Júnior Moraes: „O să-l fac uitat pe Bogdan Stancu!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brazilianul, cel mai important transfer al acestei ierni în Liga I, vorbeşte într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul“ despre cariera sa, viaţa din Brazilia şi ce l-a şocat prima oară în România. Júnior Moraes s-a înţeles ieri cu Steaua şi aşteaptă să se pună de acord şi cluburile pentru a veni în Ghencea.

Aluísio Chaves Ribeiro Moraes Júnior pe numele complet e omul la modă în Liga I. Şi nu de ieri de azi, ci de aproape un an, de când a venit în Liga I, adus de Şumudică la Bistriţa. A fost cel mai vânat jucător în vara trecută pe piaţa transferurilor, dar nici Rapid, care l-a dorit cel mai mult după venirea lui Şumi în Giuleşti, nici Steaua sau CFR n-au reuşit să-l înduplece pe „Tata Jean" să-şi lase „comoara" să plece. A continuat astfel să joace şi să dea goluri la Bistriţa.

Finalul turului a însemnat începutul unei noi vânători pentru semnătura brazilianului. Pe lângă clienţii mai vechi, Rapid şi Steaua, s-a înscris acum şi Dinamo. Plecarea lui Stancu la Galatasaray i-a deschis practic poarta în Ghencea, dar Gigi Becali şi Pădureanu au prelungit semnarea transferului, negociind la sânge. În tot acest timp, Moraes rezistă la sprinturile prin nămeţii din Bistriţa proiectându-şi în minte imagini cu căldura din Brazilia. Între două antrenamente istovitoare, „până să vin în România n-am crezut că se poate juca fotbal pe zăpadă", omul zilei în fotbalul nostru povesteşte pentru „Adevărul" cum trăia în Brazilia, de ce a plecat de la Santos şi ce l-a şocat prima oară la contactul cu România.

„Adevărul": Te-ai înţeles cu Steaua?

Júnior Moraes: Eu am ajuns la un acord cu Gigi Becali, acum aştept să se înţeleagă şi cluburile, trebuie să fie bine pentru toată lumea. Mâine (n.r. - azi) se va decide totul.

E o presiune în plus să vii în locul golgheterului Bogdan Stancu?

Nu, simt că pot ajuta Steaua şi să îl fac uitat pe Stancu în Ghencea. De ce să nu fiu eu golgheterul campionatului? Puteam să plec afară pe mai mulţi bani, dar vreau la Steaua pentru că îmi doresc trofee, vreau să  mă bat la titlu şi la Liga Campionilor.

Valorează Moraes un milion de euro, cât a cerut Jean Pădureanu?

Pot să valorez şi mai mult! Dacă joc bine la Steaua şi dau multe goluri, de ce nu?

Provine dintr-o familie de sportivi

Ce ştiai de România înainte să vii aici?

Ştiam de Hagi. Eram şi sunt un fan al lui, l-am văzut la televizor la Campionatul Mondial. Nici în Brazilia nu sunt mulţi jucători cum a fost el.

Cum ai ajuns în România?

Fusesem împrumutat de Santos la Santo Andre, în Sao Paolo. Nu eram mulţumit de situaţia mea şi mi-am făcut un site pe care mi-am pus CV-ul şi clipuri cu golurile mele. Un impresar i le-a arătat lui Şumudică, lui i-au plăcut şi am luat legătura.

Nu ţi-a fost teamă să vii aici?

Eu aş fi preferat să rămân în Brazilia, dar dacă aşa s-a nimerit... Am căutat atunci imediat pe internet ceva despre România, să văd unde mă voi duce. Am văzut imagini cu Bistriţa, am găsit date despre club şi mi-am dat seama că va fi bine pentru mine aici.

La Santos ce n-a mers de ai fost împrumutat?

Nu ştiu... La început a fost perfect. Am fost campion al statului Paulista în 2007, aveam echipă foarte bună... Apoi am început să joc din ce în ce mai puţin şi am plecat...

Cum ai început fotbalul în Brazilia?

Am luat-o de mic, jucam de la 4 ani, chiar dacă limita era de 5 ani. Eram bun încă de atunci (râde). Fratele meu, Bruno, care e cu trei ani mai mare, juca deja la copii şi veneam şi eu la meciuri. Stăteam cu mama pe bancă şi, la un moment dat, am intrat şi eu pe teren. Şi acolo am rămas...

Majoritatea fotbaliştilor provin din familii cu mijloace financiare reduse. E şi cazul tău?

Nu. Eu mă trag dintr-o familie de sportivi. Tata a fost un fotbalist foarte bun în Brazilia, a jucat la Flamengo şi la Santos, mama a fost şi ea campionă Paulista la tenis, sora mea a jucat şi ea fotbal, dar s-a lăsat din cauza unei accidentări, iar pe Bruno îl ştiţi şi voi...

Chiar, care e situaţia lui Bruno, a plecat?

El şi-a încheiat contractul cu Bistriţa şi acum are promisiune de o ofertă bună din Brazilia. Mi-ar părea rău să plece după ce ne reunisem din nou. Dar sunt şanse să rămână totuşi dacă nu se înţelege cu echipa
respectivă.

„Am vizitat de şapte ori castelul lui Dracula"

Ce te-a şocat prima oară când ai venit în România?

Categoric, frigul! În Brazilia n-am întâlnit aşa ceva. Aici facem antrenamente pe zăpadă, nici nu sare mingea... Nu sunt obişnuit cu aşa ceva.

Cum sunt românii faţă de brazilieni?

Acolo tot timpul se glumeşte. Oamenii sunt veseli şi relaxaţi... Aici parcă sunt mai serioşi. În Brazilia se joacă mai calm, mai tehnic, aici e mai în forţă, mai dur...

Ce ai vizitat în România?

Mi-a plăcut foarte mult la mare, la Mamaia. Seamănă cu plajele de la Rio de Janeiro. Dar cel mai frumos mi s-a părut castelul lui Dracula de la Bran! Am fost de şapte ori să-l văd!

A învăţat singur româna

Ce-ţi place şi ce nu în România?

Îmi place mâncarea. Sunt înnebunit după sarmale. Şi oamenii sunt OK. Cu limba mi-a fost mai greu, m-am chinuit s-o prind. La început nu înţelegeam nimic din ce mi se cerea, dar acum nu mai sunt probleme. Am căutat în tot oraşul un dicţionar şi n-am găsit. Aşa că m-am apucat să învăţ singur.

Ce poate face un tânăr de 23 de ani în Bistriţa?

(Râde) Nimic! Unde să te duci aici? N-ai unde... Stau acasă, mă uit la filme. Sunt fan Denzel Washington, am văzut toate filmele cu el.

Ai o relaţie stabilă?

Da, sunt cu prietena mea, Priscila, de şapte ani, de când eram în liceu. Ea are tot 23 de ani şi stă în Brazilia acum. A venit de câteva ori în România, i-a plăcut. Am dus-o pe la Cluj, la Bucureşti..

Păi şi nu-i e frică să te lase singur cu fetele din România?

La Bistriţa n-are de ce (râde). Dar când voi pleca la Bucureşti, va veni şi ea să locuiască alături de mine, acolo chiar îi va fi teamă... Ne gândim să ne şi căsătorim anul ăsta sau următorul.

E prieten cu Robinho



Brazilianul Gloriei a fost coleg la Santos cu multe dintre vedetele fotbalului internaţional. „Cu Robinho (foto stânga) am jucat împreună încă de la juniori. Apoi am evoluat în echipa care-i avea pe Ze Roberto, Zago... Cu Ze Roberto am rămas şi acum prieten, la fel şi cu Marcelo de la PSV Eindhoven, dar şi cu Robinho", a povestit Moraes.

"Fundaşii din România care mi‑au pus cele mai mari probleme au fost Geraldo, Cadu, Marcos Antonio şi Maftei."
Júnior Moraes atacant Gloria Bistriţa

Júnior Moraes

Nume: Aluísio Chaves Ribeiro Moraes Júnior
Data naşterii: 4 aprilie 1987
Locul naşterii: Santos, Brazilia
Înălţime: 1,77 m
Post: atacant
A jucat la: Santos (2006-2009), Ponte Preta (2007 - împrumutat), Santo Andre (2008 - împrumutat), Gloria Bistriţa (2010)

18 goluri în 32 de partide disputate de Gloria Bistriţa a marcat Junior Moraes în 2010.
1 milion de euro plus TVA cere Jean Pădureanu pentru a renunţa la vedeta Gloriei Bistriţa.
800 de mii de euro pentru Gloria Bistriţa şi o primă de instalare  de 350.000 de euro pentru Moraes oferă Gigi Becali.
90 de mii de euro este  actualul salariu al lui Júnior Moraes la Bistriţa.
120 de mii de euro pe an   va câştiga atacantul brazilian la formaţia
din Ghencea.

Becali şi Pădureanu negociază pentru TVA

image
image

Gigi Becali este gata să-i scrie lui Pădureanu un cec în valoare de peste un milion de euro 

Unul dintre cele mai mediatizate transferuri ale iernii, cel al lui Júnior Moraes la Steaua, este aproape să se realizeze. Jucătorul va semna un contract de reprezentare cu firma fraţilor Becali, verii patronului
roş-albaştrilor.

Victor şi Giovanni au promis că îl vor direcţiona pe atacantul de 24 de ani spre Ghencea. Nu este exclus ca o parte din pretenţiile financiare ale jucătorului să fie acoperite chiar de impresari, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul transferului actualului căpitan Cristi Tănase. Singura problemă rămasă este ca Gigi Becali să se înţeleagă cu Jean Pădureanu în privinţa sumei de transfer. Practic, diferenţa între ceea ce oferă latifundiarul şi pretenţiile „Lordului" este suma care trebuie achitată pentru TVA.

800.000 de euro plus impozit

Totuşi, sunt mari şanse ca Becali să accepte, în cele din urmă, să-i plătească lui Pădureanu 800.000 de euro, plus impozitul, pentru ca tranzacţia să se perfecteze cât mai repede. „Condiţiile mele nu s-au schimbat. Dacă domnul Becali mă respectă, ne vom înţelege, iar transferul va prinde viaţă. Sunt şanse mari", a declarat „Lordul". Preşedintele bistriţenilor a rezolvat şi problema înlocuirii golgheterului său.

Îl va reactiva pe Bruno Moraes

„Îl aştept pe fratele lui Junior să vină. Poate îl eliberez pe ăsta mic şi să mă descurc cu Bruno. El a plecat de la noi, a încercat să-şi găsească un club mai titrat, cu bani mai mulţi decât am oferit noi şi se pare că tentativa a eşuat. Mi-a transmis că e dispus să vină să stăm de vorba", a mai explicat Jean Pădureanu.

"Am oferte suficiente pentru Moraes. În următoarele două zile o să mai am negocieri pentru acest transfer. Este vorba de două echipe din Liga I şi două din străinătate."
Jean Pădureanu  preşedinte Gloria

image



Vine şi
Ahmed Akaichi?

După ce aproape a perfectat transferul lui Júnior Moraes, Gigi Becali îşi mai doreşte un atacant la echipă. Este vorba de Ahmed Akaichi, un vârf tunisian de 21 de ani. Akaichi  este văzut ca fiind unul dintre cei mai promiţători jucători din ţara sa, în prezent evoluând pentru Etoile Sportive Du Sahel. Africanul este născut la 23 februarie 1989, are 1,85 metri înălţime şi a strâns cinci selecţii la naţionala Tunisiei, reuşind să înscrie o dată.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite