Costel Orac: "Sper că voi reuşi s-o duc pe FC Botoşani în Liga I"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Orac
Costel Orac

Costel Orac, noul antrenor al formaţiei F.C. Botoşani a acordat un amplu interviul pentru site-ul grupării moldovene, www.fcbotosani.ro.

Domnule Orac, de obicei mulţi antrenori se feresc să preia o echipă din mers. Dumneavoastră de ce aţi acceptat oferta FC Botoşani în plin campionat?

Şi eu mă feresc să preiau echipe din mers. Chiar m-am confruntat cu o situaţie de acest gen la CS Otopeni. Nu ştiam ce s-a făcut şi pe urmă chiar am regretat că am acceptat oferta. Ţinând cont că sunt prieten cu acţionarii de aici şi că prima dată când am fost aici m-am simţit bine, am acceptat fără să stau pe gânduri. În general pe un prieten îl ajuţi când are nevoie, nu când îi este bine. De aceea, am spus că e un moment dificil şi în mod normal şi logic trebuie să răspund pozitiv.

Cum aţi regăsit Botoşaniul faţă de primul dumneavoastră mandat petrecut aici?

Nici nu se compară cu ce a fost. Normal aşa trebuie să fie, cum este acum. La Botoşani în acest moment sunt condiţii normale pentru a încerca să faci performanţă.

Sincer, în pauza meciului cu CSMS Iaşi ştiaţi că veţi fi antrenor la FC Botoşani sau oferta a venit ulterior?

Nu, după meci!

V-am întrebat acest lucru pentru că ştiu că v-aţi întreţinut pe tot parcursul jocului cu primarul Cătălin Flutur.

Într-adevăr, am discutat cu domnul primar, dar vorbeam despre faze de joc. Lucrurile s-au precipitat după ce s-a terminat jocul şi Botoşaniul a pierdut, iar la puţin timp a venit şi întrebarea dacă accept să preiau echipa, iar răspunsul a fost afirmativ.

Nu ştiu ce i-aţi spus, dar la finalul confruntării numele dumneavoastră a fost singurul rostit de primar ca posibil succesor al lui Marius Popescu.

Asta nu ştiu. Trebuie să-l întrebaţi pe dumnealui.

În primul mandat aţi plecat în momentul în care aţi primit o ofertă mai bună, cea de la Urziceni, unde se dorea şi s-a şi realizat un proiect ambiţios. În acest moment, dacă va veni din nou o ofertă avantajoasă pentru dumneavoastră, îi veţi da curs şi veţi renunţa la FC Botoşani?

Nu. Acum este cu totul altceva. Atunci, am plecat poate şi din cauza condiţiilor, lumea nu se gândea că s-ar putea face mai mult. Acum însă totul s-a schimbat 100%. Atât în ce priveşte condiţiile cât şi în privinţa gândirii celor care conduc destinele echipei faţă de ce înseamnă fotbal. Lumea, plecând de la domnul primar şi continuând cu Valeriu Iftime şi Cornel Şfaiţer, doreşte mult mai mult. De altfel, înţelegerea este un contract până în vară, urmând ca din vară contractul să se prelungească cel puţin un an, doi cu obiectiv clar şi cu crearea condiţiilor necesare pentru a realiza obiectivul, respectiv promovarea.

Sunteţi unul dintre tehnicienii români care şi-au trecut în palmares cele mai multe promovări, printre care şi cea a FC Botoşani din Liga a III-a în Liga a II-a. Veţi reuşi să vă treceţi şi o nouă promovare cu Botoşaniul în Liga I?

Dacă lumea este la fel de hotărâtă cum am văzut-o acum, sper că voi reuşi. Desigur, lucrurile trebuie luate din timp, parcurse nişte etape, pregătită ca la carte campania şi nu mă refer la cea electorală, ci la cea pentru atingerea unui asemenea obiectiv. Atunci când faci lucrurile precipitat, poţi lua decizii greşite.

Având în vedere că acest sezon este compromis, veţi profita de acest lucru şi veţi pregăti strategia pentru a ataca promovarea sezonul viitor?

Aşa am gândit etapele. Până la finalul acestui tur, vreau să-mi fac o imagine cu ce avem şi pe urmă să începem uşor-uşor să pregătim ceea ce ne dorim.

Sunteţi mulţumit de lotul pe care l-aţi găsit aici? Aveţi o bază de plecare în alcătuirea unui lot care să se bată sezonul viitor la promovare?

Este o bază de plecare. Sigur că lucrurile nu au mers exact cum şi-au dorit oamenii de aici. Din câte ştiu, obiectivul a fost clasarea la finalul acestui sezon pe unul din locurile unu-patru. E clar că la ora actuală obiectivul este compromis şi s-a ajuns într-o situaţie ingrată.

Veţi încerca să promovaţi şi jucători de la echipele de juniori?

Din câte mi s-a spus, aceasta este şi politica clubului. Vom lua juniori numai dacă merită, dacă au valoare şi pot creşte. Până la urmă, este normal să fie aşa. Dacă nu ai marfă de calitate, cu care să lucrezi şi să o şlefuieşti în timp, nu ai ce să faci, trebuie să te orientezi în altă parte. Oricum, ideea va fi aceasta, să aducem jucători tineri dornici de performanţă, din judeţ sau din judeţele învecinate. Vom încerca. Credeţi-mă că ştiu ce vorbesc şi ştiu ce înseamnă treaba aceasta.

Din experienţa pe care o aveţi, sunt jucătorii străini mai buni calitativ decât românii? Se merită să se aducă străini?

Depinde de jucători. Se merită, dar este o vorbă: câţi bani dai pe ei, atât fac şi, de cele mai multe ori, chiar mai puţin. Din păcate, aceşti jucători când vin să susţină probe, se prezintă total nepregătiţi. Sunt unii care au nevoie de timp pentru a se acomoda, motiv pentru care trebuie, aşa cum am mai spus, să pregăteşti lucrurile din timp, să nu ajungi în situaţia de a lua decizii, nici pripite şi nici greşite pentru că în momentul în care îţi vin nişte jucători străini şi îţi vin pe ultima sută de metri şi nu ai asigurat lotul complet, tu, ca antrenor, eşti forţat să iei decizii rapide, iar în general când iei decizii rapide poţi greşi uşor.

Să înţeleg că e posibil să ne despărţim în iarnă de jucătorii brazilieni şi de senegalez?

Vom vedea! Să-i mai văd la antrenamente, îi voi mai vedea şi la joc şi după aceea vom vedea.

Cum vi se pare nivelul ligii secunde?

Realitatea este că e un nivel scăzut. Valoarea jucătorilor este una scăzută. Sunt jucători care nu stăpânesc elemente de bază şi nu mă refer la tehnică individuală, ci la principii de joc, la chestii tactice care în mod normal nu trebuie să lipsească din bagajul de cunoştinţe al unui jucător.

Nu e totuşi de vină şi valoarea antrenorilor? În ultimul timp, multe echipe de liga secundă au promovat tehnicieni tineri care nu au confirmat decât la Liga a III-a.

Fiecare antrenor vede lucrurile în felul lui. Problema pleacă de la centrele de copii şi juniori. Fotbalistul acolo se formează, iar în momentul în care ajunge la echipa mare se căleşte, capătă experienţă şi poate deveni jucătorul ideal. Din păcate ştim cu toţii condiţiile din centrele de copii şi juniori, antrenorii sunt prost plătiţi, unii dintre ei nu pun nici suflet sau poate nici nu au capacitatea necesară de a face educaţie. E diferenţă mare între a lucra cu nişte copii şi a-i forma şi a lucra la echipa mare când deja se presupune că ei sunt formaţi.

În momentul în care aţi fost numit antrenor al FC Botoşani aţi spus că până în iarnă veţi merge în aceeaşi formulă, cu aceiaşi secunzi. Vor apărea schimbări în iarnă în ce priveşte componenţa conducerii tehnice?

Vom merge în aceeaşi formulă, deoarece ne cunoaştem bine. Pe Alin Bejan şi Vasile Prisacă i-am avut elevi aici în primul meu mandat, pe Vali Bordeanu îl ştiu la fel de bine, aşa că nu este niciun fel de problemă.

Având în vedere relaţiile foarte bune pe care le aveţi cu cei de la Dinamo, e posibil ca în iarnă să vi se alăture jucători din Ştefan cel Mare?

E posibil orice! În momentul în care ai un obiectiv clar şi creezi toate condiţiile acelui obiectiv, fii convins că vor fi mulţi jucători care vor dori să vină aici, mai ales că aici condiţiile sunt bune. Important este să luăm jucători pe posturile care ne trebuie şi să facem alegerea potrivită.

Costel Orac

Financiar sunteţi mulţumit de contractul pe care vi-l oferă FC Botoşani?

Da. Ne-am înţeles fără nicio problemă, chiar dacă în momentul în care îmi dădusem acordul de principiu nu discutasem deloc acest aspect. Am fost ferm convins că ne vom înţelege.

Domnule Orac, aţi reuşit să obţineţi patru puncte din două jocuri foarte grele, cel de la Bacău şi cel cu liderul Viitorul Constanţa. Sunteţi mulţumit?

Întotdeauna este loc de mai bine. Dacă ţinem cont că la Bacău am pierdut în minutele de prelungire două puncte, aş putea spune că sunt nemulţumit, însă acesta este fotbalul. Într-o zi poţi să ai noroc şi să câştigi, iar în altă zi poţi pierde în ultimul minut.

Este o victorie de aur, cea împotriva liderului?

Sunt trei puncte de care aveam nevoie şi pe care le-am meritat. Noi am încercat să ne organizăm foarte bine pentru că Viitorul e o echipă care ştie jocul, o echipă care pasează bine. Am încercat să răspundem cu aceeaşi monedă, să îi blocăm acolo unde am considerat că e cazul şi am reuşit.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite