Liga I fuge de tineri!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima etapă de campionat, dintre 251 de fotbalişti care au intrat pe teren, doar opt jucători sub 21 de ani au fost titulari la echipele lor. Situaţia neplăcută care se întâlneşte la toate nivelurile echipelor naţionale e strâns legată de ceea ce se petrece în Liga I, acolo unde prea puţine echipe se gândesc la viitor.

Prima etapă a Ligii I a reconfirmat una dintre problemele campionatului nostru. Se mizează prea puţin pe jucătorii tineri, antrenorii dând senzaţia că fug de promovarea fotbaliştilor lipsiţi de experienţă.

Dintre cei 251 de jucători care au apărut pe gazon, numai 17 au sub 21 de ani şi doar opt au fost titulari la echipele lor. Cel mai afectat de acest aspect pare a fi selecţionerul naţionalei de tineret, Emil Săndoi, care nu o dată s-a plâns că are o arie de selecţie foarte restrânsă. Nici lui Piţurcă nu-i convine situaţia, el încercând să construiască o naţională cu care să ajungă sigur la Euro 2016 şi pe care ar vrea să o creioneze de acum. Nemulţumirea selecţionerului merge şi mai departe, către grupele de juniori, acolo unde el consideră că nu se lucrează profesionist.

Dacă la capitolul promovării tinerilor, Liga I e un domeniu neprofitabil, în privinţa mizării pe jucători străini, campionatul românesc rămâne în top. În prima etapă au evoluat 75 de fotbalişti din alte ţări, 18 dintre ei fiind debutanţi. „Sunt preferaţi străinii în locul tinerilor români, dar nu putem obliga cluburile să adopte o politică în sprijinul fotbalului românesc", a declarat directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu. La un moment dat, acesta avea intenţia să propună adoptarea unei măsuri şi la nivelul primei ligi asemenea celei existente în eşalonul secund, unde este obligatorie prezenţa unui junior pe teren pe toată durata partidei.

"Avem prea mulţi străini, care, pe lângă faptul că nu ridică valoarea campionatului, blochează şi ascensiunea românilor."
Cosmin Olăroiu
antrenor Al-Ain

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite