Gigi s-a temut că va pierde clubul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă garanţii de 20 de milioane de euro, Piţurcă a solicitat şi acţiuni! Latifundiarul s-a speriat, simţind că tehnicianul şi Viorel Păunescu pun la cale alungarea sa din Ghencea. Scenariul descoperit de „Adevărul“ a fost confirmat, printre rânduri, şi de patronul roş-albaştrilor: „Ceea ce e al meu va rămâne al meu! Nimeni nu-mi va lua clubul Steaua“.

Ruptura incredibilă dintre Becali şi Piţurcă s-a produs în momentul în care primul a simţit că fostul selecţioner este, de fapt, „calul troian" plasat de Viorel Păunescu în club! Latifundiarul le-a mărturisit apropiaţilor că ţinta finală a celor doi este recuperarea Stelei din mâinile sale.

Becali a ajuns la această concluzie după ce Piţi a cerut, pe lângă garanţii financiare, şi acţiuni la Steaua! De fapt, clauza de 25 de milioane de euro cerută drept gaj de tehnicianul de 54 de ani reprezenta o modalitate de a-l forţa pe Becali să cedeze din procentele pe care le deţine la club, mai ales că era aproape imposibil ca latifundiarul să acopere această sumă cu bani lichizi.

Piţurcă a mai avut acţiuni la Steaua până în 2004, pe vremea în care clubul din Ghencea era controlat de cuplul Păunescu - Becali. Gigi a presimţit că, prin condiţiile pe care le impune, Piţi vrea să pună mâna pe echipă! Patronul roş-albaştrilor a şi lăsat de înţeles acest lucru prin discursul său de ieri: „Mă gândesc că totul a fost o strategie. Practic, eu trebuia să dau bani ca prostul, fără să mai am ceva de zis, că altfel plăteam 25 de milioane de euro! Când l-am adus pe Piţurcă înapoi, mi-am angajat un stăpân".

Pierde şi stadionul?

Ideea cedării unor dividende în cadrul clubului a fost adusă în discuţie de fostul selecţioner încă din momentul instalării sale la Steaua. Atunci, tehnicianul i-a propus patronului ca fie el, fie Păunescu, fie Ienei, fie chiar Ministerul Apărării Naţionale să primească nişte procente. Pretextul?

Găsirea unei modalităţi de a-i îndupleca pe cei de la MApN să facă un pas înapoi în disputa pentru stadion. Finanţatorul a refuzat însă, iar, în momentul de faţă, Steaua ar putea fi obligată să se mute din complexul din Ghencea, mai ales că înţelegerea de a juca în continuare acolo nu fusese făcută decât verbal.

Îi ameninţă pe fani cu gloanţe

Demisia lui Piţurcă a reaprins flacăra conflictului dintre suporteri şi patron. „Dacă nu se comportă civilizat, fanii nu vor mai intra la meciuri şi o să fie arestaţi! O să umblu fără bodyguarzi, dar, dacă e nevoie, gărzile mele au câte 18 gloanţe! Am oameni care au fost în Afganistan, iar unul dintre ei a fost bodyguardul Angelinei Jolie", a replicat Gigi Becali.

" Becali a simţit ceea ce i se pregătea şi s-a oprit la timp. A fost dibaci şi şi-a dat seama că ceva nu e în regulă. Gigi va avea de câştigat din toată situaţia asta. "
Dumitru Dumitriu
fost antrenor Steaua

" Aveam nişte idei pregătite pentru a ne înţelege cu MApN în privinţa concesionării bazei sportive, dar acum, Becali ar putea pierde stadionul.  "
Emeric Ienei
fost preşedinte Steaua

Piţi: „Am vrut să redau Steaua suporterilor!"

La întâlnirea de ieri pe care a avut-o cu fanii stelişti, Victor Piţurcă le-a spus acestora de ce nu mai acceptă să revină la echipă: „Am venit aici pentru un proiect serios. Să facem din nou Steaua o echipă mare. Am discutat cu Gigi la început şi am convenit ca el să nu se bage în problemele echipei şi nici să nu strice atmosfera la televizor cu declaraţiile lui. N-a respectat acest ultim aspect şi, de aceea, am decis să-i cer o garanţie financiară. E aberant ce spune Gigi despre valoarea acelui teren, care nu face mai mult de două-trei milioane de euro. Dar, singurul mod în care-l poţi face să tacă este să-l constrângi financiar".

Piţurcă i-a asigurat pe suporteri că eventualii bani pe care i-ar fi plătit Becali, în cazul în care nu tăcea din gură, n-ar fi intrat în buzunarul lui, ci ar fi fost pentru Steaua. „Eu n-am nevoie de banii lui Becali, am o situaţie financiară foarte bună. Am vrut însă ca Steaua să redevină a suporterilor, pentru că aşa a ajuns mare această echipă".

Fanii roş-albaştrilor au discutat apoi cu Gigi Becali, care a venit mai târziu la întâlnire. Aceştia l-au „încolţit" pe latifundiar, cerându-i să-şi schimbe comportamentul. Gigi s-a enervat şi a răbufnit: „Steaua e a mea şi fac ce vreau cu ea! Nu vă convine, nu veniţi la meci. Pot să închid şi peluzele, pot să închid şi stadionul, să stau numai eu singur în lojă", s-a dezlănţuit Becali.

„Piţi n-are caracter!"

După două zile în care a încercat să găsească o variantă de compromis pentru ca Piţurcă să rămână în Ghencea, patronul Stelei a dat cărţile pe faţă la palatul din Aleea Alexandru.

Enervat de pretenţiile  fostului tehnician al echipei, Gigi Becali a explicat, în detaliu, discuţiile pe care le-a avut cu Piţurcă, din momentul în care s-a pus problema ca acesta să pregătească echipa.

„O iau de la început. Acum două luni, i-am propus lui Piţurcă să vină la Steaua. A acceptat, pentru că, deşi îl contactase primul, Mititelu nu avea bani să-i dea pentru a prelua Universitatea. Ne-am înţeles pentru 300.000 de euro pe an salariu şi o primă de 2.000.000 de euro dacă ajungeam în grupele Ligii Campionilor. Piţi mi-a cerut ca el să facă totul la club. Din acel moment, le-am spus angajaţilor că noul patron a devenit Piţurcă. I-am dat puteri mai mari decât ale mele", şi-a început istorisirea latifundiarul.

„A vrut teren de zece hectare"

Disensiunile între cei doi au apărut odată cu revenirea echipei după primul cantonament din Austria.

„Atunci mi-a propus să discutăm despre contract. A cerut garanţii că eu nu o să critic jucătorii şi că nu o să jignesc galeria. Voia să semnăm pe trei ani, cu următoarele obiective: primul sezon, locurile 1-3, al doilea, 1-2, iar d-abia în al treilea îmi garanta titlul. Am acceptat. După al doilea cantonament, mi-a cerut garanţia. I-am oferit un teren de trei, patru milioane de euro, dar el mi-a solicitat unul de zece hectare, care acum este evaluat la 20 de milioane de euro. După negocieri dure şi intervenţii de la prieteni, l-am convins cu greu să-i dau 4,5 hectare din el. Apoi, s-a răzgândit. M-a sunat şi mi-a impus, pe lângă cele zece hectare, şi o clauză de cinci milioane de euro pe care să o plătesc în cazul în care vorbesc despre echipă. N-am fost de acord", a continuat Becali.

„I-am oferit 50.000 de euro pe lună"

A fost momentul în care s-a produs ruptura definitivă, în ciuda încercărilor latifundiarului de a salva situaţia.

„I-am făcut o ultimă propunere. 50.000 de euro pe lună salariu, plus prima pentru calificarea în grupele Ligii, cu condiţia ca înţelegerea să fie pe un an. Oferta am repetat‑o şi de faţă cu suporterii. Piţi a ţinut-o pe-a lui cu garanţiile. Atunci, i-am spus: «Mulţumesc pentru că mi-ai construit o asemenea echipă. La revedere!»", a punctat conducătorul roş-albaştrilor.

Acesta a „luat foc" din cauza modului în care tehnicianul de 54 de ani a părăsit echipa. „Fără să ştiu, şi-a strâns toate lucrurile şi a plecat. M-a şocat comportamentul lui. Am crezut că are caracter, dar m-am înşelat. Păi, cine eşti tu, mă, Piţurcă?! Lui Munteanu i-am dat 200.000 de euro când a plecat, ţie îţi dau 2.000.000 şi tot nu-ţi convine? Ce e asta, cu ţigănii, cu garanţii, fără să promiţi şi tu performanţă măcar?! I-am făcut toate poftele, i-am adus 15 jucători, iar din cauza lui au crescut cheltuielile la club cu câteva sute de mii. Nu voi mai merge pe încredere niciodată", a conchis Becali.

" Pe fotbalist nu-l interesează cine e antrenor. Meseria lui e fotbalul. Vrea să-şi ia banii şi atât. Astea că X a venit adus de Piţurcă sunt vrăjeli.  "
Gigi Becali
patron Steaua

Crede că n-a vrut să câştige la Braşov!

După cearta pe care a avut-o cu patronul în seara de joi, Piţurcă a decis să nu mai facă deplasarea la Braşov. Mai mult, el le-a cerut colaboratorilor săi acelaşi lucru.

„A vrut să-şi ia şi oamenii înaintea meciului cu Braşov! I-am zis: «Lasă-i Piţi! Eşti nebun? Lasă-i să meargă şi dup-aia vedem noi». Cu greu am reuşit să-l conving", a mărturisit Becali. Finanţatorul Stelei consideră dubios şi modul în care Victor Piţurcă a pregătit partida de sub Tâmpa (1-1), făcând aluzie la faptul că Eugen Neagoe a păstrat în teren aceiaşi jucători până în minutul 85, deşi echipa sa deschisese scorul în minutul 66.

„Mai pot să comentez schimbările de la Braşov? De ce, de exemplu, n-am închis jocul în minutul 75? De ce nu am folosit înlocuirile pe care le aveam?", a reproşat patronul.

Scandal la fel ca acum şase ani

Gigi Becali nu se confruntă cu prima situaţie în care este lăsat baltă când îi arde buza mai tare. Victor Piţurcă a procedat la fel şi în 2004, părăsind Steaua cu doar patru zile înaintea debutului campionatului! Dacă acum cearta a plecat de la sumele de bani cerute de tehnician, în urmă cu şase ani, Piţi a părăsit echipa pentru că patronul l-a dat afară pe Romeo Pădureţ, jucător abia adus de către manager în Ghencea.

La acel moment, Becali l-a acuzat pe Pădureţ că nu iubeşte suficient Steaua, motiv pentru care l-a exclus din lot. Practic, aceea a fost data la care patronul roş-albaştrilor a început să se amestece în problemele echipei, trecând peste capul antrenorului.

„Un precedent periculos"

Piţurcă a avertizat la vremea respectivă: „S-a creat un precedent periculos. Plec! Aşa cum a făcut cu Pădureţ, aşa va face şi cu alţi jucători". Mijlocaşul a povestit ulterior episodul demisiei.

„Mă onorează că Piţurcă a plecat pentru mine. Regret că am venit la Steaua, am făcut degeaba nişte compromisuri. Becali mi-a spus personal că el nu mai are nevoie de mine. Nu mi se pare normal, antrenorul ar trebui să decidă", a spus, la vremea respectivă, Romeo
Pădureţ.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite