Ioan Andone, antrenor: „Eu sunt vinovat pentru eşecurile lui Dinamo“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Andone
Ioan Andone

Tehnicianul cu care „câinii“ au terminat, sezonul trecut, pe locul şase în campionat, pierzând, totodată, şi finala Cupei, a explicat cum de roş-albii au eşuat pe toate planurile.

A pregătit Dinamo în stagiunea 2010-2011 şi a recunoscut că a fost cel mai prost sezon al său ca antrenor. Poate şi de aceea, în ultimele şapte luni, Ioan Andone a stat departe de gazon pentru a-şi „linge rănile". În plus, s-a pus la punct cu noutăţile tehnico-tactice, mergând la antrenamentele portughezilor de la Sporting Lisabona. „Fălcosul" a avut şi o surpriză plăcută în această lună, când a fost invitat de fosta sa echipă, Heerenveen, la meciul cu AZ Alkmaar, pentru a i se aduce un omagiu din partea spectatorilor.

„Adevărul": Au trecut aproape şapte luni de când nu mai antrenaţi o echipă. Cu ce vă ocupaţi?

Ioan Andone:
Urmăresc multe meciuri de fotbal şi particip la diferite acţiuni. De exemplu, la începutul acestei luni, am fost invitat în Olanda, alături de Rodion Cămătaru, de clubul Heerenveen. Şi eu, şi Cami am evoluat acolo, iar oamenii n-au uitat de noi. A fost o atmosferă senzaţională. Nici acum nu pot să uit.

Ce v-a impresionat atât de mult?

Faptul că oamenii nu ne-au uitat. Noi am mers când Heerenveen a jucat acasă cu Alkmaar şi a învins cu 5-1. Au fost 35.000 de oameni în tribune, în condiţiile în care populaţia oraşului e mai mică. Echipa e foarte iubită în acea zonă. Înainte de partidă, eu şi Cami am oferit două buchete de flori şi un tablou pentru doi fraţi care au fost adversari în acel meci. Onorurile s-au făcut la centrul terenului, iar toţi spectatorii ne-au ovaţionat şi pe noi, românii. S-a ridicat părul pe mine, aveam emoţii. Eu mai mersesem prin Olanda, dar Cami nu mai fusese de 20 de ani.

Ce v-au mai spus olandezii?

Am discutat foarte mult cu fostul preşedinte al clubului, Klaas Onemar, omul care se ocupa de echipă când jucam eu acolo. Mi-a zis: „Ando, când ai venit tu în Olanda nu aveam decât şase sponsori. Acum ştii câţi avem? 1.200 de sponsori". Heerenveen a crescut ca şi club, a dat atacanţi extraordinari: Ruud van Nistelrooy şi Huntelaar, ca să vorbesc doar despre cei mai recenţi.

Despre drama pe care o trăieşte Mihăiţă Neşu aţi discutat?

Da, chiar mă întrebau olandezii pe mine despre el, ce mai ştiu despre cazul lui. Chiar şi cei de la Heerenveen se gândeau la el, lumea era bucuroasă că Neşu e un luptător.

E adevărat că mai primiţi o pensie de 1.200 de euro pe lună de la Heerenveen?

Nu. În Olanda există obiceiul ca din salariu să ţi se reţină o anumită taxă, iar după ce te retragi, însă doar între vârstele 35-40 de ani, să ţi se ofere o pensie lunară. Dar sunt banii pe care i-ai muncit, se întorc la tine din acele taxe. Se practică acest lucru pentru ca foştii jucători să se acomodeze cu lipsa vieţii sportive.

Dumneavoastră aţi jucat şi în Spania, la Elche. Acolo cum sunteţi privit?

A, nici nu se compară. Pe la Elche am mai fost eu, aşa... în vacanţă, dar niciodată invitat de club. Olandezii sunt recunoscători.

Altfel, cum vă umpleţi timpul?

Încerc să mă relaxez. Am mai fost pe la diferite echipe, pe la antrenamente, să mă documentez. De exemplu, am mers la Sporting Lisabona. Încerc să rămân la curent cu noutăţile din fotbal.

Ce meciuri aţi urmărit din Liga I?

Puţine. Din derby-ul Dinamo - Steaua n-am văzut decât nişte secvenţe. N-am putut să-mi dau seama exact de evoluţiile echipelor. Am văzut însă că Steaua a câştigat şi cu şansă.

Anul trecut, cu dumneavoastră, Dinamo a câştigat ambele derby-uri cu Steaua, dar a terminat pe şase în campionat.

Nu contează că Dinamo a pierdut în derby. Şi nici nu cred că dinamo­viştii pot avea o cădere de moral, pentru că Ciobotariu antrenează jucători cu experienţă, care au văzut multe în fotbal.

Totuşi, dumneavoastră de ce n-aţi reuşit mai multe în „Ştefan cel Mare"?

Pentru că nu m-am adaptat la condiţiile de acolo. Oricum, rezultatele din sezonul trecut au venit doar din vina mea. Din cauza mea, Dinamo a terminat pe şase în campionat, iar în finala Cupei, cu Steaua, am ratat un trofeu. Anul acesta, jucătorii merită felicitaţi pentru că au terminat turul pe primul loc. În trecut, erau prea mulţi care se credeau fotbalişti şi de asta a fost greu. Pentru mine, sezonul trecut a fost cel mai prost din ultimii zece ani. N-am scuze.

"În Olanda, la meciul  Heerenveen - Alkmaar, peste 35.000 de oameni m-au aplaudat în picioare.  De emoţii, s-a ridicat părul pe mine.''

"E momentul să plec din ţară ca să antrenez în străinătate. Mă gândesc să transfer şi jucători români, am preferaţii mei, dar nu pot să le spun numele.'

„Am ofertă să preiau o echipă din America"

Dinamo va reuşi să păstreze acest ritm şi în retur?

Lotul actual e omogen. Dacă cei de la club vor mai face şi patru, cinci trans­feruri, nu neapărat  să-i cumpere, pot să vină jucători chiar şi de la echipa a doua, lucrurile pot merge şi mai bine pentru Dinamo.

Cu cine se va bate Dinamo la titlu?

Pe lângă Rapid şi CFR, cred că în luptă mai pot intra şi Vaslui, şi Oţelul. Dinamo se află aproape de titlu în acest moment. Şi Steaua are un lot bun, l-au avut şi anul trecut, dar au schimbat şase antrenori. E greu să evoluezi constant când tot schimbi tehnicianul.

Aţi mai păstrat legătura cu oamenii de la Dinamo?

Da, sigur. Nu m-am certat cu nimeni, Doamne fereşte! După derby-ul cu Steaua, am vorbit cu Marius Niculae. Şi cu domnul Nicolae Badea discut des. Am mai vorbit şi cu Borcea, m-a sunat el de la Miami. Am o ofertă chiar şi din Statele Unite. Nu de la Borcea, că doar n-are echipă acolo.

În vară, când aţi plecat de la Dinamo, aţi spus că veţi lua o pauză de şase luni. Asta înseamnă că acum, din iarnă, veţi prelua o echipă?

S-ar putea să antrenez din nou sau e posibil să continui vacanţa. Niciodată nu se ştie. Dacă încep munca, o voi face din ianuarie. Nu e vorba despre o echipă din România, ci de una din străinătate. E momentul să plec din ţară şi o voi face. Mă gândesc să transfer şi jucători români, am preferaţii mei, dar nu pot să le spun numele. Cele şase luni de pauză mi-au prins bine.

La fiecare final de an, dumneavoastră obişnuiaţi să-i strângeţi pe foştii coechipieri şi să mai beţi o bere. Aţi făcut la fel şi acum?

Chiar acum sunt la Hunedoara şi mă îndrept spre o întâlnire cu prietenii mei Gabor, Voetuş şi alţii. Încercăm să ne adunăm cât de des putem, să nu uităm unul de altul, că doar am trăit clipe frumoase împreună. Dacă suntem chemaţi, participăm şi la meciuri caritabile. Mergem să jucăm şi la Botoşani, unde e aşteptat şi Hagi. Vor veni şi Prunea, şi Stelea.

În timpul mandatului de la Dinamo aţi avut şi probleme personale, cu tatăl şi  cusocrul dumneavoastră, ambii bolnavi. S-au mai rezolvat necazurile?

Din fericire, da. Şi tatăl, şi socrul meu sunt foarte bine. Ei sunt doi bărbaţi foarte bătrâni, la care mai apar probleme, dar acum sunt bine.

În aceste zile, se împlinesc 22 de ani de la Revoluţie. Vă mai amintiţi ce făceaţi atunci?

Eu eram în Cipru, dar m-am îngrijorat destul de mult pentru că aveam băiatul în ţară, la Suceava, la bunici. Din fericire, Suceava e la o distanţă foarte mare de Bucureşti, la fel şi Hunedoara, unde am eu părinţii.

Apropo de fiul dumneavoastră, Mihnea, cum merge afacerea cu terenuri de fotbal pe care i-aţi deschis-o în Herăstrău?

Afacerea e la început. De bază se ocupă numai Mihnea, asta e treaba lui. Întocmim contracte cu echipele de amatori şi semiamatori care doresc să facă o mişcare acolo şi asta e tot.

Opţiunile lui Andone

- Jucătorul anului: Dănciulescu
- Echipa anului: Dinamo. Nu pot să spun Oţelul Galaţi, care, deşi a câştigat suprinzător campionatul, nu a făcut niciun punct în Liga Campionilor.
- Antrenorul anului: Dan Petrescu. A făcut minuni la Kuban Krasnodar, în Rusia.
- Stranierul anului: Cristi Săpunaru. A câştigat o grămadă de trofee cu FC Porto.

CV

- Ioan Andone
- Data şi locul naşterii: 15.03.1960, Şpălnaca
- Post: fundaş central
- Meciuri / goluri în Liga I: 255 / 35
- Selecţii / goluri la echipa naţională: 55 / 2
- A evoluat la Euro 1984 şi la Cupa Mondială din 1990.
- Echipe la care a evoluat: Corvinul Hunedoara, Dinamo, Elche (Spania), Heerenveen (Olanda)
- Trofee ca jucător: Două titluri cu Dinamo (1984 şi 1990), trei Cupe ale României cu Dinamo (1984, 1986, 1990)
- Echipe antrenate: Sportul, „U" Cluj, Petrolul, Farul, Braşov, FC Bihor, Dinamo, Omonia Nicosia (Cipru), CFR Cluj, Al-Ittifaq (Arabia Saudită), Al-Ahli (Emirate), ŢSKA Sofia (Bulgaria), Rapid
- Trofee ca antrenor: Două titluri cu Dinamo (2004) şi CFR Cluj (2008), trei Cupe ale României cu Dinamo (2003, 2004, 2005), o Cupă a României cu CFR Cluj (2008), Supercupa României cu Dinamo (2005)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite