Ionuţ Lupescu, consilier UEFA: „N-am ce să mai discut cu Gică Popescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relaţiile dintre Ionuţ Lupescu şi Gică Popescu s-au răcit considerabil
Relaţiile dintre Ionuţ Lupescu şi Gică Popescu s-au răcit considerabil

În primul său interviu de când a ajuns la UEFA, „Kaiserul“ l-a „înţepat“ pe omul care, după plecarea sa de la FRF, i-a luat locul în Comisia de Disciplină a forului european.

„Adevărul": Te-ai acomodat cu noul tău rol la UEFA?

Ionuţ Lupescu: Normal, eu lucrez cu forul european de ceva timp, aşa că nu am avut probleme în sensul ăsta. Ma simt foarte bine aici. Călătoresc mult, sunt mai mereu pe drumuri, dar nu mă plâng. Până la urmă, ăsta e şi scopul meu aici.

Ce funcţie ai exact în acest moment?

Sunt consilier pe probleme de dezvoltare a fotbalului. În speţă, propun şi mă ocup de proiecte prin care să ajut ca sportul să evolueze în toate ţările de pe continent. E mult de muncă, dar în timp vor apărea şi rezultatele.

Ai avut până acum vreo realizare concretă?

Recent, am fost în Cipru, unde lucrăm la un plan pentru perioada 2014-2018. Fotbalul de acolo e pe o pantă ascendentă şi cred că poate ajunge la un nivel foarte bun.

Cum decurge o zi de-a ta la Nyon?

În mare, e precum cea de funcţionar la FRF. Dacă scoatem delegaţiile pe continent în interes de serviciu, mă prezint la sediul UEFA în fiecare dimineaţă la 8.30 şi stau la birou până seara. Mă ocup de acte, dosare, discutăm, analizăm. E o slujbă foarte plăcută. De aceea, mă şi mut în Elveţia. O să mă stabilesc aici. Cel puţin pentru perioada următoare, Nyon e casa mea.

Te gândeşti că poţi avansa în funcţie?

Nu ăsta este obiectivul meu. Nici măcar nu m-am gândit. Sunt încă la început în această meserie, într-o ţară străină, aşa că sunt bine în funcţia pe care o am acum.

În ce relaţii ai rămas cu Mircea Sandu?

Să vă spun ceva. Toată lumea a spus că ne-am certat, dar nu suntem în război. Ne-am întâlnit chiar în Cipru, când am fost. El era cu Adalbert Kassai. Am stat de vorbă, am schimbat câteva impresii, că doar nu suntem animale!

Ai avut contre şi cu Gică Popescu. Aţi apucat să vorbiţi?

Nu, ce să vorbesc? El vine, oricum, doar o dată pe lună aici, n-avem când să ne vedem. Eu nu am nimic cu el, nu ştiu ce a avut el cu mine, dar, în fine, nici nu mai vreau să comentez. Încerc să mă detaşez cât pot de lucrurile astea tipic româneşti.

De noul scandal de corupţie din Liga I...

Nici nu vreau să aud. Nu mă interesează. Nu vreau să mai am de-a face cu fotbalul românesc. Am plecat din ţară, îmi place foarte mult ceea ce fac la UEFA şi nu e problema mea ce se întâmplă. N-am ce să mai zic. Fiecare face ce vrea.

Colegi la naţională, dar nu şi prieteni

Ionuţ Lupescu şi Gică Popescu au fost colegi la echipa naţională vreme de 12 ani. La Mondialul din 1994, ei au format cuplul de „închizători" de la mijlocul terenului. În afară de CM '94, ei au participat la Campionatul Mondial din 1990, dar şi la două ediţii ale Europenelor (1996 şi 2000). Cu toate acestea, Popescu şi Lupescu n-au fost niciodată  prieteni, evitându-se reciproc. Fostul căpitan al primei reprezentative s-a aflat în tabără cu Gică Hagi, Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu, Gabi Balint şi Miodrag Belodedici. De partea cealaltă, „Kaiserul" a fost mai apropiat de grupul dinamoviştilor de la lot, format din Florin Răducioiu, Florin Prunea, Tibor Selymeş şi Dorinel Munteanu.

6 mii de euro este salariul lunar pe care îl încasează Ionuţ Lupescu de la UEFA. La FRF, avea 4.000 de euro pe lună.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite