Ilie Balaci, antrenor: „Conducătorii noştri să-şi mişte fundurile din birouri!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Balaci
Ilie Balaci

Fostul mare jucător al Universităţii Craiova spune că din Africa pot fi aduşi fotbalişti mult mai talentaţi şi mai ieftini decât străinii din Liga I. Balaci a făcut 55 de ani pe 13 septembrie, într-o zi de marţi, care pare să fie una dintre ultimele sale zile la marocanii de la Raja Casablanca, pe care i-a pregătit în ultimele două luni.

„Adevărul": Ilie, site-ul oficial al celor de la Raja spune că v-aţi despărţit în condiţii amiabile.

Ilie Balaci: Din punctul meu de vedere, încă nu ne-am despărţit. E adevărat, eu mi-am manifestat dorinţa de a pleca, dar trebuie să am o discuţie lămuritoare cu preşedintele, să reglăm detaliile acestei despărţiri.

Detaliile financiare, bănuiesc...

Nu bănuieşti tot. Nu doar detaliile financiare, ci şi cele profesionale, să le explic ce s-a întâmplat în cele două luni şi de ce n-am putut avea rezultate mai bune.

De ce n-ai putut?

Când am venit la Raja, pe 14 iulie, am ştiut că voi prelua echipa campioană, dar n-am ştiut că urmează să fie vânduţi cei mai buni opt jucători ai echipei. Fără ei, sau fără alţii buni în locul lor, n-aveam cum să obţin rezultate. Tot timpul m-am aflat într-o mare criză de efectiv. De exemplu, la un meci din Cupa Campionilor Africii pe care l-am disputat în Sudan, a trebuit să trec pe foaie doar 15 jucători, dintre care trei portari.

Şi i-ai băgat pe toţi trei în poartă?

N-o da pe glumă, că nu e de glumă! La un moment dat am vrut să legitimez nişte tineri de la echipa de cadeţi a clubului. N-am putut, procedura lua prea mult timp, aveai nevoie de o grămadă de acte, de consimţământul părinţilor... Am luat doar un puşti de 17 ani, care sigur va ajunge fotbalist.

Deci termini cu Raja şi vii în ţară. La Bucureşti sau la Craiova?

Ştiu unde baţi cu Craiova. Eu cred că nu e totul pierdut. Mititelu are acum nişte exemple similare de care să se agaţe, cum ar fi cel al lui Sion. Plus că mai sunt procesele în civil.

Crezi că autorităţile locale vor fi în stare să facă o nouă echipă la Craiova?

Eu am fost acolo, am trăit între ei. Cât timp echipa a fost a lui Mititelu, autorităţile nu urmăreau să-l ajute, ci să i-o ia. Nu pentru a o finanţa şi a o ţine, ci pentru a-i valorifica jucătorii. Acuma, când echipa nu mai e şi nici jucătorii nu mai sunt, nu cred că pentru autorităţi mai e interesantă echipa. Poate la anul, când vor fi alegeri.

Cât estimezi că valorează jucătorii pe care i-a pierdut Craiova?

Mult, pentru că erau jucători buni, cum nu prea sunt în România. M-am uitat şi eu la jucătorii noi, care au apărut în acest început de campionat. Modeşti, foarte modeşti unii dintre ei!

Românii sau străinii?

Şi, şi! Bun, românii ăştia sunt, n-ai de unde să fabrici alţii într-o vară. Dar străinii, sau sunt foarte slabi, sau, dacă-s mai bunicei, sunt prea scumpi.

Adică ne fraieresc străinii?

Nu, ne fraierim noi! Conducătorii au făcut fundurile mari prin birouri în loc să cutreiere lumea  şi să caute. Uite, eu am fost în Nigeria unde am văzut un atacant care sigur va ajunge mare. Ştii cum e în Nigeria? N-au case, au bordeie! Sărăcie lucie! Dacă le dai o sută de mii de dolari, zic că n-au văzut atâţia bani în total, în viaţa lor!

Cum îl cheamă pe jucător?

Vrei să le dăm pe tavă conducătorilor? Lasă-i să muncească!

13 echipe din ţările arabe a antrenat Ilie Balaci în ultimii 18 ani.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite