MARIUS STAN, Director general Oţelul Galaţi: „Mi-e tare frică să nu fim ciuca bătăilor în Ligă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După două înfrângeri consecutive în campionat, 1-2 cu Dinamo şi 0-4 cu CFR, oficialul gălăţenilor e îngrozit de ce ar putea urma în cea mai importantă competiţie intercluburi din lume. Oţelul are cel mai slab start de sezon pentru o campioană, din ultimii şase ani. Gălăţenii au obţinut numai 7 puncte din 18 posibile.

„Adevărul": Aveţi emoţii pentru meciul de miercuri, de la Basel?

Marius Stan: Bineînţeles. E debutul nostru într-o competiţie de mare anvergură. Gândiţi-vă că ne vom bate cu echipe care cheltuiesc într-un sezon cât n-am făcut-o noi într-un deceniu. Dar asta nu înseamnă că vom fi dinainte învinşi. Vom face totul pentru a ieşi din fiecare meci cu capul sus şi vom demonstra că suntem o echipă onestă şi muncitoare.

Adversa­rele din grupă spun că sunteţi „o mare necunoscută"...

Sigur. Suntem nişte anonimi în Europa. Noi doar am muncit, am fost mai mult decât discreţi în afara terenului. Puteam să stăm şi noi la televizor de dimineaţa până seara, comentând şi monitorizând spusele tuturor, dând verdicte şi sfaturi. E şi ăsta un mod de a te face cunoscut, dar nu e stilul nostru.

Poate acumula, într‑adevăr, Oţelul nouă puncte în Ligă?

Asta e declaraţia lui Dorinel. Eu sunt mai rezervat, dar să dea Dumnezeu să fie ca el. Doar n-o să ne certăm din cauza asta. Dar e diferenţă prea mare între noi şi lumea civilizată, de câteva zeci de ani! Dacă jucăm aşa cum am făcut-o cu Dinamo şi cu CFR Cluj, riscăm să fim ciuca bătăilor!

Spuneaţi că România n-ar merita să aibă vreo echipă în grupele Ligii Campionilor...

E adevărat. Şi repet acest lucru fără niciun fel de reţinere. Noi, ca şi ţară, suntem foarte departe de tot ceea ce înseamnă această competiţie. Abia în 2011 s-a construit şi la noi un stadion adevărat, „Arena Naţională", dar chiar şi aici au existat nişte lucrări făcute superficial, precum gazonul. E tipic românesc! Ca să nu mai vorbesc despre cele alte 15 modificări care mai trebuie făcute pentru ca stadionul să poată găzdui meciuri din grupele Ligii. Pentru că UEFA ţine cont de absolut toate detaliile, la ei nu merge cu „las' că-i bine şi aşa".

De la anul, România nu va mai avea o echipă calificată direct în grupele Ligii Campionilor. Când vom reveni acolo?

Va mai dura...N-aş vrea să supăr pe nimeni, dar cred că vor mai trece încă zece ani până se va întâmpla acest lucru.

Autorităţile locale din Galaţi promiteau că Stadionul „Dunărea" va fi modernizat, că ar putea găzdui meciuri din Ligă, dar nu s-a făcut nimic...

Era o declaraţie electorală. Când n-ai făcut nimic timp de 20 de ani, e o utopie să spui că vei reuşi să aduci stadionul la standarde de Liga Campionilor într-un timp‑record, în numai două luni. Dar să privim altfel problema. Minimum 10.000 de englezi şi-au anunţat prezenţa la meciul nostru cu Manchester. Gândiţi-vă ce ar fi însemnat 10.000 de turişti englezi pentru un oraş precum Galaţiul! Toate hotelurile şi restaurantele ar fi obţinut un profit nesperat. Asta n-au vrut să înţeleagă autorităţile locale. Pe lângă faptul că toate aceste investiţii se fac pentru oameni, nu pentru Marius Stan.

Intenţionaţi să investiţi o parte din profiturile pe care le veţi obţine din Ligă în infrastructură, chiar şi fără sprijinul autorităţilor?

Ne gândim şi la asta, dar ne gândim serios şi la faptul că aceste milioane de euro ne vor ajuta să supravieţuim încă mulţi ani de acum încolo. E criză, probabil că nici sponsorii noştri nu ne vor mai ajuta aşa cum o făceau în trecut. Revenind la investiţii, să ştiţi că de multe ori ne-am rupt efectiv de la gură, neplătind salariile la timp, pentru a monta din fonduri proprii instalaţia de nocturnă şi a moderniza fosta bază „Ancora", dedicată în exclusivitate juniorilor. Împreună, ne-au costat circa 1,7 milioane de euro.

Când credeţi că Oţelul ar mai putea câştiga un titlu de campioană?

Sunt convins că în viaţa asta eu nu o să mai apuc să  văd Oţelul campioană. Trebuie să fim conştienţi că am fost beneficiarii unei conjuncturi extrem de favorabile. Iar jucătorii noştri chiar s‑au comportat ca nişte profesionişti pe tot parcursul sezo­nului trecut, totul culmi­nând cu obţinerea celui de‑al doilea trofeu, Supercupa României.

Nici unul dintre cei opt jucători aduşi în vară nu e titular. Sunteţi dezamăgit din această cauză?

Deloc. Noi aveam o echipă omogenă şi am considerat că cei care erau deja aici sunt cei mai buni. Nu cred că am gândit rău. Credeţi că, dacă am fi adus nişte jucători scumpi, am fi avut dintr-o dată o superechipă şi i-am fi bătut pe toţi?! Să fim serioşi! Am gândit un proiect de durată, nu ceva trecător. Fiecare dintre fotbaliştii pe care i-am transferat va avea ocazia să-şi demonstreze valoarea.

Oţelul are parte de un program infernal în această toamnă...

Aşa e. Marţi (n.r. - mâine) plecăm la Basel, apoi revenim joi în ţară ca să jucăm la Sibiu, iar marţea viitoare vom juca la Vâlcea, cu Oltchim, în Cupa României. Apoi, avem meci cu CS Mioveni, iar la 27 septembrie jucăm la Bucureşti cu Benfica. Este un program dificil, cu meciuri extraordinare, dar şi onorante pentru noi. Sper să putem face faţă pe toate fronturile.

După victoria cu Juventus au retrogradat

Startul de sezon mult sub aşteptări, cu şapte puncte în şase partide, nu este o premieră în istoria formaţiei de la malul Dunării. La finalul sezonului 1988-1989, gălăţenii au retrogradat în eşalonul secund, după ce, în stagiunea precedentă, ocupaseră locul 4 în Divizia A.

Totuşi, în Europa, ei au reuşit în toamna lui 1988 o victorie de senzaţie, 1-0, contra celor de la Juventus Torino, la Galaţi, pe Stadionul „Dunărea", în faţa a 35.000 de oameni.

"Trepăduşii care apar acum şi care îşi permit să arunce cu noroi în munca noastră să-şi vadă de treaba lor."
Marius Stan
director general Oţelul

"Acest 0-4 cu CFR Cluj a fost un duş foarte rece, dar sper să ne trezim  la timp, pentru că încă plutim."
Marius Stan
director general Oţelul

18 meciuri în cupele europene a jucat Oţelul în toată istoria sa, toate în Cupa UEFA sau în Intertoto. Gălăţenii au obţinut 8 victorii şi 4 egaluri, iar de 6 ori au fost învinşi.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite