină jucători liberi. După plecările ca şi realizate ale acestora din urmă, Iancu a lichidat practic şi ultimele rămăşiţe ale „echipei de argint".

Practic, din formaţia care a jucat în ultima etapă a sezonului din Liga I, la acel 4-1 cu Dinamo, nu vor mai începe returul la Timişoara decât Axente şi, eventual, Ricketss.

"Dacă nu vine nimeni să preia echipa, plătim datoria la Fisc, în jur de 1,4 milioane de lei, şi cu asta basta."
Marian Iancu
patron Timişoara

De la 12 la doar 3 milioane de euro

În doar şase luni, Marian Iancu a reuşit, deci, să scape bucată cu bucată de tot ce avea Poli Timişoara mai valoros. O simplă matematică arată că de la o echipă evaluată la peste 12 milioane de euro în mai 2011, când s-a încheiat sezonul trecut în Liga I, a mai rămas din Poli în ianuarie 2012, înainte de startul returului în Liga a II-a, una de patru ori mai puţin valoroasă.

Pe „Dan Păltinişanu", în primăvară, vedete vor fi tineri de perspectivă ca Florin Ilie, Gorobsov sau Lepmets, plătiţi, dacă speranţele lui Iancu se îndeplinesc, exclusiv de autorităţile locale.

În acest moment, negocierile de predare a echipei de fotbal către Consiliul Local Timişoara sunt foarte avansate şi doar un audit comandat la club amână parafarea actelor. Cu această nouă strategie, e greu de anticipat când va redeveni Timişoara pretendenta la titlu care a fost în ultimii ani. Şi toate doar în şase luni.

Acuzat de fraude în cazul „Rafo"

La finele lunii noiembrie 2011, Marian Iancu a fost condamnat la 10 ani de închisoare de către Tribunalul Braşov pentru evaziune fiscală în cazul „Rafo". În calitate de acţionar al firmei VBG (care a administrat rafinăria Rafo Oneşti în perioada 2006-2007), el şi mai mulţi complici ar fi prejudiciat bugetul de stat cu circa 120 de milioane de lei, prin neplata impozitului pe profit. Decizia Tribunalul Braşov poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite