Liga I a tras cortina cu o piesă de prost-gust

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Duelul jucătorilor, precum cel dintre Rui Duarte (stânga) şi Temwanjera, a trecut în plan secund
Duelul jucătorilor, precum cel dintre Rui Duarte (stânga) şi Temwanjera, a trecut în plan secund

Meciul dintre Vaslui şi Rapid, încheiat 2-3, va continua la Comisiile LPF. Porumboiu cere retrogradarea giuleştenilor pentru „blat“.

Ultimul meci din 2011 nu se putea încheia altfel decât cu un scandal. În rolurile principale, Adrian Porumboiu, patron la Vaslui, Constantin Zotta,  preşedintele Rapidului, plus patru jucători care ar fi fost sunaţi de giuleştean înaintea meciului pentru a le promite diverse avantaje.
Sânmărtean, Milanov şi Milisavljevici au recunoscut că au fost căutaţi de Constantin Zotta. Fostul preşedinte de la Vaslui le-a sugerat acestora că are variante mai bune pentru ei în privinţa carierei lor. Mesajul subliminal ar fi fost s-o lase mai moale cu Rapidul. Un al patrulea, Pavlovici, nu a admis discuţiile cu Zotta.

Ce spune Porumboiu

„Înaintea meciului, Zotta a vorbit cu Sânmărtean, cu Milanov şi cu Milisavljevici, lucru interzis în mod explicit de regulament. Lui Milanov şi lui Sânmărtean le-a spus că sînt pe placul lui Răzvan Lucescu, că îi aşteaptă la Rapid din iarnă, iar lui Sânmărtean i-a zis că are pentru el o ofertă din Rusia, pe un salariu fabulos! Cum să mai joace ei, cînd erau cu gîndul la promisiunile tovarăşului Costel?! Sînt lucruri absolut adevărate, am văzut cu ochii mei sms-urile! Domnilor, este extrem de limpede: Rapid va pierde meciul la masa verde! Să retrogradeze, să se-nveţe minte şi să nu mai umble cu mizerii de-astea! Am făcut un memoriu oficial, am scris chiar şi în raportul meciului despre această tentativă de corupţie", susţine Porumboiu.

Ce spune Zotta

Până la un punct, preşedintele Rapidului recunoaşte că a vorbit cu jucătorii.  "E normal, domnilor, am lucrat la acea echipă cîteva luni, mă ştiu cu toţi, am cules împreună roadele atîtor victorii. Da, le-am trimis sms-uri, dar numai cu mesaje de felicitare după anumite partide. Însă în nici un caz n-am făcut cuiva promisiuni de genul  «te aduc la Rapid» sau «vorbim după meci». În cazul lui Sînmărtean, da, e-adevărat că m-a sunat un agent să-mi spună că are pentru el o ofertă foarte bună din Rusia. M-a sunat pe mine fără să ştie că eu nu mai lucrez la Vaslui".

Ce spun jucătorii

Şi cei trei fotbalişti au recunoscut că au fost căutaţi de Constantin Zotta. "După victoria de la Cluj, Zotta ne-a dat mesaje să ne felicite şi să ne spună că vrea să vorbim la finalul meciului direct", susţine Jirko Milanov, fotbalist care mai are contract un an şi jumătate cu Vaslui.

Ce spune regulamentul

Articolul 60 din regulamentul disciplinar, care face referire la corupţie, spune că „persoana care oferă, promite sau acordă un avantaj nejustificat unui organ al FRF/LPF/AJF, unui arbitru, jucător, oficial sau altei persoane care se află sub incidenţa prezentului regulament, în nume propriu sau al unui terţ, în scopul de a-l determina să încalce statutele şi regulamentele FIFA/UEFA/FRF, va fi sancţionată în mod cumulativ:

a) cu o penalitate sportivă de la 100.000 la 300.000 de lei;
b) cu interzicerea oricărei activităţi legate de fotbal şi cu interzicerea accesului pe orice stadion pentru doi ani;
c) retrogradarea primei echipe a clubului în categoria imediat inferioară.
Prin avantaje nejustificate se înţeleg: bani, titluri de orice fel echivalând bani, bunuri, comisioane, împrumuturi, donaţii, prestări de servicii cu titlu gratuit, promovare în serviciu, oportunităţi de afaceri, alte avantaje cu caracter patrimonial, etc.

Care e adevărul?

Vehemenţa cu care Porumboiu îl acuză pe Zotta este în mare parte justificată. Practic, preşedintele Rapidului, nu le-a spus jucătorilor în mod direct „Lăsaţi-o mai moale", în primul rând pentru că a trecut acea epocă. Însă faptul că i-a căutat pe jucători înaintea partidei cu diverse mesaje de încurajere sau oferte îl învinuieşte cel puţin moral. Sportiv şi legal, este greu de crezut că Zotta şi Rapidul vor păţi ceva, atât timp cât nu vor apărea convorbiri din care să reiasă clar tentativa de blat.

Pavlovici şi Zmeu (dreapta) i-au ajutat pe rapidişti să câştige Foto: mediafax



Ce va urma

LPF nu va avea curajul să ia o măsură atât de categorică, precum retrogradarea Rapidului. Comisiile Ligii vor analiza cazul, însă lipsesc probele care să indice o tentativă clară de corupţie. Doar DNA poate intra în posesia înregistrarării convorbirilor, pentru a se vedea dacă Zotta le-a propus unele avantaje jucătorilor.

Zotta şi Porumboiu, în duelul SMS-urilor

" Le-am dat mesaje şi jucătorilor, şi lui Hizo, dar erau mesaje de încurajare. Nu le-am promis nimic. "
Constantin Zotta preşedinte Rapid

" Liga ar trebui să înainteze cazul spre DNA. Noi am depus la dosar toate SMS-urile primite de jucători. "
Adrian Porumboiu patron Vaslui

Zmeu şi Pavlovici, adevăraţii „trădători"

Meciul nu a fost suspect, însă doi jucători vasluieni au contribuit  la victoria Rapidului. Giuleştenii au câştigat la capătul unui meci dramatic. Au fost conduşi cu 1-0, au întors meciul la 2-1, au fost egalaţi la 2 şi au câştigat cu un gol în minutul 90+2. Ceea ce ne spune că un aranjament la un asemenea mod era greu de conceput.

Desfăşurarea partidei a indicat însă alţi doi „suspecţi de serviciu" pentru vasluieni. „Ei doi nu au recunoscut că au fost sunaţi de Zotta", mai spune Porumboiu, referindu-se la Zmeu şi la Pavlovici.
- minutul 35: Zmeu a trimis absolut aiurea o pasă înapoi. Mingea a fost interceptată de Deac, iar acesta a egalat pentru Rapid. „Cu Zmeu am vorbit mereu să nu mai dea pasă înapoi. El a făcut ce trebuia să facă", spune Porumboiu.
- minutul 37: Pavlovici îi pune o talpă lui Alexa şi primeşte direct cartonaşul roşu. În drum spre vestiare, se înjură cu Hizo. „Pavlovici crede că e bandit, dar ce, noi suntem fraieri?". Antrenorul a afirmat că Pavlovici nu va mai juca niciodată pentru Vaslui.

Pavlovici şi Zmeu (dreapta) i-au ajutat pe rapidişti să câştige p Foto: mediafax

De parcă nu erau suficiente toate acuzele de blat şi scandalurile din jurul acestei partide, arbitrul Istvan Kovacs a ţinut să-şi asume şi el un rol. Principala eroare a arbitrului a fost eliminarea lui Deac. „Kovacs a dat un cartonaş jenant la Deac, l-a eliminat complet nemeritat. Ciprian mi-a spus la puază că se simte vânat de arbitru şi convenisem să îl schimb, dar n-am mai apucat", a spus Răzvan Lucescu. „E un arbitru făcut la eprubetă", a concluzionat şi Porumboiu. „Crăciunescu e încâmntat să-i vadă pe ăştia cum dau roşu la orice atingere!", a mai spus vasluianul.

Statistica etapei

„Clau-gol", peste Iordănescu. Atacantul Universităţii Cluj a reuşit să marcheze contra Mioveniului două goluri, ajungând la cota 156. Astfel, Niculescu a urcat pe locul 11 în clasamentul golgheterilor all-time, devansându-l pe Anghel Iordănescu.

Puia, debut după şase sezoane. Profitând de accidentarea titularului Cerniauskas, portarul vasluian, Claudiu Puia, a debutat în Liga I, contra Rapidului (2-3). Puia se află în lotul moldovenilor de şase ani.

Perendija a marcat la meciul 50. Fundaşul Oţelului a ajuns la meciul cu numărul 50 jucat în prima ligă din România, Perendija a reuşit să marcheze şi primul său gol pentru moldoveni în partida cu Petrolul Ploieşti.

Niculae, cel mai prodigios golgheter din ultimii 12 ani. Atacantul dinamovist a reuşit să puncteze de 14 ori în acest tur de campionat, fiind golgheterul sezonului de toamnă. Ultima oară când golgheterul Ligii I marcase de mai multe ori în aceeaşi perioadă s-a întâmplat în 1999, când Adrian Mutu înscrisese pentru Dinamo 18 goluri.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite