Ilie Stan, antrenor Steaua: „Nu sunt Duhul Sfânt, ci doar un om credincios şi ambiţios“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Stan
Ilie Stan

Conform obiceiului, antrenorul Stelei s-a rugat la biserică înaintea meciului cu Oţelul pe care l-a câştigat dramatic.

Încă nu i s-a uscat cerneala pe legitimaţie, dar i se pare că e de-o viaţă la Steaua. A fost numit vineri, a condus primul antrenament sâmbătă, a bătut Oţelul duminică seara, luni a făcut turul televiziunilor, că doar postul  îl obligă şi la o imagine bună, iar marţi şi-a dus echipa la munte. Pe 17 octombrie, a doua zi după meciul de la Vaslui, va împlini 44 de ani, mulţi dintre ei nefiindu-i uşori. Şi-a croit greu drumul în viaţă, de la mărăcinii care-i intrau în tălpile goale pe miriştile satului Căldăreşti, până la costumul elegant pe care-l îmbracă pe banca echipei cu cei mai mulţi suporteri din România.

„Adevărul": Ilie, după meciul cu Oţelul Gigi Becali a zis că pentru Steaua tu eşti Duhul Sfânt!

Ilie Stan: Nu sunt! N-am puteri supraomeneşti, doar muncesc. Îmi doresc tot timpul să câştig. Pentru mine nu există decât locul întâi, restul clasamentelor nu contează.

Da, dar acum Steaua e pe 8!

Tocmai asta vreau să le transmit jucătorilor. Că muncind mult şi muncind bine până la urmă vom fi în frunte. Nu accept mediocritatea, o echipă ca Steaua nu poate fi la mijlocul clasamentului.

Acum trei ani luai Brăneştiul în Divizia C şi dădeai găinile la o parte de pe teren ca să poţi face antrenamente. Credeai că vei ajunge aşa repede la Steaua?

La Brăneşti am muncit enorm, echipa a fost ca un copil de-al meu. Am născut-o, am crescut-o, am promovat-o în doi ani în prima ligă. Păcat că la un moment dat a trebuit să ne despărţim, dar nu din vina mea. Iar la Steaua n-am ajuns repede, ci încet, greu, după multă muncă. Eram sigur că într-o zi voi ajunge aici, că-mi va veni şi mie rândul. De când m-am apucat de fotbal, asta am vrut. Întâi să joc la Steaua, apoi, după ce m-am făcut antrenor, s-o antrenez.

Cât de importantă e influenţa lui Anghel Iordănescu asupra ta?

Îi datorez enorm lui Nea Puiu. Eram pe final de carieră şi mi-a zis: "Ilie, cu jucatul nu prea mai merge. Dar îţi ofer şansa să stai lângă mine pe bancă şi să înveţi". Pe moment nu mi-a convenit, dar l-am ascultat. I-am devenit secund întâi la echipa naţională, apoi în Ţările Arabe. Fiind tânăr, mă ocupam şi cu pregătirea fizică. Parcurgeam mai întâi eu traseele de alergare de unul singur, îmi notam timpii şi apoi veneam şi-i prezentam rezultatele. Când eram la echipa naţională mă trimitea să observ viitorii adversari, veneam noaptea cu avionul şi până dimineaţa scriam încontinuu. Nu-mi permiteam să mă prezint în faţa lui Nea Puiu cu" lecţia neînvăţată"!

Care e cel mai important lucru pe care l-ai învăţat de la Anghel Iordănescu?

Mi-a spus să nu fiu niciodată prieten cu jucătorii. Să fiu apropiat de ei, să le arăt că pot avea încredere în mine, dar în acelaşi timp să ştiu să păstrez distanţa.

În afară de Iordănescu, altcineva te-a mai consiliat?

Profesorul Gheorghe Constantin. Un nume uriaş, fotbalist, apoi antrenor. M-a băgat să joc titular la Buzău la 18 ani, lângă fotbalişti consacraţi, Dudu Georgescu, Mitică Marcu, Florin Marin, Balaur. Aşa am putut ca peste doi ani, la 20, să fac pasul spre Steaua. După ani şi ani, când deja profesorul era în vârstă şi bolnav, l-am invitat la Brăneşti, să vadă cum lucrez. Venea obligatoriu la fiecare meci, dar şi aproape la fiecare antrenament. Stătea pe un scaun la marginea terenului, cu o cafea în mână, şi se uita. Îi plăcea, altfel n-ar mai fi venit. Anul trecut, când s-a stins, eram în cantonament cu Brăneştiul. N-am putut să nu merg să-i aprind o lumânare.

Ce fel de antrenor te consideri?

Nu pot să spun eu despre mine că am har, dar muncesc! Şi îmi doresc tot timpul să câştig. Nu mă bazez pe faptul că am fost fotbalist, pentru că Mourinho, de exemplu, n-a fost şi uite ce face. În meseria asta dacă te apuci să le spui jucătorilor cât de mare fotbalist ai fost tu în raport cu ei, eşti pierdut! Asta tot Nea Puiu mi-a spus-o, şi dacă nici dânsul n-a fost fotbalist....

A fost! Îţi place atacul?

Da, dar atacul venit în urma unor faze construite! Cu posesie, dar mai ales cu recuperări în terenul advers. De-aia e Barcelona aşa mare, fiindcă imediat cum pierde mingea, o recuperează.

A mai întors rezultate

Revenirea din meciul cu Oţelul nu e singura în cariera lui Ilie Stan. Când antrena Brăneştiul, a avut parte de ceva şi mai palpitant. În meciul cu „U" Cluj, de la Alba Iulia, după mai puţin de o oră de joc, ardelenii conduceau cu 2-0, prin golurile lui Machado. În acel moment, Ilie a făcut două schimbări, ambele cu caracter ofensiv şi până la pauză Victoria redusese deja din handicap prin golul abia intratului Bogdan Oprea. După pauză, Brăneştiul a câştigat cu 3-2, iar clujenii au rămas impresionaţi de Ilie, căruia peste câteva zile i-au şi făcut o ofertă, însă tratativele nu s-au finalizat. O situaţie asemănătoare a fost şi în meciul Sportul-Brăneşti, când în minutul 10 studenţii conduceau cu 2-0, iar la final a fost 2-2.

„Victoria cu Oţelul, cea mai fericită zi din viaţa mea"

Cât crezi că vei rămâne la Steaua?

Doar cât timp voi avea rezultate. Deocamdată mă bucur de victoria cu Oţelul şi spun că ziua când am obţinut-o a fost cea mai fericită din viaţa mea. Dar să gestionezi o victorie e mai greu decât să gestionezi o înfrângere. Când pierzi, te gândeşti că trebuie să schimbi ceva. Când câştigi, trebuie să procedezi cu foarte multă precauţie, pentru ca în meciul viitor să câştigi din nou. Dacă nu legi victoriile între ele, n-ai făcut nimic.

Ce e diferit la Steaua faţă de echipele pe care le-ai mai antrenat?

În primul rând, e diferit că Steaua e Steaua, iar asta nu se compară cu nimic. Apoi, Steaua e un mecanism bine pus la punct, unde toată lumea ştie ce are de făcut. La Brăneşti trebuia să mă ocup, împreună cu tine, doar ştii, de medicaţie, de bani de motorină pentru autocar, de cazări, de deplasări, să văd pe ce teren fac antrenament. La Steaua, lucrurile astea sunt rezolvate.

Dar la Steaua e altă presiune...

Presiune e peste tot. Presiune era şi la Brăneşti, să nu retrogradăm. Presiune a fost şi înainte, să promovăm din C în B şi din B în A. Nimic nu se face fără presiune. Dar trebuie să ai toate condiţiile. Dacă spun cuiva că la Brăneşti, la Liga a treia, mă încingeam peste brâu cu maşina de tăiat iarba şi tundeam terenul împreună cu masorii, nu mă crede. Sau că mă duceam în fiecare zi să stau de vorbă cu muncitorii să văd când e gata cantonamentul. Aş vrea să nu mai am niciodată astfel de probleme, să mă pot ocupa doar de fotbal.

Spuneai că-ţi doreşti calificarea în primăvara europeană.

Eu zic că se poate, iar Europa e la fel de importantă ca şi campionatul, ca şi Cupa. Avem deja două puncte în grupă şi mai putem face şase, prin victorii acasă cu Larnaka şi cu Maccabi, care mi se par obligatorii. Din Israel trebuie să venim cu ceva, şi dacă le adunăm, dau minimum nouă puncte, cu care n-ai cum să nu te califici.

Care e dorinţa ta cea mai arzătoare pe termen scurt?

Să ne antrenăm în Ghencea şi să jucăm în Ghencea. Acolo e casa noastră, acolo simţim publicul, acolo avem cantonament, masă, refacere, terenuri de antrenament, tot ce ne trebuie. Nu zic că la Mogoşoaia sau pe „Naţional Arena" n-ar fi bine, dar o echipă care n-are casa ei, suferă.

Până acum treceai drept un specialist în promovări. Crezi că poţi deveni specialist în titluri de campioană sau în calificări europene?

Vreau să devin specialist în victorii. Ele aduc şi titluri, şi calificări.

"N-am inventat eu fotbalul, de aceea mereu consider că mai am de învăţat.''

"După ce venim de la munte, vreau să mă întâlnesc cu suporterii. Să le spun că-mi doresc să ne încurajeze. Ştiu că-mi vor răspunde că ei vor joc frumos şi victorii.''

Ritualul lui Ilie la meciuri

- Înainte: Ţine neapărat să discute cu fiecare jucător. Cu puţin timp înainte de a păşi pe teren îi mângâie pe toţi pe creştet, se uită în ochii lor şi vrea ca şi elevii săi să-l privească în ochi.
- La pauză: Când ajunge în cabină, mai întâi lasă jucătorii să se odihnească în linişte două-trei minute şi abia apoi le face observaţii.
- După: Primul lucru, dă mâna cu toţi fotbaliştii. Se fereşte să facă aprecieri personale, lasă acest lucru pentru şedinţa de analiză. La victorii, permite să se bea o bere acolo, pe loc. La înfrângeri, tace tot drumul de întoarcere.

 CV       
     

- Ilie Stan
- Data şi locul naşterii: 17.10.1967, Căldăreşti, Buzău
- Post: mijlocaş central
- A jucat la: Gloria Buzău, Steaua, Cercle Bruges, Apollon Limassol, Tsafirim Holon, Petah Tikva (ultimele două din Israel)
- A marcat 62 de goluri în Liga I
- A antrenat ca principal pe: Al Saab (Oman), UTA, FCM Târgovişte, Gloria Buzău, Dunărea Giurgiu, Victoria Brăneşti, CS Mioveni, Steaua
- Performanţe ca antrenor: Promovări în prima ligă cu Gloria Buzău şi Victoria Brăneşti

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite