Judecătorul care s-a opus arestării lui Ţerbea şi Avram: DNA nu a stabilit clar motivul mitei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Avram
Vasile Avram

Judecătorul Mihaela Niţă, singurul dintre cei trei judecători de la Curtea de Apel Bucureşti care a apreciat că fostul şef al arbitrilor Vasile Avram şi omul de afaceri Sorin Ţerbea pot fi eliberaţi din arest, a scris în motivarea deciziei că anchetatorii nu au stabilit clar motivul mitei.

Curtea de Apel Bucureşti a dat publicităţii miercuri motivarea deciziei din 30 septembrie prin care instanţa a decis, cu majoritate de voturi, doi la unu, respingerea contestaţiilor fostului şef al arbitrilor Vasile Avram şi a omului de afaceri Sorin Ţerbea împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti de arestare preventivă.

Judecătorul Mihaela Niţă, care a făcut parte din completul de trei judecători, s-a opus şi a decis, cu opinie separată, admiterea contestaţiilor şi eliberarea celor doi.

În condiţiile în care doi din trei judecători au decis menţinerea deciziei Tribunalului, Avram şi Ţerbea au rămas în arest preventiv.

Judecătorul Mihaela Niţă, notează în secţiunea "Opinie separată", din cuprinsul motivării deciziei Curţii, că "materialul probator administrat în cauză până la acest moment relevă într-adevăr indicii temeinice ... din care rezultă presupunerea că, la data de 21 mai, inculpatul Avram, preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, aflat la meciul de fotbal FCM Târgu Mureş- FC Universitatea Cluj din cadrul etapei 34 –a Ligii I în calitate de supervizor, a primit de la inculpatul Ţerbea, prin intermediul inculpaţilor C.V.C. şi I.N., suma de 19.000 de euro şi a beneficiat de un transport gratuit cu elicopterul aparţinând inculpatului Ţerbea pe ruta Bucureşti- Târgu Mureş şi retur".

Cu toate acestea judecătorul arată că "... în prezenta cauză, din actele şi lucrările dosarului nu rezultă care ar fi motivul pentru care inculpatul Ţerbea a dat, iar inculpatul Avram a primit suma de 19.000 de euro şi transportul cu elicopterul".

"Astfel, din procesul-verbal de sesizare din oficiu din data de 07 iulie rezultă că motivul mitei este delegarea la meciul de fotbal FCM Târgu Mureş – FC Universitatea Cluj a unei brigăzi de arbitrii agreată de echipa gazdă. În referatele prin care s-a solicitat autorizarea şi prelungirea autorizării privind înregistrarea audio-video a convorbirilor telefonice ale inculpaţilor, motivul mitei este altul şi anume delegarea la meciul de fotbal FCM Târgu Mureş-FC Universitatea Cluj a unei brigăzi de arbitrii care să defavorizeze echipa FCM Târgu Mureş şi deşi pare ciudată, intenţia inculpatului Ţerbea este justificată din punctul de vedere material, în condiţiile în care obţinerea unui rezultat pozitiv în ultima etapă a campionatului de fotbal de către FCM Târgu Mureş ar fi indus costuri suplimentare în sarcina conducerii clubului, aferentă achitării primelor, consecinţa ocupării unui loc superior în clasamentul general", îşi motivează judecătorul Niţă opinia contrară dată în acest caz..

"În rezoluţia de începere a urmăririi penale din data de 21 septembrie şi în referatul cu propunere de arestare preventivă a inculpaţilor Avram şi Ţerbea se menţionează un alt motiv al mitei, diferit de celelalte două arătate, respectiv delegarea unor arbitrii agreaţi de echipa de fotbal târgmureşeană la jocurile ediţiei de campionat 2011-2012", mai notează judecătorul care arată în continuare că "prin urmare, din examinarea dosarului rezultă că nici pentru organele de urmărire penală lucrurile nu sunt clare sub acest aspect, fiind evident că nu au o reprezentare exactă a motivului mitei".

Ancheta în acest dosar a fost finalizată de procurorii anticorupţie, Avram şi Ţerbea fiind judecaţi alături de Adrian Penciu, avocat în Baroul Giurgiu, acuzat de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, Vasile-Constantin Chiorean, recepţioner la un hotel din Tîrgu-Mureş deţinut de o societate controlată de Ţerbea, acuzat de complicitate la dare de mită şi la luare de mită, precum şi Nicolae Iacobescu, acuzat de complicitate la dare de mită şi la luare de mită, ambele în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 21 mai, în condiţiile exercitării atribuţiilor de serviciu ca supervizor la meciul de fotbal FCM Tîrgu-Mureş - Universitatea Cluj, din cadrul etapei a 34-a a Ligii I de fotbal, Vasile Avram a primit de la Sorin Ţerbea suma de 19.000 de euro în scopul delegării unor arbitri agreaţi de echipa de fotbal din Tîrgu-Mureş, la jocurile ediţiei de campionat 2011-2012.

"În aceeaşi împrejurare şi în acelaşi scop, Vasile Avram a beneficiat de transport gratuit cu elicopterul pe ruta Bucureşti-Tîrgu-Mureş şi retur, folos oferit de Ţerbea Sorin Ioan. Elicopterul respectiv a fost pilotat de inculpatul Iacobescu Nicolae şi închiriat, în acest scop, de o societate comercială controlată de inculpatul Ţerbea Sorin Ioan, costul acestui transport fiind de aproximativ 3.000 de euro", notează procurorii în documentul citat.

Suma de 19.000 de euro i-a fost dată lui Vasile Avram prin intermediul lui Nicolae Iacobescu şi Vasile-Constantin Chiorean, precizează procurorii.

De asemenea, procurorii au stabilit că, în 26 septembrie, în condiţiile în care Vasile Avram era cercetat în stare de arest preventiv în acest dosar penal, avocatul acestuia, Adrian Penciu, i-a dat un exemplar fals al unei hotărâri din 21 ianuarie 2011 a Biroului Executiv al Comisiei Centrale a Arbitrilor, care a fost semnat de Avram.

"Hotărârea prevedea ca delegarea arbitrilor pentru meciurile de fotbal din Liga I să se realizeze de către o altă persoană decât Avram Vasile, începând cu returul sezonului 2010 - 2011. În această modalitate, Penciu Adrian a încercat să îl exonereze de răspunderea penală pe Avram Vasile prin constituirea unor probe care nu sunt veridice", potrivit procurorilor anticorupţie.

Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra sumei de 22.000 de euro aparţinând lui Vasile Avram, pentru a fi confiscată.

În 25 septembrie, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea pe o perioadă de 29 de zile a lui Vasile Avram şi Sorin Ţerbea.

Procurorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală a lui Şerban Alexandru pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, "întrucât nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor pentru care s-a început urmărirea penală".

De asemenea, procurorii au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Avram, Ţerbea şi alte persoane.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite