Liber la înjurături!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sub umbrela unui regulament permisiv, oamenii de fotbal îşi spun cuvinte grele, fără a risca vreo sancţiune. Şefii FRF şi LPF girează acest circ grotesc. Dacă niciuna dintre părţi nu depune memoriu la LPF, Comisia de Disciplină nu se autosesizează şi orice dispută se îngroapă.

Liga I a abundat în ultimele zile în obscenităţi, referiri sexuale, ameninţări şi chiar violenţe fizice între oamenii de fotbal. Teoretic, regulamentul este extrem de dur în privinţa celor care se jignesc: de la 6 la 12 luni de suspendare, plus o amendă „grasă", de minimum 150.000 de lei. Practic, dacă una dintre părţi nu depune un memoriu, Comisia de Disciplină a LPF nu se autosesizează, iar disputele se tranşează suburban, cu largul concurs al televiziunilor.

Secretarul general al LPF, Valentin Alexandru, spune că e „legat de mâini" în asemenea cazuri: „E nevoie de o reclamaţie pentru a fi un litigiu. Ca secretar al Ligii, aş putea să fac o autosesizare, dar nu în orice caz. De exemplu, în disputa dintre Mihai Stoica şi Piţurcă nu pot să intervin, pentru că Piţurcă nu are nicio calitate oficială în acest moment la un club din Liga I. E ca şi cum Meme s-ar certa cu Georgescu de pe stradă. M-aţi înţeles, n-am vrut să-l jignesc pe Piţurcă...", spune Alexandru.

Dragomir şi Sandu au pus batista pe ţambal

În urmă cu şase luni, Gigi Becali şi Adrian Porumboiu au fost protagoniştii unui schimb de replici vulgar, în direct la GSP TV. Atunci, Dumitru Dragomir şi Mircea Sandu au sărit „ca arşi", ameninţând inclusiv cu excluderea din viaţa sportivă a celor care mai folosesc un limbaj obscen la televizor. „Conducătorii de club se pot aştepta la orice, inclusiv la depunctări", comenta preşedintele FRF. Bineînţeles că de atunci nu s-a întâmplat nimic în acest sens.

Mititelu, singurul penalizat ca la carte

Adrian Mititelu e singurul care a fost sancţionat conform regulamentului, primind şase luni de suspendare din fotbal şi o amendă de 150.000 de lei. Vina olteanului a fost că a deranjat pe cine nu trebuie, mai precis pe Dumitru Dragomir. Preşedintele LPF a depus un memoriu împotrivu lui Mititelu la sfârşitul lunii ianuarie, iar în două săptămâni s-a dictat pedeapsa împotriva lui.

Regulamentul disciplinar

Articolul 52

Fapta unei persoane care prin orice mijloace, cum ar fi gesturi sau cuvinte jignitoare, aduce atingere onoarei, reputaţiei, demnităţii sau imaginii publice a unei persoane se sancţionează astfel:

Punctul b) dacă autorul este un oficial al unui club sau asimilat acestuia (finanţator, sponsor, alţii asemenea), el va fi sancţionat cu interzicerea oricărei activităţi legate de fotbal de la 6 la 12 luni la fiecare abatere; la fiecare abatere următoare, sancţiunea va fi dublată. Penalitatea aplicată este de 150.000 de lei la prima abatere. La fiecare abatere următoare, sancţiunea se dublează.

Articolul 57

Fapta unei persoane, alta decât jucătorul, de a lovi sau de a comite alte violenţe care produc vătămarea unei alte persoane se sancţionează cu suspendare de la 6 la 12 luni.

Ultimele obscenităţi din fotbalul românesc

Injurii

Mihai Stoica versus Piţurcă - Managerul Stelei a spus despre Piţi că este homosexual şi l-a numit "Ţaţa Vica", aluzie la o femeie cu care antrenorul ar fi avut o relaţie. Fostul selecţioner i-a transmis lui Meme "să aibă grijă de fata lui" şi l-a catalogat drept servitor, sclav şi travestit.  

Ion Crăciunescu versus Vasile Avram - Preşedintele CCA a încercat să intre într-un dialog cu fostul "central", însă Crăciunescu i-a transmis "că îi miroase gura". Avram l-a lovit cu pumnul în piept pe oponentul său.

Marian Iancu versus Marius Stan - Finanţatorul Timişoarei a atacat: „Mariusică să tacă şi să bage capul la coteţ. El a dorit să fie primar şi să-i tâlhărească pe oameni, după ce i-a înşelat ani la rând vânzându-le bilete la meciuri trucate. A fost unul dintre membrii de bază ai Cooperativei". Stan a spus că va depune memoriu contra lui Iancu: "O să plesnească ficatul în ei de ciudă că e Oţelul pe primul loc. Cei din neamul lui şoric au un tupeu fantastic".

" Cine va greşi va fi ras din fotbal. Orice jignire la TV va atrage scoaterea din fotbal sau interzicerea pe stadioane. "
Dumitru Dragomir
declaraţie din 7 iulie 2010

" Dacă nu depune nimeni memoriu, n-avem ce să facem. Hai gata, că sunt la masă, ţi-am răspuns la o întrebare, ajunge! "
Dumitru Dragomir
declaraţie dată ieri


Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite