Ilie Balaci: „La Craiova, mulţi nu ştiu fotbal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Minunea Blondă“ a creionat echipa ideală a Ştiinţei, însă a mărturisit că nu va ajunge pe banca ei fiindcă nu poate lucra cu Mititelu. Este unul dintre cei mai mari fotbalişti români din toate timpurile. I s-a spus  „Minunea Blondă", iar oltenii i-au cântat ani la rând „Iliuţă-al nostru e cel mai bun din RSR".

După ce şi-a atârnat prematur ghetele în cui, a devenit antrenor, iar marele său of este acela că pe plan intern nu a reuşit nicio performanţă.

Şi-a arătat însă clasa cu echipe din Africa şi Asia, cu care a câştigat peste 20 de trofee şi a fost supranumit „Prinţul Deşertului". În urmă cu două luni şi-a încheiat contractul cu Al-Kazma din Kuweit, iar acum aşteaptă noi oferte din străinătate.

„Adevărul": Cât timp mai staţi în vacanţă?

Ilie Balaci: Deocamdată nu există nicio ofertă concretă pentru mine. Impresarul meu discută cu câteva echipe naţionale din Africa şi Asia, iar eu aştept, nu mă grăbesc. Dacă mi se va oferi un contract bun îl voi accepta, dacă nu rămân în România să fac pe şoferul lui Hristu, nepotul meu cel mare.

După întoarcerea din Kuweit, s-a vorbit insistent de o revenire a dumneavoastră la Craiova...

Lucrurile au stat în felul următor. Ghiţă Geolgău m-a sunat înainte să fie anunţat preşedinte la Universitatea, nici nu ştiam că Adrian Mititelu îl va aduce la club. Mi-a spus că ar vrea să vin antrenor. Mi-am dorit să mă întorc ca pricipal la Craiova, dar mi-am dat seama că acest lucru nu se poate întâmpla. Am senzaţia că nu pot lucra cu Adrian Mititelu. Dacă ar fi să vin antrenor la Craiova, aş pune condiţii pe care el, cu siguranţă, nu le-ar putea accepta.

Care ar fi cauzele pentru care Ştiinţa a luptat pentru evitarea retrogradării în sezonul trecut?

Nu mă aşteptam ca Universitatea să aibă un sezon atât de slab. S-au făcut multe greşeli, se pare că unii oameni care sunt în club nu se pricep prea bine la fotbal.

Vă referiţi şi la Adrian Mititelu? Nu prea l-aţi mai criticat până acum...

Nu i-am luat niciodată apărarea lui Adrian Mititelu, dar nici nu pot critica un om care a băgat 20 de milioane de euro într-o echipă de fotbal din averea familiei lui. În faţa unui astfel de om trebuie să-ţi dai jos pălăria.

Cum ar arăta o echipă a Craiovei cu Ilie Balaci antrenor?

Interesantă întrebare. I-am propus, la un moment dat, lui Adrian Mititelu să facă o echipă aşa cum o văd eu. Îi propusesem lui Mititelu să-l vândă pe Florin Costea ca să facă rost de bani şi să-i cumpere pe Bourceanu, Lazăr, Doman şi Cristi Tănase. Trebuie însă o precizare: Cristi Tănase, cel pe care l-aţi văzut jucând la FC Argeş, nu cel de la Steaua.

Vă place vreunul dintre antrenorii români din noul val?

Sunt câţiva tehnicieni mai tineri care îmi plac. Printre ei, Marius Lăcătuş, Viorel Moldovan şi Ionuţ Badea. Singurul recomandat de rezultate e însă Lăcătuş, iar Badea a arătat în mai multe rânduri că ştie să aşeze în teren o echipă mică.

Care dintre patronii din Liga I vă place cel mai mult?

Dumitru Bucşaru e patronul ideal. Nu iese niciodată în decor şi a dovedit că ştie să-şi aleagă oamenii cu care să lucreze. Nu este o întâmplare faptul că Urziceniul a câştigat campionatul anul trecut, iar acum a terminat pe locul doi. Unirea a fost aproape de titlu şi anul acesta, gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi pierdut cu CFR, acasă, în prima etapă din retur! Şi Paszkany îmi place, el mai iese în faţă cu unele declaraţii, dar am remarcat că o face doar atunci când e supărat. Patronii nu ar trebui să vorbească prea mult, ei trebuie să aibă oameni capabili care să facă asta în locul lor, aşa cum sunt Mihai Stoica şi Iuliu Mureşan. Porumboiu este şi el un patron bun, dovadă că a ştiut să facă la Vaslui o echipă frumoasă, care a terminat pe locul 3.

Cel mai bun patron al Craiovei din ultimii 20 de ani?

George Ilinca. Îmi amintesc că în perioada în care a fost la club, la Universitatea exista o echipă cu Stoican, Săndoi, Papură, Cristi Chivu, Marius Iordache, Frăsineanu, Luţu ori Claudiu Niculescu.

A fost CFR cea mai bună echipă din România în sezonul trecut?

Eu zic că a fost. Aştept să vedem cum se va descurca în grupele Ligii Campionilor, unde e foarte greu. Nu cred că în viitorul apropiat vreo echipă românească va mai face opt puncte în faza grupelor, precum Unirea. CFR ar putea să reuşească acest lucru doar dacă va avea noroc la tragerea la sorţi.

Pe cine vedeţi favorită la titlu în sezonul care urmează?

M-am uitat la meciul din Supercupa României şi am văzut două echipe, CFR şi Unirea, care au jucat un fotbal frumos. Steaua s-a schimbat mult în bine în această vară, Rapid şi Vaslui s-au întărit şi ele, iar Dinamo este totuşi Dinamo. Toate formaţiile pe care le-am enumerat sunt favorite.

Ilie Balaci despre...

Mircea Sandu - A fost cel mai frumos fotbalist, iar acum este cel mai bun preşedinte de FRF.

Dumitru Dragomir -Rezistă la vârf încă de când a debutat în fotbal. A fost numai preşedinte şi va pleca de la LPF numai când el va dori asta.

Ionuţ Lupescu - Este urmaşul lui Mircea Sandu la Federaţia Română de Fotbal.

Cristi Chivu - Eu nu am niciun merit în ascensiunea lui, doar l-am luat de la Reşiţa şi l-am adus la Craiova. El s-a ajutat singur, datorită calităţilor sale. Îi doresc să ajungă la Real Madrid, cel mai mare club din lume.

Victor Piţurcă - I se spunea „Mutu". De ce? Pentru că tace şi face!

Eugen Trică - Are calităţi de antrenor. Sper din tot sufletul să ajungă un tehnician mai bun decât mine.

Adrian Mutu - A greşit că a luat sibutramină, dar nu cred că este exclusiv vina lui. Merită să revină la echipa naţională.

„Piţurcă a avut rezultate la echipa naţională! Nu-l poţi compara cu Răzvan"

Răzvan Lucescu are misiunea de a duce naţionala la Euro 2012 Foto: Marian Vilău



Cum vi se pare Răzvan Lucescu? Puteţi face o comparaţie între el şi fostul selecţioner, Victor Piţurcă?

Pentru antrenori vorbesc întotdeauna rezultatele. Răzvan Lucescu abia a venit la echipa naţională, nu are rezultate, să vedem dacă se va avea răbdare cu el pentru că viitorul nu sună foarte bine. Va fi greu pentru el deoarece, în prezent, nu prea avem fotbalişti. Păi, unde joacă ai noştri şi unde joacă cei ai naţionalelor pe care avem pretenţia să le învingem? Victor Piţurcă a avut rezultate, iar din punctul ăsta de vedere nu se poate compara cu Răzvan.

Vă place N'Doye?

Pe mine nu mă interesează viaţa privată a fotbaliştilor, nu am nicio problemă cu cei care merg prin cluburi, dacă ei se dăruiesc până la ultima picătură de energie, atunci când intră pe teren. Ousmane N'Doye nu-mi place însă, e prea lent. Între el şi Prepeliţă îl aleg pe Prepeliţă, iar între el şi Costin Lazăr îl aleg pe Lazăr.

Njock şi Wobay nu v-au plăcut nici ei. Vreun jucător de culoare din Liga I vă place?

Sigur, sunt câţiva care îmi plac chiar foarte mult: Temwanjera, Yssouf Kone, Traore şi Emmanuel Kone. A, şi Semedo, care a făcut meciuri foarte bune cu CFR Cluj, dar şi cu Unirea Urziceni în cupele europene.

image

Credeţi că DNA poate face curăţenie în fotbalul românesc?

Nu cred. Dacă DNA ar fi putut face asta, ar fi făcut-o de mult. Există un singur om care a avut de suferit ca urmare a implicării DNA-ului în fotbal. Mă refer la Cornel Penescu, dar acesta s-a curăţat singur, pentru că a făcut greşeala să se înregistreze când a dat şpaga.

Cum apreciaţi evoluţia fotbalului din spaţiul arab, unde s-a investit tot mai mult în ultimii ani?

Fotbalul arab nu a crescut în ultimii ani, ci a fost mereu unul de o calitate bună. Numai că atunci când eu câştigam titluri şi cupe, acolo nu era la fel de mediatizat ca azi. Poate eu am fost problema, poate ziariştilor nu le-a plăcut să scrie şi despre mine la fel de mult cât se scrie despre românii care sunt acum în Asia. Vă reamintesc că despre mine s-a scris de mai multe ori că antrenez printre cămile şi asta în timp ce câştigam trofee pe bandă rulantă!

Acum, antrenorii care merg acolo sunt plătiţi regeşte. Olăroiu şi Bölöni iau fiecare peste două milioane de dolari pe an!

Am lucrat multă vreme în spaţiul arab şi nu ştiu ca antrenorii care nu vin din lumea mare a fotbalului să fie plătiţi cu salarii de milioane de dolari. Nu cred că sumele declarate prin ziare sunt reale. Eu am cucerit destule trofee în Asia şi am câştigat doar într-un singur an un milion de dolari. Cu tot cu bonusuri însă. Eram în Qatar, la Al Sadd, unde e Oli acum.

Aveţi mai mult de un milion de euro în contul bancar?

Nu mi-a plăcut niciodată să vorbesc despre câţi bani am câştigat din fotbal. Oricum, nu am fost şi nici nu sunt un om foarte strângător. În tinereţe am avut noroc cu soţia mea, care stătea la 100 de metri de un CEC. Îmi lua banii şi îi punea în cont. Pentru mine nici nu contează cât sunt de bogat, pentru că, dacă mâine aş pierde totul, s-ar găsi cel puţin un prieten adevărat care să-mi dea şi bani de buzunar, şi casă, şi maşină!

Aveţi mulţi prieteni adevăraţi?

Nu, doar câţiva. Pot fi număraţi pe degetele de la o mână, dar aceştia ar face orice pentru mine. Cel mai bun prieten îmi este Nicu Gheară. Ne cunoaştem din vremea în care amândoi jucam fotbal. Nicu a fost un fotbalist de rasă, foarte talentat...

Sunteţi subiectiv?

Nici vorbă! Nicu nu a fost un mare fotbalist, dar, cu siguranţă, ar fi putut ajunge. Vorbesc foarte serios, avea calităţi extraordinare. El a abandonat fotbalul destul de repede pentru că, de felul lui, era un tip pragmatic. Făcea afaceri şi câştiga 10.000 de lei pe zi într-o vreme în care la fotbal câştigai cam 5.000 de lei pe lună.

Printre fotbaliştii consacraţi aveţi prieteni buni?

Pot să vă ofer trei nume. Sorin Cârţu, cu care am fost coleg la Craiova, Tudorel Stoica, fost la Steaua, şi Ionel Augustin, fost la Dinamo, cu care m-am împrietenit încă de la lotul naţional de juniori. "Oneaţă" a fost rezerva mea la început, apoi, peste ani, am ajuns eu rezerva lui la echipa mare a României.

Ilie Balaci

-S-a născut la 13 septembrie 1956 la Bistreş (Dolj).
-A jucat la: Univ. Craiova (1973 - 1985), FC Olt (1985 - 1986), Dinamo (1986 - 1988)
-Palmares ca jucător: Titlu (1974, 1980, 1981), Cupa (1977, 1978, 1981, 1983)
-A antrenat: Drobeta (1988 - 1989), Club African (Tunisia, 1990 - 1992), O. Casablanca (Maroc, 1992 - 1994), Al-Shabab (EAU, 1994 - 1996), Al-Nasr (Arabia Saudită, 1996 - 1997), Al-Hilal (Arabia Saudită, 1997 - 1998 şi 2002 - 2003), Univ. Craiova (1998 - 1999, 2000 - 2001), Al-Ain (EAU, 1998 - 2000), Al-Sadd (Qatar, 2001 - 2002), Al-Ahli (EAU, 2003 - 2004), Al-Kazma (Kuweit, 2009)

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite