Ioan Ovidiu Sabău, antrenor: „Nu mai iau nicio echipă de la zero“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Ovidiu Sabău
Ioan Ovidiu Sabău

„Moţul“ vorbeşte pentru prima oară după despărţirea de FCM Tg. Mureş, povestind experienţa sa la formaţia aflată în centrul scandalului stenogramelor DNA. Din revelaţia returului, Târgu Mureş s-a transformat în dezamăgirea începutului de sezon. Echipa s-a schimbat radical, iar antrenorul Ioan Sabău a ales să plece după doar opt etape, în care făcuse şase puncte. Mai mult, clubul era prins în vârtejul stenogramelor

„Adevărul": Ai dispărut după plecarea de la Tg. Mureş.

Ioan Ovidiu Sabău: Am vrut să mă liniştesc un timp. Am profitat de perioada asta şi am fost în Italia.

Vacanţă?

Nu, tot în interes de serviciu, dacă pot să spun aşa, acum, când n-am serviciu (n.r. - râde). Am fost la trei cluburi de acolo într-un schimb de experienţă. Să mă perfecţionez, să vorbesc cu antrenorii, să văd metode, cicluri de antrenament, noutăţi, să-mi îmbogăţesc cunoştinţele. A fost doar o săptămână, până la iarnă voi merge în mai multe ţări, inclusiv în Anglia, e bine să vezi şi cum privesc alţii lucrurile.  

Deci până în iarnă nu iei în calcul să preiei o echipă?

Categoric nu. Nu discut până în decembrie, când se termină turul. Abia apoi voi analiza ce posibilităţi sunt, ce se vrea la clubul respectiv...

Tot în România, sau vrei să încerci afară?

Tot în ţară, nu e încă momentul să plec. Dar vreau să iau o echipă formată, nu mai iau niciodată o formaţie de la zero.

De ce?

M-am convins ca la noi nu există răbdare să se creeze o echipă. Iar apoi e o muncă imensă, te epuizează să te ocupi de aşa multe detalii, de prea multe lucruri mărunte pe care trebuie să le faci tu. E mai uşor când ai grupul format, când jucătorii sunt prieteni...

De ce ai plecat, totuşi, de la Tg. Mureş?

Au fost mai multe care s-au întâmplat, dar vreau să las lucrurile în linişte. Jucătorii de acolo n-au nevoie de o stare suplimentară de presiune.

Ce-ţi reproşezi în perioada Tg. Mureş?

S-au făcut şi greşeli, e clar. Cu achiziţiile de pe DVD-uri. Dar asta nu e aşa o mare problemă, poţi să mai greşeşti când vezi aşa mulţi jucători.

Dar de ce n-ai mai făcut ca la Bistriţa, când te duceai să vezi cu ochii tăi jucători din eşaloanele inferioare?

Pentru că n-am avut timp, am fost prins cu alte lucruri... Şi a trebuit să schimb repede echipa. Am rămas fără mulţi jucători din returul trecut, nu aveam niciun atacant la startul pregătirilor... Dar şi aşa sunt 200 la sută că am fi obţinut mai mult decât în sezonul trecut. Atunci am luat echipa tot la minus şase, dar cu un lot mult mai modest.

„Aveam un plan pe doi ani"

Păi, şi ce n-a mers atunci?

Am avut mulţi accidentaţi, atacanţii au venit după şase etape... Jucătorii străini aveau nevoie de timp să intre în joc, să se cunoască cu ceilalţi. Eu i-am dus şi la masă, la pescuit, doar-doar să accelerez integrarea lor. Am forţat şi mulţi tineri pe care i-am lipit la un lot cu experienţă, anul viitor aveam deja nucleul deja format, cu tineri de valoare care se vor dovedi o investiţie bună.

Deci aveai un plan pe termen lung...

Păi de-asta am adus atâţia tineri. Aveam un plan pe doi ani. Eu cred în această echipă. Putea să facă mult mai multe puncte decât anul trecut, e mult mai valoroasă.

Regreţi atunci că ai renunţat aşa repede?

Nu, pentru că n-a fost o decizie de moment. Nu a fost ca şi cum am plecat pentru că am pierdut cu Gaz Metan sau că aveam doar şase puncte după opt meciuri. Toţi jucătorii tineri veniseră pentru mine... Dar s-au întâmplat alte lucruri.

Cu conducerea în ce relaţii ai rămas?

Amicale, pot să spun. Ei erau nemulţumiţi de rezultate, normal, nici eu nu eram mulţumit. Deşi ştiam că va lua timp până să aşezăm lucrurile, mă aşteptam să reuşim totuşi mai mult în etapele astea. Dar i-am avertizat şi în pregătire că trebuie răbdare cu o echipă nouă. Dar ei se aşteptau să ne calificăm în cupele europene acum. Aşa e când nu faci parte din fenomen, când nu te pricepi la fotbal, nu înţelegi lucrurile astea. Nu există răbdare, se cere totul repede.

Cu Selymeş ai vorbit?

Da, am discutat cu el când a venit. I-am dat situaţia echipei, i-am spus care sunt problemele. Mi-a şi zis că de asta a acceptat să preia echipa, că ştie şi el că e mai bună ca cea de anul trecut. Altfel nu se risca. De riscat m-am riscat eu în sezonul trecut... Dar a meritat, ne-am salvat atunci de la retrogradare.

„Ţerbea venea doar la meciuri"

Te-a deranjat că, indirect, a fost asociat şi numele tău cu implicarea echipei din Tg. Mureş în stenogramele DNA?

Nu, nu m-a afectat asta. Nu mă privesc pe mine lucrurile astea. Eu spun ce-am văzut la jocuri. Şi spun că noi am fost dezavantajaţi, nu avantajaţi, în returul trecut. Şi presa a spus asta la vremea respectivă, niciun adversar nu s-a plâns...

Ce relaţie aveai cu Ţerbea?

Nu pot spune că era o relaţie. El nu făcea parte din club. Venea doar la meciuri şi ne mai întâlneam la masă, la hotel, când îi saluta pe băieţi.

Ce spuneau jucătorii de stenograme?

Cu mine nu au discutat, nu ne interesa pe noi asta. Dar, între ei, bănuiesc că vorbeau. Se poate să-i fi afectat şi asta, dar eu am plecat repede, imediat ce au apărut.

"Nu discut până în decembrie, când se termină turul. Apoi, sunt dispus să iau o echipă din Liga I."
Ioan Ovidiu Sabău
antrenor

Două strategii pentru naţională

Sabău a comentat şi situaţia de la echipa naţională. „Sunt două moduri de a privi strategia la prima reprezentativă. Ori să selecţionezi mereu cei mai buni fotbalişti ai momentului şi să tragi mereu la calificare, ori să formezi un grup pentru viitor. Dar aici poate interveni o problemă. Dacă tu îi forţezi pe aceşti jucători la naţională şi ei nu mai joacă la echipa de club? Ce te faci peste câţiva ani, când vine vremea să te califici? Deci tot la valoarea jucătorilor ajungem...", spune fostul internaţional.

„Gigi Becali e dezinformat"

În momentul în care Levy a plecat de la Steaua, printre numele posibililor săi înlocuitori a apărut şi cel al lui Sabău. „E antrenor bun, dar nu-l iau la Steaua pentru că e pocăit. El poate să vină doar după ce se leapădă de Satana", a spus atunci Gigi Becali. Sabău nu a fost deranjat însă de afirmaţiile patronului Stelei. „Nu mă pot supăra pe Gigi. El aşa crede, e sincer în felul lui. El asta ştie, dar nu potrivit cunoştinţei lui. E dezinformat, probabil că alţii îi spun anumite lucruri. Oricum, nu mă poate jigni", a spus „Neluţu".

Ioan Sabău, ca antrenor în Liga I

Gloria Bistriţa (2005 – 2009)
132    49    26     57

FC Timişoara (2009 – 2010)
34    14    14    6

FCM Tg. Mureş (2010 -2011)
36    12    11    13

Total: 202 meciuri, 75 victorii, 51 egaluri, 76 eşecuri

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite