Ilie Savu, martor la naşterea Stelei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Savu, una dintre cele mai importante figuri din istoria Stelei
Ilie Savu, una dintre cele mai importante figuri din istoria Stelei

Regretatul Ilie Savu a fost una dintre cel mai marcante figuri din istoria Stelei. El a fost martor la naşterea clubului din Ghencea şi a jucat, a antrenat şi a condus ca preşedinte clubul pe care l-a iubit timp de 63 de ani!

Născut la 9 ianuarie 1920, în comuna Cornăţelu (judeţul Dâmboviţa), Savu a început fotbalul la 14 ani şi a activat, până în 1947, la cluburile Prahova Ploieşti, Venus Bucureşti şi Corvinul Deva. În 1947, Savu a ajuns la proaspăt înfiinţatul club ASA Bucureşti (viitoarea Steaua) club pe care l-a iubit tot restul vieţii.

Membru fondator al clubului din Ghencea, Ilie Savu a povestit într-un interviua acordat cotidianului "Adevarul", ce relaţie avea, pe vremea când era antreorul CCA-ului, cu Nicolae Ceauşescu, superiorul său care în anii 50 era ministrul adjunct al forţelor armate.

„Ceauşescu mă aprecia, deşi nu am fost niciodată membru de partid. Jucam popice într-un loc din spatele Casei Scânteii (Casa Presei). Îmi spunea câteodată: «Savule, astăzi eu vreau să câştig. Mi-i aduci pe Voinescu, Toma şi Constantin şi-mi faci echipă bună!» Noi aduceam jucători din toată ţara. Ceauşescu îmi spunea să iau dintre jucătorii recrutaţi ce-mi trebuie şi să dau şi la Dinamo jucători buni dacă nu am nevoie de ei. Era foarte corect", a povestit Savu în interviul acrodat în urmă cu trei ani.

Viaţă ca un roman: A fost martor la asasinarea lui Armand Călinescu şi l-a cunoscut personal pe Hitler


Ilie Savu a povestit cum fost martor la asasinarea prim-ministrului Arman Călinescu. În 1939, în timpul unui antrenament derulat pe stadionul echipei Venus, pe locul unde azi se afla parcul Operei, a auzit cum legionarii l-au ucis, în apropierea arenei, pe Armand Călinescu. „Eram la antrenament pe la orele 15:30 – 16:00 şi am auzit împuşcături. Ne-am căţărat pe garduri şi am văzut trei maşini de legionari cum demarau. După aceea, eu şi coechipierii a trebuit să dăm declaraţii la Poliţie, ca martori!".

Savu a avut ocazia să-l cunoască personal pe Adolf Hitler, conducătorul Germaniei naziste, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

El a absolvit şcoala militară din Bucureşti în anul 1943. Pentru priceperea arătată, mareşalul Antonescu l-a trimis, împreună cu alţi opt ofiţeri, în Germania, la o şcoală militară de lângă Postdam. „Eram daţi în grija unui anume maior Jenicke, care făcea parte din garda lui Adolf Hitler. Am făcut fiecare mai multe lucrări de strategie. Eu am fost apreciat şi laudele au ajuns şi la urechile Fuhrerului. Pe 1 decembrie 1943, acesta a venit la unitate să inspecteze noua promoţie de ofiţeri. A vorbit cu şeful delegaţiei româneşti, iar cu mine a dat mâna, m-a bătut pe umăr şi mi-a spus: "Eşti prea crud pentru front". După alte patru luni, pe vremea când se afla la Hamburg, Savu s-a întâlnit din nou cu Hitler, care l-a anunţat că-l va mai reţine un an. Nemulţumit, Savu a dezertat şi s-a întors în ţară după un drum care a durat 18 zile.

 În urmă cu 5 ani a primit gradul de general locotenent al Armatei Române, el luptînd efectiv în Cel de-al Doilea Război Mondial, cînd a şi fost rănit pe câmpul de luptă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite