Jean Pădureanu: „Nu se mai fac blaturi pentru că oamenii nu mai au onoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pădureanu spune că a renunţat la vechile practici pentru că nu mai ai cu cine să faci un aranjament „cinstit“. Jean Pădureanu este un adevărat recordmen în Liga 1. De 46 de ani este la conducerea Gloriei şi e cel mai longeviv preşedinte de club.

Pădureanu a văzut multe în fotbal şi duce cu el povara grea a meciurilor trunchiate după Revoluţie, „Cooperativa", blaturile şi reciprocităţile... Acum? Fotbalul s-a limpezit: „Mă uit la televizor şi zic că e aranjat, dar la sfârşit de meci scorul e altul! Mi s-a pus pe creier treaba asta cu blaturi".

Sunteţi oltean. Aţi avut coatele ascuţite de a-şi răzbit atâţia ani în fotbal ca preşedinte?

Eu zic că sunt contrar acestei păreri legate de olteni. Jean Pădureanu a răzbit în viaţă prin bun simţ, corectitudine şi omenie.

După o viaţă în fenomen, câţi vă sunt prieteni şi câţi cunoştiinţe ?

Am 67 la sută prieteni, 20-30 la sută amici şi restul duşamni. Aşa văd eu. Poate că o fi altfel, din ochii celorlalţi.

Puţini îşi mai amintresc că aţi jucat fotbal. Cum era Pădureanu jucătorul ?

Aveam calităţi fizice bune, agresivitate în limitele regulamentului. Eram un coleg bun, şi am ştitu să-mi fac prieteni la echipele la care am evoluat. Prima dată am jucat la Băileşti, la 14 sau 15 ani am fost promovat la campionatul regional. Aşa se zicea atunci. Sunt lucruri plăcute, dar după atâţia ani trecuţi, cam greu îţi mai amineşti. Am ajuns şi la Universitatea Craiova... Unde făceam parte dintr-o echipă foarte bună cu Bărbulescu sau Deliu. Şi apoi m-am îndreptat către Bistriţa. În 56, jucam în „B" contra Stelei, fosta CCA, eram un jucător sănătos, iar Ilie Savu m-a plăcut. Şi aşa am ajuns la echipa a doua a CCA şi la tineret, la echipa mare era cam greu să joc, pentru că nouă fotbalişti erau de naţională...

La Gloria cum aţi fost numit preşedinte? Eraţi încă fotbalist...

Probabil că au sesizat că aveam chemare să fiu lider. Era degringoladă la club şi s-a decis ca în conducere să fie numit un jucător. Colegii au fost cei care m-au susţinut. Adevărul este că nici eu nu am stat cu mâinile în sân. Atunci chiar că am fost cu coate-tari. Şi uite, că din '64 până acum tot la Gloria am rămas. O viaţă întreagă.

Cum e Jean Pădureanu de la început de drum, faţă de cel de-acum ?

Exact la fel. Nu m-a schimbat deloc. Cred că am fost corect cu toţi. Şi acum mă mai sună jucători poate după 25 de ani de când nu mai sunt în activitate să mă felicite la câte un succes sau să mă îmbărbăteze la câte un eşec. Asta înseamnă că am respectat oamenii cu care am lucrat...

Se discută la televizor de „Bomba Sexy" de „butoane" sau „valize". Cum vedeţi dumneavoastră spectacolul din Liga 1 ?

Ăsta a fost norocul meu. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am avut minte. Am stat de-o parte de scandaluri... Visul meu a fost să am ce mânca şi cu ce mă îmbrăca. Nu am tras să am bani. Eu nu am fost cu Bomba Sexy. Îmi duc discret viaţa, ferit de ochii lumii. Tot ce am făcut, am făcut pentru Gloria. Pentru mine ? Cred că mai nimic...

Cum funcţiona Cooperativa

Anii '90 au fost marcaţi de aranjamentele pe bandă rulantă care se făceau în prima divizie. Echipele mai mici au găsit un mod de a-şi face campionatul mai liniştit. Astfel, Jean Pădureanu, Gheorghe Chivorchian, Gheorghe Ştefan sau Romică Paşcu, prin echipele care le reprezentau, se ajutau reciproc cu puncte.

De cele mai multe ori, se mergea pe sistemul „eu bat acasă, tu baţi la tine", excluzându-se astfel varianta unui egal nesatisfăcător. Oamenii de bază ai lui Pădureanu la club în acea perioadă erau antrenorul Constantin Cârstea (nouă ani la Gloria) şi portarul Costel Câmpeanu
(11 ani la Gloria).

„Mă gândesc de 10 ani pe cine să las în locul meu"

Cristi Coroian (în alb)  ar putea fi „urmaşul” lui Pădureanu la Bistriţa



Credeţi în naţionala României şi în Răzvan Lucescu ?

Din păcate, fotbalul a scăzut mult, iar acest lucru se răsfrânge asupra naţionalei. Aceşti bani mulţi au făcut şi rău României. Sunt tot mai multe interese în jurul primei reprezentative. Am spus-o de mai multe ori, Răzvan e isteţ. A avut norocul să provină dintr-o familie bună. Mircea Lucescu l-a crescut tocmai pentru această carieră. Pas cu pas. L-a pregătit să aibă succes ca antrenor.

Pe Sabău, „produsul" dumneavoastră, îl vedeţi la naţională cândva

Eu l-am ţinut patru sezoane la Bistriţa şi pot să spun că Ovidiu Sabău este un om corect, cinstit, muncitor. Important e ca acolo unde lucrează să i se dea credit, încredere tot timpul. Îi mai trebuie însă un pic de noroc, iar la fotbal trebuie să ai. Pişti Covaci mi-a spus la un moment dat: „Jane, să nu-şi iei la echipă antrenor decât dacă are noroc!". Din păcate, Sabău nu prea are...

E vreun preşedinte de club care vă cere sfaturi ?

Sunt conducători din Liga 1 care îmi cer părerea la acte, la transferuri. Mulţi mă tutuiesc în funcţie de interes. Sunt conducători buni, câţiva. Eu apreciez la un preşedinte prestaţia discretă, să fie rezervaţi şi nevăzuţi. Dacă mai au şi rezultate cu atât mai bine. Avem şi aşa ceva în Liga 1. Din păcate nu vreau să spun nume, pentru că nu vreau să deranjez niciun preşedinte de club. Eu vreau să fiu prieten cu toţi.

Aţi avut la un moment dat probleme cu sănătatea. Cum vă simţiţi la 74 de ani?

La Rapid am suferit un preinfarct. Familia Copos m-a ajutat atunci enorm, m-a dus la nişte medici buni, la Fundeni, şi am fost salvat. Acum mă simt mai bine ca la 30 de ani...

La Gloria veţi lăsa pe cineva în locul dumneavoastră ?

Mă gândesc de 10 ani să aduc pe cineva în locul meu. Am în jurul meu doi sau trei viitori Pădureanu. Toţi cu şanse egale. Unul dintre ei va conduce Bistriţa după mine... Doar Steaua, Dinamo şi Gloria, sunt echipele din prima ligă care nu au retrogradat, de când sunt eu la Bistriţa...

Cetăţean de onoare al Bistriţei

Aprecierea de care se bucură Jean Pădureanu în rândul bistriţenilor i-a adus acum 16 ani titlul de cetăţean de onoare al oraşului. „Atâta timp cât Jean Pădureanu este în putere, nu-mi fac griji pentru Gloria. Este nevoie de o personalitate puternică cum e cea a lui Pădureanu pentru a ţine o echipă ca Gloria în Liga I. Din punctul meu de vedere, Jean Pădureanu este o legendă vie, au recunoscut-o şi bistriţenii", declară Ovidiu Teodor Creţu, primarul Bistriţei.

Îşi strânge pensia la bancă din 1994

image

Jean Pădureanu şi Gheorghe Ştefan, doi dintre membrii Cooperativei



Câţi bani are Jean Pădureanu ?

Nu ştiu exact. Din '94, ­mi-am depus pensia în cont, la bancă. Se strânge acolo pe fiecare lună. O să apelez la ea, când voi avea nevoie. Acum ? Am în buzunar 30 sau 40 de milioane. Mereu umblu cu banii ăştia la mine.

Mitică Dragomir spunea că dumneavoastră aţi adus bani la fotbal, nu aţi luat...

E adevărat. S-a întâmpla şi aşa. Când am plecat de la Rapid nu am luat niciun leu. Am lucrat gratis. Atunci am spus că vin să ajut clubul, echipa era pe 13, iar la sfârşit de sezon am terminat pe trei şi am jucat şi cupe europene. Când am părăsit Giuleştiul, am refuzat să iau bani. Mai târziu, George Copos a decontat o datorie pe care o avea Gloria...

Câte blaturi aţi făcut la Gloria?

Eu personal nu eram în cercul celor mari. Erau grupuri sau grupuleţe.

Cooperativa ce grup era?

Eu pot să vă spun doar că am respectat acel aşa-zis moment zero al fotbalului românesc.

Alţii poate nu l-au respectat. Nu credeţi că se mai fac aranjamente?

Acum? Mă uit la televizor şi când începe meciul am tendinţa să-mi zic: „Bă, ăsta e blat!" Mi s-a pus pe creier treaba asta cu aranjamente. Dar, după ce se termină meciul, altul e rezultatul decât cel pe care îl credeam eu că va fi. Acum nu se mai fac blaturi, sunt bani mulţi la mijloc. Nimeni nu-şi permite să cedeze vreun meci. Şi în plus, nu mai sunt oameni de onoare ca să faci un blat.

Se vorbeşte tot mai des de schimbări la FRF şi LPF. Trebuie Dragomir şi Sandu înlocuiţi ?

Eu rămân adeptul continuităţii. Nu cred că trebuie schimbat nici Sandu de la FRF, nici Mitică la Ligă. Aşa la televizor se vorbeşte de schimbări, dar vă spun eu, Mitică nu are mulţi duşmani printre conducători. Pe Dragomir l-am întâlnit cu 10 ani înainte de Revoluţie, şi pot să spun că îl cunosc destul de bine. El nu se bagă peste Comisii, este un om corect şi drept, nu intră la aranjamente. E un timp care se păzeşte...Trebuie să recunosc însă că unele decizii sunt incorecte, dar nu este vina lui Mitică Dragomir. La următoarea Adunare Generală vom propune schimbarea Regulamentului FRF, pentru că multe dintre articole nu mai sunt valabile pentru vremurile astea, sunt făcute din '89 sau din urmă cu cinci ani. Lucurile sunt altfel acum, sunt alte principii, alţi patroni, cu alte investiţii, mult mai mari. Trebuie aduse îmbunătăţiri la regulament.

Şase luni în Giuleşti

Din 1958, Pădureanu s-a dedicat echipei bistriţene. Totuşi, timp de şase luni, Tata Jean a lăsat Gloria pentru a deveni preşedintele Rapidului. Se întâmpla în timpul sezonului 1995-1996. Pădureanu nu s-a putut obişnui cu tumultul Bucureştiului, a suferit şi un infarct, după care a revenit la Bistriţa. „Gloria o luase la vale, era aproape de retrogradare, dar m-am întors în timp util. Nu că am facut eu minuni, dar prezenţa mea a mişcat oraşul şi a deblocat jucătorii", îşi aminteşte Tata Jean.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite