Gigi Becali: „Nu mai fac experimente pe Steaua“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigi Becali susţine că vrea neapărat ca următorul  tehnician al roş-albaştrilor să fie un antrenor consacrat, întrucât nu concepe să rateze câştigarea actualei ediţii a Ligii I. Latifundiarul speră ca, după 6 noiembrie, când se termină sezonul în Rusia, Dan Petrescu să accepte să preia echipa.

Gigi Becali nu mai vrea să pună antrenori peste noapte la Steaua şi spune că-l va lăsa pe Edi Iordănescu să se ocupe de echipă până când va găsi un tehnician pe gustul său.

„Steaua va avea rezultate. Puiu Iordănescu este as în fotbal, aşa că n-am nicio emoţie nici cu Edi. Poate îl va ajuta din lojă, poate va veni şi la stadion, să facă impresie, să arate că e lângă echipă", a mărturisit Becali. La meciul de mâine din Cupa României, contra celor de la Gaz Metan CFR Craiova (20.30, Pro TV), pe banca tehnică a roş-albaştrilor va lua însă loc şi Leo Strizu, cel care a fost antrenorul Stelei II până de curând. Motivul? Edi Iordănescu nu deţine decât Licenţa A, în timp ce Strizu are şi Licenţa Pro, care-i permite să pregătească orice echipă din primul eşalon.

Becali a men-ţionat că şi-l doreşte foarte mult pe Dan Petrescu, însă nu va putea negocia cu el până la 6 noiembrie, după ce „Bursucul" va termina sezonul cu ruşii de la Kuban Krasnodar.

„M-a întrebat dacă am încredere în el şi când am zis că am, mi-a spus: «Eu aş vrea, până să vin la Steaua, să mai învăţ. Eu când vin la Steaua vreau să confirm sută la sută». Mi-a zis că e liber la 6 noiembrie. S-ar putea să discutăm mai devreme dacă matematic e promovat. Atunci vom negocia. Nu a spus că vine sigur. Nu am nicio obligaţie faţă de el şi nici el faţă de mine până atunci. Pot să mai vorbesc atunci şi cu Olăroiu, care a jucat în Liga Campionilor cu Cristocea şi cu mai ştiu eu cine. Şi el a făcut din rahat bici", a adăugat Becali.

Ilie Dumitrescu i-a mulţumit

Finanţatorul a menţionat că a vorbit la telefon cu Ilie Dumitrescu. „M-a sunat Ilie. Mi-a zis: «Îţi mulţumesc din suflet, Gigi, pentru încredere. Am avut o colaborare excelentă». Oamenii care au strigat demisia n-au mai spus nimic de mine. Au strigat cei de la Tribuna I şi 0. Acolo sunt simpatizanţii mei. I-am şi spus lui Ilie: «Ăia ţi-au strigat demisia. Tu ai venit şi ai început să spui că Steaua nu poate fi pe locul doi. Le-ai creat nişte speranţe oamenilor. Am mai adus şi eu şapte jucători...", a concluzionat patronul Stelei.

Petrescu: „Brandan, doar fundaş stânga"

Gigi Becali a relatat discuţia avută cu Dan Petrescu despre jucătorii aduşi de la Urziceni: „Mi-a spus că jucătorii luaţi de la Unirea sunt valoroşi. «Nu te-ai păcălit cu ei. Fiecare e evaluat de mine şi pus pe toate posturile şi încercat peste tot. Brandan poate juca doar fundaş stânga. Mijlocaş central, doar în deplasare. Mijlocaş stânga nu este eficient. Onofraş, al doilea vârf, doar o repriză»".
 
Gigi Becali a tras şi concluzia: „Asta înseamnă să fi un antrenor mare. Fotbalul nu se inventează".

"Decizia lui Ilie este înţeleaptă. Nu poţi fi antrenorul Stelei atât timp cât suporterii îţi cer demisia. Ilie a avut demnitate şi şi-a dat demisia."
Gigi Becali
patron Steaua

"Cel mai important este meciul pe care îl vom avea în Cupă. Ştiu că la Steaua există acest obiectiv şi doresc foarte mult să ne calificăm. "

Eduard Iordănescu
antrenor interimar Steaua

Nici vestiarul nu-l mai voia

Huiduit de spectatori şi abandonat de Gigi Becali, Ilie Dumitrescu a fost surprins să vadă că a pierdut şi susţinerea jucătorilor. Dărâmat de rezultatul negativ înregistrat cu Astra, Ilie a intrat în vestiar pentru discursul de adio, însă cu speranţa că jucătorii vor trage de el să rămână la cârma echipei.

Totuşi, dacă în momentul plecării lui Victor Piţurcă, fotbaliştii practic l-au implorat pe acesta să rămână, luni seară nici măcar favoriţii lui Dumitrescu, Stancu şi Tănase, nu au încercat să-l întoarcă din drum pe antrenorul lor, Ilie părăsind vestiarul într-un timp relativ scurt. Ruptura dintre jucători şi tehnician s-a produs încă din momentul în care Bănel Nicoliţă a fost deposedat de banderola de căpitan, în locul său fiind învestit Cristi Tănase, mutare care nu a fost privită cu ochi buni de către jucători.

Deciziile ciudate pe care Ilie le-a luat la ultimele partide, precum şi tratamentul preferenţial de care au beneficiat „Dodel" şi Stancu, au acutizat problemele dintre vestiar şi tehnician, astfel că momentul demisiei acestuia a fost primit cu bucurie de o mare parte a fotbaliştilor Stelei.

Bulversat în timpul meciului

Ultimul meci petrecut de Ilie Dumitrescu pe banca roş-albaştrilor a fost totodată şi cel mai ciudat. În repriza secundă, simţind că îi fuge pământul de sub picioare, antrenorul a luat o serie de decizii bizare. Mai întâi, l-a trimis la încălzire pe Gardoş, l-a chemat în minutul 70 pentru a-l introduce, iar apoi, după golul primit, l-a trimis să se încălzească în continuare, introducându-l pe Răduţ.

Apoi, deşi Steaua suferea vizibil la mijlocul terenului, Dumitrescu l-a păstrat în joc pe Bicfalvi, chiar dacă închizătorul a greşit aproape toate pasele. În cele din urmă, Ilie l-a trimis în minutul 75 pe Surdu la încălzire, l-a chemat să îl bage pe teren un sfert de oră mai târziu, pentru ca în final să se răzgândească şi să nu mai efectueze a treia schimbare.

De ce n-a reuşit Ilie Dumitrescu

1 A avut o atitudine umilă în faţa lui Becali. Spre deosebire de Piţurcă, care nu accepta ca cineva să-şi bage nasul în munca sa, Dumitrescu a discutat cu patronul despre echipă. 

2 N-a avut susţinerea fanilor. „L-am avertizat pe Ilie că va pleca în lacrimi de la Steaua, ca Hagi sau Lăcă!", a declarat unul dintre liderii suporterilor.

3 I-au lipsit rezultatele. În ultimele cinci partide, Steaua n-a câştigat. A pierdut cu Grasshopper la Zürich, cu Unirea şi cu Liverpool, remizând, totodată, cu Timişoara şi cu Astra.

4 N-a avut o strategie. A modificat sistemul de joc, a renunţat la jucători ca Dorel Stoica şi n-a reuşit să-i integreze pe cei şapte fotbalişti de la Unirea.

5 A creat tensiuni în vestiar. Schimbarea ierarhiei căpitanilor n-a fost văzută cu ochi buni de fotbalişti.

Antrenorii la care visează Becali

Anghel Iordănescu (60 de ani) - A fost primul antrenor pe care l-a sunat Becali după meciul cu Astra: „Mi-a zis că e bătrân, nu mai poate să vină acum. O să mă ajute o lună, două, dacă-l las pe Edi. I-am şi spus lui Puiu: «Dacă băiatul tău confirmă, ajutat de tine, poate rămâne acolo. Poate e şansa lui»".

Dan Petrescu (43 de ani) - A fost a doua opţiune a latifundiarului. „Şi cu Dan Petrescu am vorbit şi mi-a zis să iau orice antrenor vreau eu, pentru că oricum iau titlul. El nu poate veni acum, o să mai discutăm după 6 noiembrie", a spus Becali.

Cosmin Olăroiu (41 de ani) - A fost sunat de către vărul latifundiarului, Virgil Becali. „Nici el nu poate veni acum la Steaua, dar a spus că putem discuta din nou în iarnă", a mărturisit Gigi Becali.

Variante accesibile pentru Gigi

Marius Lăcătuş (46 de ani)
- „Steaua e ceva aparte pentru mine şi aşa va fi mereu. Dacă mi s-ar propune să preiau echipa, răspunsul meu n-ar fi nici afirmativ, dar nici negativ. În anumite condiţii, aş accepta", a declarat „Fiara".

Mihai Stoichiţă (56 de ani)
- „Normal că m-aş întoarce. Banii sunt plătiţi la zi, am înţeles că s-au dat prime, s-au adus toţi jucătorii ceruţi. Nu e deloc greu să lucrezi cu Gigi Becali", a declarat şi „Lippi".

Dumitru Dumitriu (65 de ani) - Actualul şef al Academiei de Fotbal a Stelei ar putea fi o variantă de compromis pentru banca tehnică, doar în cazul în care Edi Iordănescu nu va obţine rezultatele scontate.

Leo Strizu (43 de ani)
- Actualul manager sportiv al primei echipe deţine Licenţa Pro şi are o susţinere puternică în cadrul clubului din partea naşului său, Teia Sponte. 

Ronny Levy (44 de ani) - „Cunoaşteţi vreun antrenor care să nu-şi dorească să antreneze Steaua? Ar fi o mare oportunitate pentru mine", a spus israelianul.

Edi, cel mai tânăr antrenor din istoria Stelei

Născut la 15 iunie 1978, Eduard Iordănescu devine cel mai tânăr tehnician din istoria de 63 de ani ai Stelei. Roş-albaştrii au mai avut alţi cinci antrenori care nu împliniseră încă 36 de ani când au preluat echipa din Ghencea: Gheorghe Popescu I (avea tot 32 de ani în 1951),

Cosmin Olăroiu (33 de ani în 2002), Ilie Savu (34 de ani în 1954), Ştefan Onisie (35 de ani în 1960) şi Gheorghe Ola (35 de ani în 1963).

image
image
image
image
image
image
image
image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite