Ioan Niculae, model de irosit bani în fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Niculae este un adevărat vânător de antrenori
Ioan Niculae este un adevărat vânător de antrenori

Magnatul din Zimnicea, locul 3 în Top 500 miliardari, investeşte de 14 ani într-o echipă a cărei performanţă maximă a fost locul nouă acum zece sezoane.

Ioan Niculae l-a dat afară pe Bogdan Stelea, după doar patru etape din noul sezon, şi la Astra e un nou început. De fapt, un alt nou început, pentru că din 1998 încoace, de când echipa a fost preluată de omul de afaceri, au fost 20 de începuturi, doar în Liga I, plus şase în liga secundă. Rezultatele? Direct proporţionale cu instabilitatea de pe banca tehnică.

Astra Ploieşti, redenumită recent Astra Giurgiu, pentru că se va muta cât de curând în oraşul de pe malurile Dunării, poate fi socotită cea mai neprofitabilă echipă din fotbalul românesc. În cei 14 ani sub patronatul lui Niculae are, ca cea mai bună performanţă, un loc nouă în Liga I, în vreme ce, la contraperformanţe, sunt cele patru sezoane petrecute în liga secundă.

Porumboiu, iancu şi neculaie îl urmează

În aceste condiţii, Niculae, a cărui avere este estimată la un miliard de euro, n-are cum să evite titulatura de cel mai neinspirat patron din Liga I. Există şi alţi finanţatori care n-au câştigat, cu echipele lor, campionate sau cupe, dar au avut alte rezultate. Adrian Porumboiu a fost de două ori cu Vaslului vice-campion şi a jucat o finală de Cupă, Marian Iancu a ajuns cu Poli Timişoara în cupele europene şi s-a bătut la titlu, Ioan Neculaie, de la Braşov, a adus Interul marelui Ronaldo la poalele Tâmpei în sezonul în care echipa sa a terminat pe locul trei în clasament.

 Paradoxal, lipsa acută de rezultate a Astrei nu e cauzată nici de lipsa banilor, nici de cea a jucătorilor de valoare. Contractele fotbaliştilor de la Ploieşti sunt mult peste media celor din Liga I, mulţi având salarii anuale de 100.000 de euro. Apropiaţii lui Niculae spun că de vină este lipsa de răbdare a patronului, fapt susţinut de schimbările abundente de antrenori. De cealaltă parte însă, finanţatorul echipei consideră că a ales de multe ori neinspirat, când a numit tehnicieni care n-au avut rezultate.

A vrut români, dar are 12 străini în lot

„Unii m-au înşelat cu jucători străini. Am adus tot felul de fotbalişti scumpi care în loc să ridice echipa mai mult au dat-o în jos. Eu vreau o formaţie cu fotbalişti români. Sezonul trecut mă uitam la Grozav, Stanciu, Bumba, copii de-ai noştri. O astfel de echipă vreau şi eu, cu jucători români", spunea Niculae în urmă cu puţin timp. Visele sale sunt însă departe de realitate, deoarece Astra are acum 12 străini în lot.

În 2011 visa la cupele europene

Ioan Niculae a recunoscut, într-un interviu acordat „Adevărul", că a băgat zeci de milioane bune în fotbal şi că e conştient că nu se poate cîştiga în România din acest domeniu. „Bugetul anual nu poate fi mai mic de 5 milioane de euro", spunea Niculae, care anul trecut a dezvăluit şi obiectivele sale. „În 2012-2013 vreau să prindem cupele europene, iar un an mai târziu să atacăm titlul. Nu mă interesează să investesc la altă echipă, am echipa mea, pe care am făcut-o aşa cum am vrut eu", a mărturisit el.

1 miliard de euro este averea estimată a lui Ioan Niculae. Patronul Astrei este cel mai bogat dintre oamenii din fotbalul românesc.

info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite