Ioan Ovidiu Sabău: „E o ruşine ce se întâmplă la Rapid!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Ovidiu Sabău
Ioan Ovidiu Sabău

Fostul antrenor al giuleştenilor dezvăluie amănunte incredibile din culisele formaţiei pe care a antrenat-o în această toamnă.

Neluţu Sabău a fost demis de la Rapid pe 20 octombrie şi spune că ce a păţit în cele 12 etape în care a stat în Giuleşti n-a întâlnit nici la cluburi ca Bistriţa, Târgu Mureş sau Gaz Metan. „Moţul” crede că la Rapid, cuvântul de ordine e amatorismul şi explică până unde ajunseseră lipsurile la echipă, din cauza economiilor făcute de Copos.

Domnule Sabău, v-aţi revenit după dezamăgirea numită Rapid?

Parţial. Sunt acasă, la Cluj, şi încerc să mă relaxez. Nu pot însă să uit perioada Rapid. Ce am găsit acolo nu e demn de un club cu pretenţii. E o ruşine.

Vă referiţi la problemele financiare?

Probleme financiare au toate cluburile, dar la Rapid nu se dădeau bani pentru lucrurile de bază, ceea ce e inadmisibil pentru cineva care cere performanţă.

Pentru ce exact nu se alocau banii?

Nici nu-mi vine să-mi mai aduc aminte. Vi se pare normal ca după o săptămână în care am stors untul din jucători, să vină doctorul să-mi spună că nu i s-a aprobat cererea de a cumpăra vitamine? Aşa s-a întâmplat la Rapid.

Doar atât?

Din păcate, nu. Odată, stabilisem un amical, pe Giuleşti, dar cu o zi înainte, preşedintele Constantin Zotta a venit la mine şi mi-a spus să-l anulez, pentru că nu are bani să tundă iarba. L-am anulat. Apoi, ne-au închis mini-barul de la ProRapid pe motiv că jucătorii beau prea multă cafea. Dimineaţa, înainte de antrenament, ne strângeam cu toţii acolo şi discutam. A venit conducerea şi a spus că jucătorii beau şi cinci cafele şi nu sunt bani şi că o să-l închidă. Apoi, am ieşit la alergat, dar terenul arăta ca o păşune, cu brazde scoase de cârtiţe. Îţi venea să te laşi de fotbal.

Cât au contat toate acestea în rezultate?

Enorm, pentru că jucătorii au simţit amatorismul ăsta şi s-au comportat şi ei la fel. Râdeau de mine în vestiar când mă vedeau că sunt supărat pe chestii de acest gen şi-mi spuneau că o să văd şi mai multe. Vă zic, la Târgu Mureş, n-aveam un lot extraordinar, dar aveam condiţii de performanţă trei clase peste Rapid.

Să înţeleg că sunteţi foarte supărat pe George Copos?

Pe dânsul sunt supărat că nu m-a dat personal afară şi a anunţat public că face voia suporterilor. Practic, fanii sunt cei care m-au dat afară. Ei spun că sunt şi la bine şi la rău lângă echipă, dar sunt numai la bine, iar pe mine m-au înjurat din etapa a patra. Mă săturasem. Şi au fost cei de la oficială, nu din galerie neapărat. Aaa, şi lui Copos îi mai reproşez că n-a avut răbdare până la iarnă, aşa cum a promis. Cred că a fost influenţat de alţii. În plus, n-am înţeles de ce pe mine m-a pus să dau afară cei şase jucători, iar după ce am plecat eu, i-a reprimit la echipă. Măcar să mă fi lăsat să-i folosesc şi eu de toţi.

Credeţi că Marian Rada poate resuscita echipa?

Lotul acesta e blazat. Nu se mai poate face performanţă cu el nici dacă vine Mourinho antrenor. De când am plecat eu, aţi sesizat vreo schimbare în jocul echipei? Eu nu. Dacă rămâneam la echipă, în iarnă dădeam 10 jucători afară şi luam alţi 7 de maximum 24 de ani. I-am făcut şi domnului Copos o analiză a fiecăruia şi mi-a dat dreptate. Multora le dă bani degeaba. Nu vedeţi că niciunul nu vrea să plece de la Rapid. Păi cine le mai dă banii ăştia. I-am propus eu un sistem nou, să le dea salariu mic şi primă pentru fiecare punct câştigat, dar nici n-a încercat. A zis că jucătorii n-ar accepta.

„Aş reveni conducător, cu Şumudică antrenor”

Sabău spune că la Rapid nu va mai reveni niciodată ca antrenor, dar ar veni în conducere, acolo unde acum este un vid de calitate. „Una dintre greşelile făcute de domnul Copos a fost că s-a înconjurat de oameni, inclusiv în conducerea clubului, care nu se pricep la fotbal. Eu aş veni conducător şi cu antrenor, Şumudică sau oricine şi m-aş ocupa de transferuri. Aş garanta că în doi ani, Rapid ar zbârnâi cu jucători tineri. Îi plac însă şi dânsului mai mult executanţii, nu oamenii care să-l contrazică. Nici pe Iencsi nu m-a lăsat să-l aduc în club”, a afirmat „Moţul”.

Sabău ca jucător la Rapid: 78 de jocuri, 3 goluri 2 tiluri de campion, 1999, 2003 1 Cupă a României, 2002

Sabău ca antrenor la Rapid: 12 meciuri în Liga I, 18 puncte, 5 victorii, 3 egaluri, 4 îngrângeri 2 meciuri în Cupa României, 2 victorii 4 meciuri în preliminariile Ligii Europa, 3 victorii, o îngrângere

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite