Gică Mihali, antrenor: „Cornel Dinu mi-a salvat viaţa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Mihali
Gheorghe Mihali

În 2000, Gică Mihali suferea de o afecţiune gravă a colonului, dar juca la Dinamo şi intra pe teren chiar dacă avea hemoglobina la jumătate din valoarea minimă. Fostul fundaş nu a spus nimănui de problemele sale, însă „Mister“, care era atunci antrenorul „câinilor“, a observat neregula şi a reuşit să-i salveze viaţa.

Mihali povesteşte cum a fost la un pas de moarte şi a supravieţuit după ce doctorul Sorin Oprescu l-a operat de urgenţă.

„Adevărul": Cum vi se pare situaţia actuală a lui Dinamo?

Gică Mihali: Ce să spun, nu sunt în fotbal acum, o să zică lumea că-mi dau cu părerea, dar eu când jucam la Dinamo şi pierdeam un meci nu ieşeam din casă, eram foarte supărat. Acum, sunt bani mulţi în fotbal, publicitate multă.

Ce faceţi acum?

Stau acasă, de trei-patru luni, de când am fost cu domnul profesor Ion Marin la Al Ettifaq. E greu după atâţia ani de plecat de dimineaţă la antrenamente. Acum mai fac treabă prin curte...

Dacă nu vorbiţi de fotbal, să vă întreb altceva: e adevărat că-n 2000 când eraţi la Dinamo aţi jucat chiar dacă aveaţi grave probleme de sănătate?

Da, aşa e. De fapt aveam unele probleme de când jucam în Franţa, dar nu le-am băgat în seamă.

Ce s-a întâmplat?

În 2000, în mai, revenisem la Dinamo şi jucam un meci la Oneşti. Începusem să sângerez, de fapt îmi era rău încă de la încălzire. Am câştigat meciul, am plecat, dar în autocar iar mă luase starea de rău. A doua zi aveam refacere şi după două ture de stadion îmi venea să cad din picioare. Cornel Dinu, antrenorul nostru, m-a văzut şi m-a întrebat ce e cu mine. „Gică eşti galben! Hai repede la spital".

De ce nu aţi spus nimănui de acele probleme?

Nu credeam că pot ajunge atât de rău, eu voiam să joc pentru Dinamo.

Aţi ajuns la spital...

Da. Mister a vorbit cu doctorul Sorin Oprescu şi am avut şansă că l-am găsit la spital. Cornel Dinu abia după ce m-am refăcut, mi-a spus dialogul dintre ei. Doctorul Oprescu se mira de ce am stat atât de mult în starea aceea. „Poţi să-i faci parastasul!", i-a spus. Aveam hemoglobina 6, iar minimum era 13 grame la 100 de mililitri. Aveam „scaun cu sânge", de fapt aveam o afecţiune gravă a colonului... M-a operat de urgenţă.

Apoi?

Am scăpat, după o operaţie de patru ore, m-au dus la reanimare, iar Mister a stat lângă mine toată noaptea. Am mai jucat după aceea doi‑trei ani şi gata. Cornel Dinu mi-a salvat viaţa!

Şi Mister a suferit o operaţie foarte grea.

Vorbesc cu dânsul la telefon şi ne-am întâlnit recent, la nunta fiului său. Mi-a povestit prin ce-a trecut, cum a fost în spital şi m-a sfătuit să las ţigara că e nenorocită, m-a certat că fumez, dar i-am zis că nu pot să renunţ.

Dar cu doctorul Sorin Oprescu aţi mai vorbit?

Doctorului Oprescu i-am mulţumit pentru ce a făcut pentru mine. Ţin mintecă atunci, după operaţie, soţia mea s-a dus la el să-i dea o atenţie, cum se face pe la noi, şi a refuzat. I-a spus: „Nu, doamnă, nu-mi trebuie nimic, am câştigat un prieten". O să-l respect toată viaţa.

Gică Mihali (în galben), în duel cu Valencia, în meciul contra Columbiei de la CM 1994  Foto: getty



Gheorghe Mihali

- Născut la 9 decembrie 1965 în Baia-Borşa (Maramureş)
- A jucat fotbal la FC Olt ('84 - '90), Inter Sibiu ('90-'91), Dinamo ('91-'96 şi '99 - 2001), Giungamp ('96-'99)
- Are 357 de meciuri în prima divizie din România, marcând 19 goluri
- A câştigat două campionate şi două Cupe ale României cu Dinamo
- A jucat de 31 de ori pentru România, inclusiv la Campionatul Mondial din 1994
- Ca antrenor, a fost principal la CSM Focşani şi „U" Cluj şi secundul lui Dorinel Munteanu (la FC Argeş, CFR Cluj) şi al lui Ion Marin (la Al Etiffaq)

7 sezoane a jucat Gică Mihali pentru Dinamo, reuşind să câştige două titluri de campion şi două cupe.

Gică Mihali (în galben), în duel cu Valencia, în meciul contra Columbiei de la CM 1994  Foto: getty
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite