Incursiune în laboratorul echipei Steaua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ este singurul ziar care a pătruns în intimitatea Academiei de Fotbal a clubului din Ghencea, de când managerul general Victor Piţurcă a restructurat din temelii organizarea sectorului juvenil. Noua eră la Steaua nu vizează doar prima echipă, ci întreg clubul, începând cu ultima grupă de copii. Victor Piţurcă a reorganizat toate grupele de juniori, care au fost date pe mâna unor foste mari glorii steliste.

Pe terenul sintetic situat chiar lângă vestiarele primei echipe, Mihail Majearu lucrează zilnic împreună cu copiii de la grupa 1999. Puştii îl sorb cu nesaţ, mai ales că cel poreclit „Nutria" e mereu pus pe şotii. „Hai măi, Ciufulici, nu facem şi noi o braziliană de-asta?", i se adresează unui băieţel a cărui freză aduce puţin cu cea a lui Roberto Baggio. „Trebuie să fii nebun să înjuri copiii, să ţipi la ei. Dacă unul nu poate, nu poate, n-ai ce să-i faci, degeaba m-aş agita eu!", ne explică fostul câştigător al Cupei Campionilor Europeni motivul pentru care rămâne tot timpul calm şi zâmbitor.

„Despre revenirea la Steaua? Aici mă simt ca acasă. Se vede cu ochiul liber că s-au mai schimbat lucrurile prin club şi mă bucur că Majearu este şi el o mică rotiţă din tot acest angrenaj", a completat fostul mijlocaş de creaţie, ajuns la 50 de ani. Pe cealaltă jumătate de teren se antrenează grupa 2000, coordonată de Lajos Sătmăreanu.

La 66 de ani, fostul fundaş al naţionalei de la Guadalajara, la Campionatul Mondial din 1970, este veteranul centrului de copii şi juniori al Stelei, unde şi-a petrecut jumătate din viaţă. La propriu! „Când vin la fotbal, toţi copiii vor să fie Hagi, Lăcătuş sau Rădoi, îi vezi numai cu tricourile lor îmbrăcaţi. Cu timpul o să-i facem să înţeleagă că aici e club de performanţă, trebuie să le deschizi ochii şi să le explici exact ce să facă", susţine Sătmăreanu, cel care a terminat cursul intensiv de antrenori al FRF în acelaşi timp cu Mircea Lucescu.

Pe lângă Majearu şi Bălan, în cadrul Academiei de Fotbal au revenit, la chemarea lui Victor Piţurcă, şi alte foste mari glorii steliste, precum Ştefan Sameş, Vasile Aelenei, Radu Troi şi Theodor Anghelini, ultimii doi activând vreme de câţiva ani la Concordia Chiajna. „Mereu mi-a plăcut să cresc copii. Printre jucătorii promovaţi de mine se numără Dan Petrescu, Ogăraru, Eugen Nae, Arhire, Ceauşilă şi mulţi alţii", a povestit Troi, care a început să lucreze pentru prima oară în sectorul juvenil al Stelei în anul 1982. „Am fost apoi secundul lui Anghel Iordănescu, la echipa mare, din 1986 şi până în 1989", a rememorat Troi.

Buget: minimum 1, 5 milioane de euro

Revenirea lui Victor Piţurcă în Ghencea a fost echivalentă şi cu relansarea investiţiilor din cadrul Academiei de Fotbal, după ce fostul preşedinte, Valeriu Argăseală, tăiase robinetul cu bani în iarnă. „În sezonul trecut am avut un buget de un milion de euro, dar în acest an sunt convins că el va fi mult mai mare, am vorbit în acest sens şi cu domnul Florin Marin. S-a renunţat la ideea de a le percepe copiilor o taxă lunară, iar în momentul în care vom avea aprobarea MApN vom construi încă un teren sintetic, de dimensiuni normale, special pentru Academie", ne-a dezvăluit managerul Ispas Cojocaru, care susţine şi ideea reînscrierii echipei Steaua III în Liga a IV-a, de unde a fost retrasă acum şapte luni, la ordinul lui Gigi Becali. Spre deosebire de alte cluburi, Steaua se ocupă foarte serios şi de creşterea portarilor.

„Avem un antrenor cu portarii, Dumitru Costin, care face şedinţe specifice cu toţi portarii Academiei. Nu vrem să se mai ajungă la cazuri precum cele din trecut, când antrenorii îi treceau în poartă pe cei mai slabi jucători din grupă", ne-a spus Cojocaru.

Piţurcă le-a mărit salariile

Chiar dacă la alte cluburi din România şi nu numai s-a trecut la diminuări de salarii, Piţurcă a decis să mărească în mod considerabil câştigurile lunare ale tehnicienilor de la toate grupele de copii şi juniori. Astfel, dacă până în prezent un tehnician era remunerat cu 400 de euro pe lună, de la 1 iulie managerul general al Stelei a decis să le mai adauge încă 150 de euro la leafă.

De asemenea, s-a decis ca toţi juniorii clubului să aibă acces gratuit la meciurile de acasă. „E important pentru ei să-şi vadă idolii pe viu şi să simtă atmosfera unui meci adevărat. Până şi mie îmi era dor de un meci pe stadion", a explicat Lucian Bălan.

Premierea de pe stadionul Dinamo

În sezonul trecut, grupele de juniori ale Stelei au câştigat tot ce se putea câştiga la nivelul campionatului municipal. „Ne-am bătut cu Dinamo cam la toate nivelurile, iar partea amuzantă e că festivitatea de premiere s-a ţinut chiar în «Groapă». Să-l fi văzut pe crainicul stadionului cum era nevoit mereu să zică: «Campioana e Steaua». Domnul Borcea s-a supărat foarte tare, din câte am auzit, aşa că la anul premierea se va face în altă parte", ne-a povestit Ispas Cojocaru. „Pe plan naţional cred că doar Academia «Gheorghe Hagi» se poate compara cu noi, dar mai sunt şi alte echipe destul de bune", a mai spus managerul Academiei Stelei.

Academia, gestionată după modelul Lyon

Academia de Fotbal a Stelei a fost creată după modelul existent la celebrul club francez Olympique Lyon şi dispune de un cabinet metodic, un cabinet medical, 12 vestiare pentru copii şi juniori, două vestiare pentru antrenori, un vestiar pentru arbitri, o sală de forţă, o magazie pentru echipamente, două băi, două grupuri sanitare, două terenuri de antrenament, precum şi de căminul clubului, aflat în Bulevardul Preciziei, numărul 30. Acesta dispune de 50 de locuri, în 20 de camere.

Mihail Majearu - 50 de ani

- a câştigat patru titluri, trei cupe, Cupa Campionilor şi Supercupa Europei la Steaua (1981-1988);
- ca antrenor, a activat doar în sectorul juvenil.

„Sunt antrenorul Lucian Bălan, nu taximetristul Bălan"

De aproape o săptămână, grupa 1998 a încăput pe mâinile unui alt component al Stelei '86, Lucian Bălan.
„Mă bucur că au revenit gloriile Stelei la echipă. Se crease o ruptură între club şi foştii jucători. Eu l-am sunat pe Piţurcă, pentru că voiam să revin în Bucureşti. Am mai fost antrenor la juniori în Ghencea şi prin '97, dar acum am găsit totul mult schimbat în bine. Toată lumea are încredere în proiectul lui Piţurcă, pentru că el are o relaţie deosebită cu Gigi Becali. Planul e unul complex şi sperăm ca în curând să reapară jucători din propria pepinieră la prima echipă", ne-a explicat Bălan.

„E important ca aceşti juniori să fie pregătiţi de cei ca noi, care au realizat mari performanţe în trecut. Piţi ar vrea ca echipa mare să joace ca în 1986, dar eu zic că va fi extrem de greu să se mai câştige o Cupă a Campionilor, deşi diferenţele de buget erau cam aceleaşi şi pe vremea aia", a mai spus Bălan. „Sper ca performanţele mele în sectorul juvenil să mă readucă în circuitul antrenorilor. N-aş vrea să se mai vorbească despre taximetristul Lucian Bălan. Eu sunt antrenorul Bălan, dar am făcut la un moment dat taximetrie pentru că nu-mi primisem banii de cinci luni", a încheiat fostul mare mijlocaş.

Lucian Bălan - 51 de ani

- a câştigat patru titluri, trei cupe, Cupa Campionilor şi Supercupa Europei la Steaua (1985-1989, 1991);
- a fost şi antrenor la FC Baia Mare, în Liga I, dar şi la echipe precum Oaşul Negreşti şi Triumf Bârca.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite